Otvaranje izložbe Ive Brkić "Moje omiljene stvari"

Datum objave:12.11.2018

Pročitano:978 puta

Datum održavanja: 07.11.2018 - 19.11.2018

Vođena razigranim likovnim senziblitetom i svojom karakterističnom umetničkom ortograjom autorka Iva Brkić na izložbi “Moje omiljene stvari”, predstavlja maštovita kompoziciona rešenja u kojima kroz svet predmetnog preispituje savremene društvene uloge. Sa dozom iskrenog humora, šarmantne lucidnosti i smele ironije, umetnica u prostoru artikuliše razuđenim keramičkim grupacijama i akcenat stavlja na njihovu međusobnu komunikaciju. Brkićeva revidira i problemsko pitanje uspostavljanja balansa između jedinstvenog autentičnog umetničkog dela i dopadljivog sladunjavog kiča.

 

 

Veoma pažljivo osmišljena izložbena postavka, porcelanske skulpture smešta u centralni deo galerijskog prostora na postament, poput trpeze koja je vidljiva i dostupna posmatračima sa svih strana. I upravo ovde otpočinje igra bajkovito oblikovanih, porcelanskih čajnika, šolja, escajga i poslastica. Intonirane pastelne note, oralni motivi, platinasti akcenti i geometrijske sheme čajnika oživljavaju hladnoću krhkog porcelana. Postavljeni na pijadestale, poput glumaca iz neke cirkuske trupe, čajnici mimikom i gestom otkrivaju osmeh, bore, stav.

 

Upuštajući se u izuzetno uzbudljiv međusobni dijalog, insceniraju situacije u kojima se svi delimično prepoznajemo. Problematizovanje odnosa u kontekstu živih i neživih može se uvideti i u hipokratovskoj karakternoj tipologiji temperamenta, ovde pripisanoj keramičkoj skulpturi koju pronalazimo u sangviniku, melanholiku, koleriku i egmatiku. Ove neobične forme nastale nekontrolisanim hemijskim procesima tokom pečenja porcelana, sa svim svojim nesavršenostima nalik manirističkim specičnostima, u interpretacijama Brkićeve, dobijaju savršeno, šarmantnu pojavnost. Raniranost izrade, minucioznost u detaljima izvedenim u delikatnom materijalu kao što je porcelan, kao i težnja ka umetničkoj slobodi primetna u hotimičnoj infantilnoj šrafuri samo pojedinih elemenata skulptura, govori o veoma profesionalnom pristupu delu i njegovom programski pažljivo osmišljenom konceptu. Interesujući se za efemernost kao takvu, autorka u svom dekorativnom maniru pridaje pažnju i estetici hrane, čime na taj način poslastice spasava propadljivosti i eternizira ih u porcelanu. U žičanim kalupima oblikuje i porcelanske sladolede. Oslonjeni na kružne mermerne postamente asociraju na zabavne igračke koje iskaču iz kutije. Raspoređeni po trpezi, svojim ritmičkim dinamizmom, oni pojačavaju dramatrugiju cele kompozicije.

 

Iz kompleksnih likovnih rešenja trodimenzionalnih formi, umetnica u daljem stvaralačkom zamahu dolazi do dvodimenzionalnih struktura. Ovaj obrnuti proces, koji se od sinteze kreće ka analizi, otelotvoren je u horizontalnoj zidnoj instalaciji postavljenoj nasuprot središnje trpeze. Stvarani od papir porcelana, ovi plošni čajnici tokom procesa pečenja dobijaju svojstva gužvanja, savijanja i izuzetne tananosti. Preklapajući ih i dodavajući im postolje, pisak i poklopac od žice, Brkićeva ih oživljava i kontekstualizuje. Njihov kolorit je sveden, obrazac geometrijski, a površina mat. Žica postaje olovka kojom upisuje karakter i inicira njihovu međusobnu komunikaciju. Ove maštovite i vešto pozicionirane površi u korespodenciji sa centralnom grupacijom skulptura pružaju se poput njihovih senki.


Kroz ove pikturalne keramičke celine, autorka domišljato poziva i uvodi same posmatrače u međusobnu komunikaciju i kvalitetnu interakciju. Dodirivanje granica umetničkog i popularnog u njenom poetskom diskursu vidljiva je ne samo u tehničkoj izvedbi već i u idejnom konceptu. Recentnost likovnog izraza u stvaranju ovih čarobnih porcelanskih predmeta potvrđuje vitalnu energiju autorkinog stvaralačkog duha.
Jelena Vukadinović


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :