Barutana klub Beograd

Otvaranje izložbe Vuka Vučkovića i Petra Sibinovića

Datum objave:18.05.2020

Pročitano:1670 puta

Lokacija: Beograd

Pozivamo Vas na zajedničku izložbu Vuka Vučkovića i Petra Sibinovića pod nazivom “Najbolji od svih mogućih svetova”, koja se održava u galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije od utorka, 19. maja a svečano otvaranje izložbe je u petak 22. maja 2020. u 19 časova.

Izložba Vuka Vučkovića i Petra Sibinovića, prilika je da se na jednom mestu sagleda recentna produkcija ova dva mlada stvaraoca. Prezentovane slike i skulpture, apstraktne su orijentacije i čine izložbenu celinu simboličkog naziva “Najbolji od svih mogućih svetova”. Kako navode umetnici, njihovi radovi pozivaju posmatrače da napuste poznato tlo i zakorače u svet fantazija, oblika i boja, u kome vladaju čista svetlost i apsolutna tama.

 

Petar Sibinovic

U konceptu izložbe, Vuk Vučković i Petar Sibinović navode: ”“Kosmičke Predele” Vuk Vučković stvara u periodu misaonog opuštanja i podsvesne igre. Oni su konstantan deo njegovog umetničkog procesa i predstavljaju eksperiment upotrebe boja i slikarskih tehnika. Odsustvo detalja i forme posmatrača stavlja u poziciju da delo doživi otvorenog uma i prida mu značenje po sopstvenom senzibilitetu. Serija je započeta 2010. godine i za sada broji vise od 60 slika različitog formata. Temu kosmosmičkog predela umetnik uvodi s namerom da nas podseti da smo i mi deo te celine, iako je često u našoj svesti kosmos shvaćen kao nama nepoznat, dalek i nepristupačan prostor. U nazivu serije nudi se jedan od mnogobrojnih ključeva za tumačenje i razmišljanje o radovima. Činjenica da radovi postoje u materijalnom svetu ove radove čini delom kosmosa. Posmatraču ostaje otvorena tema za razmišljanje jesu li ti predeli samo plod sveta ideja ili čovek poseduje sposobnost da u podsvesti spozna predele koje fizički nikad nije posetio.


Pеtаr Sibinоvić istrаžuје еlеmеntаrnе prоcеsе u prirоdi kао i izglеd rаzličitih mаtеriјаlа pоd mikrоskоpоm. Оvе аpstrаktnе prеdstаvе kоје u istо vrеmе јеsu i аpsоlutnа rеаlnоst i vаn јаsnоg kоntеkstа prеzеntаciје nеmајu nikаkvu prеdstаvlјаčku snаgu оsim аkо prеdstаvlјајu sаmе sеbе, pоstајu sаmоm оvоm činjеnicоm prаznо mеstо zа prојеkciјu svih оnih sаdržаја kоје iskustvоm nismо vizuеlizоvаli. Таkо оvа čudnа istоvrеmеnа kоmbinаciје rеаlnоg i аpstrаktnоg pоstаје zа svаkоg pоsmаtrаčа pоnаоsоb lаborаtоriја rеflеktuјućih psihоlоških sаdržаја. U svеtu u kоmе svе štо pоstојi mоrа imаti оblik, а sаmim tim i znаčеnjе, аpstrаknоst prikаzа оmоgućаvа upisivаnjе i čitаnjе uvеk i iznоvа, а јеdini prеduslоv оstаје sаmа vitаlnоst fоrmе kоја svеdоči o sоčnоsti živоtа i svеtа, i mаgnеtski nаs privlаči sоpstvеnim оblikоm.“

 

Vuk Vuckovic

Biografije umetnika:
Vuk Vučković (1986) diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine, gde je iste godine upisao doktorske umetničke studije slikarstva. Član je ULUS-a i samostalni umetnik od 2011. godine.  Zajedno sa suprugom Ivom Vučković Lujanski 2015. godine pokreće studio „Wolf Art” koji se bavi proizvodnjom i prodajom umetničkih printova.
 
Redovnu izlagačku aktivnost Vučković započinje 2007. godine i do sada je izlagao na 23 samostalne i više od 120 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. 
Nagrade i kolekcije (izbor):

2019. Novembarska nagrada grada Pančeva (2019);
2017. Prva nagrada, Niš art fondacija, Niš;
2012. Nagrada za umetnost, Erste banka, Beograd;
2012. Pet najboljih izložbi u 2011. godini po izboru kritičara Novosti, Beograd;
2011. Prva nagrada za crtež, Fondacija Vladimira Veličkovića, Beograd;
2011. „Transform”, Posebno priznanje žirija, Sofija, Bugarska;
2010. „Perspektivni”, Nagrada Art Kinike, Novi Sad;
2010. Nagrada FLU-a za kreativnu inovaciju iz fonda Miloš Bajić, Beograd.

Vučkovićevi radovi nalaze se u brojnim kolekcijama, među kojima su: Telenor, Raiffeisen, Filip Moris, kolekciji Britanske i Srpske kraljevske porodice, Microsoft Beograd, Belgrade Waterfront, Big Fashion i mnogim drugim privatnim zbirkama.
 
Petar Sibinović (1986) diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na Vajarskom odseku, klasa prof. Veljka Lalića 2010. godine. Doktorirao je na istom fakultetu 2018. godine, mentor dr um.Radoš Antonijević. Od 2004. je član likovnog udruženja „Spektar“ iz Uba a od 2015. je član ULUS-a. Do sada je priredio šesnaest samostalnih izložbi i učestvovao na brojnim grupnim. Učesnik je brojnih umetničkih radionica i kolonija. Njegove skulpture nalaze se u javnim prostorima u: Apatinu, Prolom banji, Prijepolju, Beogradu, Zvorniku.

Nagrade i pohvale (izbor):

2018. Prva nagrada na likovnom konkursu „Nušićijada“, Ivanjica;
2017. Pohvala finalistima konkursa za crtež Vladimir Veličković, Beograd ;
2013. Prva nagrada na izložbi “Mini Expo“, Beograd;
2012. Otkupna nagrada Opštine Pančevo;
2011. Počasno priznanje na međunarodnoj izložbi “Transform”, Nacionalna galerija savremene
umetnosti, Sofija ;
2010. “Nove Alternative”, Nagrada galerije “ALT” ;
2010. Nagrada “VLADETA PETRIĆ”, za uspeh i rezultate u skulpturi, FLU;
2010. Nagrada SO “Savski venac” za skulpturu u javnom prostoru (Hajd park, Beograd);
2009. Nagrada za crtež od III do V godine, FLU;
2008. Nagrada “KUZMANOVIĆ” za portret-skulpturu, FLU.

Sibinovićevi radovi nalaze se u brojnim kolekcijama (izbor): Galerija Haos, Beograd; Galerija Lucida, Beograd; Galerija Mostovi Balkana, Kragujevac; Galerija savremene umetnosti Kučevo; Galerija Meandar, Apatin; Zavičajno odeljenje Gradske biblioteke, Ub, Srbija; Muzej terakote, Kikinda, Srbija.

Projekti:
2016. (saradnik) Izrada scenografije za igranu seriju „Krypton“ pod pokroviteljstvom Warner Brothers Pictures Inc., američke kompanije za proizvodnju i distribuciju filmova;
2013. (autor) Izrada murala “Plivač” i “Mala fabrika”, Gradski bazen Ub, Ub, Srbija;
2012. (autor) Izrada murala “Stvaranje”, Kancelarija za mlade Ub, Ub, Srbija;
2011. (autor) Scenografija za predstavu “Heroji”, Pozorište Raša Plaović, Ub, Srbija.

Izložba se održava do 2. juna 2020. godine.

Napomena: prilikom održavanja izložbe, kao i svečanog otvaranja poštovaće se propisane mere predostožnosti.

Radno vreme galerije: utorak – subota od 10 do 20 časova
nedelja od 11 do 19 časova


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :