Barutana klub Beograd

Otvaranje izložbe „Varoš nova" Ljiljane Šunjevarić

Datum objave:25.05.2020

Pročitano:1388 puta

Datum održavanja: 28.05.2020 - 13.06.2020

Srdačno Vas pozivamo na otvaranje izložbe „Varoš nova" Ljiljane Šunjevarić, u četvrtak, 28. maja, u 20h, u Umetničkom prostoru U10, koji se nalazi na adresi Kosovke devojke 3, Beograd. Zbog vaše i naše sigurnosti, molimo Vas da nosite zaštitne maske i da se pridržavate predložene fizičke distance.

Izložba će biti otvorena do subote, 13. juna.„Štipa za oči a zasenjuje. Teško je i prija. Crnilo koje se belasa. Uobičajeno ovećeg formata, platna-prizori Ljiljane Šunjevarić nude se oku kao pogled kroz prozor u pokretu – prozor voza ili autobusa čija putanja dolinom Ibra uvek kroz noć vodi ka zori.

Svako je putovanje mala seoba. Kroz tu žilu odlaženja i vraćanja, putovanja kroz predele na kojima se smenjuju i prožimaju drumske postaje, industrijska čvorišta, mostovi, naseobine i groblja, uporišta ljudskog života i smrti – trajanja – uspostavlja se egzistencijalni odnos umetnika i posmatrača-saučesnika sa prostorom u kome živi.

Za Ljiljanu Šunjevarić, likovno delo ne postoji bez onoga ko ga obuhvata pogledom. Ona ide i korak dalje: naslikano platno ne postaje umetničko delo posredstvom oka posmatrača već naslikano platno i posmatrač zajedno čine umetničko delo. Pronikavši u njegovu auru ne samo doživljajno nego i telesno, fizički, posmatrač čini neotkidivi njegov deo i jedino je tako postignuta punoća i celovitost umetničkog čina. Umetnost ne pripada svima, već posredstvom umetnika svi pripadamo umetnosti." Iz teksta„Varoš nova" Vesne Smiljanić Rangelov.

-
Ljiljana Šunjevarić (1979), vizuelna umetnica iz Beograda, dipomirala je i doktorirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Aktivno izlaže na grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu od 2000. godine (Bugarska, Italija, Mađarska, Meksiko, Rumunija, Bosna i Hercegovina itd.). Značajne samostalne izložbe: Mapa (2009, Beograd), Arhetip (2011, Beograd, Čačak), Homosaker (2012, Požega), Novodevičje (2014, Šabac), Novodevičansko/remake (intervencija na javnoj skulpturi „Laza Lazarević" u šabačkoj Gospodar Jevremovoj ulici, 2015, Šabac), Prizori (2015, Beograd), Završavajući Leonarda (2016, Kraljevo), Seobe: Slika prizora (2016, Beograd; 2017, Raška), Plaže (2018, Kovin). Nagrađivana je iz oblasti crteža. Radovi su joj prisutni u umetničkim zbirkama KC Požega, KC Čačak, KC Novi Pazar, Galeriji savremene umetnosti u Zrenjaninu, kolekciji Grada Beograda, Šumatovačka – Centar za likovno obrazovanj i u više privatnih kolekcija. Zaposlena je na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, u zvanju vanredni profesor na predmetu Slikanje.

https://www.facebook.com/sunjevaricarbajter

---


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :