Barutana klub Beograd

Otvaranje samostalne izložbe Marije Strajnić „Auto-skulpture"

Datum objave:11.05.2020

Pročitano:1583 puta

Datum održavanja: 15.05.2020 - 23.05.2020

Lokacija: Beograd

Umetnički prostor U10 ponovo će biti otvoren za posetioce samostalnom izložbom Marije Strajnić „Auto-skulpture". Izložba će biti otvorena od 15. do 23. maja. Radno vreme prostora je od utorka do subote od 12h do 20h.

 

Marija Strajnic

Kako bismo osigurali sigurnost i pomogli daljem sprečavanju širenja koronavirusa, preduzeli smo mere neophodne za bezbedan rad i funkcionisanje, te je prostor dezinfikovan, a higijena pojačana. Do daljnjeg, otvaranja, grupna vođenja i ostala okupljanja neće biti organizovana, te će prostor biti otvoren samo za individualne posete. Zbog Vaše i naše sigurnosti, molimo Vas da nosite zaštitne maske i da se pridržavate predložene socijalne distance.

Radujemo se što ćemo vas ponovo dočekati u U10!

 

AUTO-SKULPTURE

Terminom auto-skulpture (auto - kao vozilo i kao odnos sa samim sobom) nazvala sam raznovrsne predmete koje stanovnici grada van parking zona postavljaju ispred svojih domova kako bi zauzeli deo javnog prostora radi privatnog korišćenja - parkiranja svojih vozila. Ovi predmeti zajedno čine ilegalnu armiju objekata posebne ad hok estetike i simboličke poetike, pored toga što služe svrsi drugačijoj od svoje prvobitne, i kao takvi se programski recikliraju.
Projekat se bazira na istoimenoj foto-knjizi koja sadrži fotografije 100 auto-skulptura, na koje sam nailazila tokom šetnji po raznim delovima Beograda. Selekcija se sastoji samo od objekata čija prvobitna namena nije bila zauzimanje parking mesta (cigle, gajbice, štapovi, granje, kutije, sekundarne sirovine, itd.) i koji su napravljeni/odabrani specijalno za ovu namenu i za pojedinačnu upotrebu.

Marija Strajnić (1986) je arhitetkinja, fotografkinja i ilustratorka. U fotografiji je najviše interesuju intima, protok vremena i arhitektura foto-narativa, a ovim temama se bavila i na četvoromesečnom ADAPTr istraživanju pri fakultetu Sint Lukas u Briselu. Pored saradnje sa mnogim časopisima, onlajn portalima i brendovima širom sveta (Dazed&Confused, New Yorker, Zeit, Elle, Neon, Intro, Resident Advisor, Vice, Liberation...) i učešća na preko 15 grupnih izložbi fotografija, Marija je do sada izdala 3 foto knjige: „Fifth Element" (2013) u Srbiji, „Lit" (2014) u saradnji sa Anom Kraš u Australiji i „A Chord" (2015) u saradnji sa Katarinom Šoškić na Tajvanu. „Auto - Sculptures" je njena četvrta foto-knjiga, koju na svojoj prvoj samostalnoj izložbi prikazuje u Umetničkom prostoru U10 u Beogradu, uz mini šetnju kroz prošireno polje medija skulpture.

www.marijastrajnic.com


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :