Otvaranje izložbe "Colorful Books" Ivane Aranđelović

Datum objave:21.05.2019

Pročitano:1673 puta

Datum održavanja: 23.05.2019
Izložba „COLORFUL BOOKS“ je skup vizuelnih dnevnika nastalih u periodu od 2010. do 2019. Ono što je specifično za njih jeste da su nastali u različitim gradovima: Novom Sadu, Smederevu, Istanbulu i Beogradu, a oni su svojim geografskim i kulturološkim razlikama uticali na vizuelni jezik i simboliku.

 

 

Svaka lokacija predstavlja životni trenutak, odluke i interesovanja koje su za autora bile važne. Crteži se zasnivaju na introspektivnoj naraciji i intimnoj vizuelizaciji tela i duha. Vremenski prelaz od prvog do poslednjeg dnevnika prikazuje postepeni razvoj i promene u likovnom izrazu. Crteži na stranicama knjige Astečka astrologija autorovom intervencijom poprimaju novu vizuelnu i tekstualnu formu, menjaju svoj oblik i značenje te tako postaju Crni Pas.

 

Naracija izgrađena oko istorije i kulture Istanbula, posebno minijatura, stvorila je dinamičan kolorit i simboliku koja naginje ka mitološkim scenama. Te mitološke scene su zapravo stvarni događaji kojima je autor prisustvovao a o kojima je razmišljano kroz perspektivu minijatura.

 

Dnevnici iz Smedereva su neka vrsta sabiranja autorovih želja i težnji, snovi u groznici. Dnevnik iz Beograda je angažovanog tipa, gde kroz crtež i tekst u obliku parole, autor pripoveda o događajima koji su se zbili u toku zime i proleća.

 

 
Biografija

 


Ivana Aranđelović, rođena 1988. u Smederevu. Diplomirala grafiku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Na istoj Akademiji završila master studije iz crtanja. Nakon mastera iz crtanja upisuje master iz istorije umetnosti u Istanbulu. Trenutno živi i crta u Beogradu.

20h KC Baraka, Nušićeva Otvaranje izložbe


22h Vjeran Pas, Majke Jevrosime 11, prodaja crteža, slika i printova


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :