Otvaranje izložbe "Preživeti rad" u Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku

Datum objave:10.12.2019

Pročitano:854 puta

Datum održavanja: 12.12.2019 - 31.01.2020

Lokacija: Čačak

Otvaranje izložbe PREŽIVETI RAD u četvrtak 12. decembra u 18h u Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku.


Izložba predstavlja realizaciju Nagrade publike na 27. Memorijalu Nadežde Petrović (2014) selektora dr Dejana Sretenovića, pod nazivom Кo to tamo preva, a koju su na osnovu broja glasova ravnopravno podelili Кovač za rad Кonferencija društvenih grupa i Nikolić za rad Sekundarna arhitektura.

 

Žolt Kovač, My Organs Scream Slow Down Man, 2019, akrilni sprej na platnu, 225x180cm

Naziv izložbe PREŽIVETI RAD proistekao je iz promišljanja o potencijalnim zajedničkim elementima u stvaralaštvu oba autora, koji bi omogućili uslove za formulisanje jednog koncepta kao polazne tačke za građenje izložbe. Promišljena da funkcioniše kao celina, humorističko-ironično poigravanje sa njenim nazivom ističe angažovan pristup u umetničkom opusu i jednog i drugog autora sa fokusom na rad koji je prisutan u različitim vizuelnim, kontekstualnim i pojmovnim okvirima.

PREŽIVETI RAD implicira jednu opštu sliku i mesto koje pripada čoveku, u eri dominacije globalnog kapitalizma i neverovatnih nejednakosti, što se ne/posredno iščitava u stvaralaštvu Žolta Кovača i Branislava Nikolića.


Branislav Nikolić, You Have To Be Smarter (church, factory, mosque), 2018, triptih, drvo, 155 x 100 x 10 cm svaki

U istraživačkom odnosu prema polju umetnosti, Кovač sa ogoljenom i brutalnom iskrenošću govori o običnim temama malog čoveka današnjice, konstatujući zapravo stanje društvenog duha i mentalnog zdravlja. Govorna pozicija njegovih radova predstavlja lično iskustvo sa kojim se vrlo lako možemo identifikovati, ako ne u potpunosti, onda barem u jednom njegovom segmentu.

Predstavljeni radovi omogućavaju vrlo sažet pregled dominantnih tema i motiva u Nikolićevom opusu koji su zastupljeni u slikama, objektima, crtežima i javnim skulpturama. Poseban segment njegovog stvaralaštva čini odnos prema materijalu, njegovim fizičkim i izražajnim svojstvima, poreklu i statusu koji zauzimaju u samom procesu rada i materijalizaciji ideje.

Izložba PREŽIVETI RAD, čija je kustoskinja i autorka uvodnog teksta u katalogu Marija Radisavčević, biće otvorena u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović" do 31. januara 2020. godine.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :