Otvaranje izložbe Viva la Vida Selme Selman

Datum objave:10.12.2018

Pročitano:1832 puta

Datum održavanja: 10.12.2018

Lokacija: Beograd

Otvaranje / opening : ponedeljak, 10. decembar u 19h


Galerija Novembar ima zadovoljstvo da predstavi prvu samostalnu izložbu Selme Selman u Beogradu, mlade bosansko - hercegovačke umetnice, aktiviskinje i filantropkinje romskog porekla koja trenutno živi i stvara u Njujorku.

 

Selma Selman

U okviru svoje umetničke prakse Selma se bavi pitanjima i temama kao što su identitet, nasledjene socio-kulturne predrasude i stereotipi ali i emancipacijom, ljudskim pravima, ravnopravnošću kao i dometima humanizma u društvu u kojem živimo. Inspiraciju kao i legitimitet za svoj rad umetnica pronalazi i crpi iz sopstvenog iskustva kao i iz života svoje porodice.

U okviru svoje umetničke prakse Selma se izražava u širokom spektru medija, te ćemo ovom izložbom prikazati izbor video radova, fotografija, crteža ali i slika na metalnim predmetima koji za umetnicu imaju dublji značaj imajući u vidu da egzistencija njene porodice, zavisi od sakupljanja i preprodaje predmeta od metala.

Na izožbi će biti prikazani video radovi: "Ne gledaj ciganku u oči", "Haram" fotografija "Viva la Vida" koji svojim narativima ruše stereotipe o romskoj ženi. Sa druge strane izbor crteža i slika na metalnim objektima koji su mahom pronadjeni na ulici pre nego što ih je umetnica oslikala, predstavljaju lični dnevnik umetnice i njene porodice koji govore o egzistenciji, borbi za život ali i o tome da se ponudjeni okviri uz odredjene napore ipak mogu prevazići i da se može stvoriti nov smisao života.

Važan segment Selminog aktivizma čini od skoro pokrenut pilot projekat "Marš u školu" kroz koji umetnica sakuplja novac kojim pomaže školovanje romskih devojčica kako bi stekle osnovno obrazovanje i podstakla ih da upišu srednju školu a potom i univerzitet. Do sada je pomogla 5 devojčica iz Bihaća da dobiju punu godišnju stipendiju a 35 dece da dobiju dnevni obrok.

Izložbu Selme Selman simbolično otvaramo 10. decembra na Medjunarodni dan ljudskih prava.

Svi radovi predstavljeni ovom izložbom, sem video radova biće ponudjeni na prodaju, a štampaćemo i posebne majice sa Selminim crtežima u nameri da prodajom prikupimo sredstva i doniramo ih za projekat umetnice kojim pomaže decu romske zajednice u edukaciji i sopstvenim primerom ih podstiče i ohrabruje.

 

Selma Selman, umetnica i aktivistkinja, rođena je 1991. godine u Bihaću u Bosni i Hercegovini. Diplomirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Banjaluci, odseku za slikarstvo 2014. godine a 2018. magistrirala je na Sveučilištu Syracuse u saveznoj državi Njujork u oblasti transmedije, vizualne umetnosti i performansa. Dobitnica je nagrade „Zvono" koja se dodeljuje najboljem mladom umetniku/ici u Bosni i Hercegovini, čime je osvojila i rezidenciju u Njujorku. Godine 2018. dodeljena joj je nagrada za mladu evropsku umetnicu: „Trieste Contemporanea Award". Njeni radovi prikazani su internacionalno na kolektivnim izložbama: "Hero Mother" u Kunstquartier Bethanie u Berlinu (2016.), "Identification – Field exercises after Katalin Ladik",u acb Gallery u Budimpešti (2017). Samostalne izložbe: "You have no Idea" imala je u Agnès b. Galerie Boutique u Njujorku (2017) i "I Will buy my freedom" u Studio Tommaseo u Trstu(2018).
Selma je osnovala organizaciju „Maršu školu" čiji je cilj ohrabriti i osnažiti romske devojčice širom sveta koje se suočavaju sa siromaštvom i društvenim isključivanjem.
Živi i radi u SAD-u i Evropi. 

 

FACEBOOK EVENT: https://www.facebook.com/events/343963532825775/


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :