Otvaranja junskih izložbi u Kulturnom centru Beograda

Datum objave:06.06.2018

Pročitano:799 puta

Datum održavanja: 07.06.2018 - 28.06.2018

Ovog meseca razmišljamo o igri, o herojima i antiherojima, i o troje umetnika koji nikada nisu izlagali zajedno, ali misle slično. Od 07. do 28. juna otvaramo vrata KCB galerija za nove postavke i umetničke koncepte! 
 U četvrtak 08. juna sa početkom u 20h očekuju nas otvaranja tri nove izložbe u sva tri galerijska prostora Kulturnog centra Beograda.

 


U ARTGET GALERIJA biće otvrena izložba pod nazivom 1 NA 1, drugi deo
Kustosi : Umetnici
 Jelena Matić : Imrana Kapetanović 
Andrea Palašti : Ivana Čavić 
Ana Panić : Marijan Crtalić
 Slađana Petrović Varagić : Milica Đorđević 
Kustos projekta: Ivan Manojlović.

 U osnovi ovog kustoskog procesa je igra. Kao i svaka igra, tako i ova ima svoja pravila i ograničenja. Poštovanje pravila igri daje strukturu, ali omogućava i njihovo kršenje. Pravila ove igre su dosta jednostavna: jedan kustos, jedan umetnik i jedan zid. Ovo formalno pravilo prati i jedno tematsko – izabrani umetnik odnosno njen ili njegov rad treba da se oslanja, da ilustruje ili pokreće neki od aktuelnih društvenih problema. Izložba-igra polazi od pretpostavke da se u današnjem svetu revolucije sprovode svakodnevno – politički, društveno i tehnološki i da se procesima digitalne produkcije, aproprijacije, prikazivanja i distribucije slike istovremeno beleže i izazivaju društvene promene. Društvene i političke transformacije koje su se dogodile u poslednjih nekoliko godina ne bi bile moguće bez te revolucije koja je zahvatila fotografsku sliku.

 

 

U LIKOVNOJ GALERIJI biće otvorena izložba SLAVOLJUBA CAJE RADOJČIĆA, O HEROJIMA I ANTIHEROJIMA, skulpture i crteži.
Kada je Slavoljub Radojčić sa Olgom Jevrić 1971. godine posetio čuvenog Henrija Mura u njegovom ateljeu u okolini Londona, zapazio je kako sedamdesettrogodišnji umetnik s lakoćom podiže monumentalnu bronzanu statuu, i reagovao je na to u svom stilu: „Sjajno, kada i ja budem imao 73 godine moći ću lakše da dižem svoje skulpture.“ Prošlo je više od pola veka kako Slavoljub Caja Radojčić nepretenciozno ali principijelno provokativno pristupa oblikovanju svojih predmetnih formi, modeluje ih i konstruiše, ponavlja i dekonstruiše, defragmentira i rekontekstualizuje u skladu sa onim što bi najjednostavnije odgovaralo konceptu razoružavajuće zavodljivosti igre idejama i asocijacijama.
Na aktuelnoj izložbi u Likovnoj galeriji predstavljeno je petnaestak skulptura malog formata, uglavnom bronzi, memorijalnog karaktera, iz periodu 2011-2018. koje do sad nisu izlagane u Beogradu. Među njima su: makete za spomenik Nikoli Tesli u Budimpešti, spomenik NATO-bombardovanju, Trubaču, memorijali posvećeni književniku Brani Petrovići, U čast Mocarta, skulpture Planeta sreće i radosti, Komunista, Kaćuša, Papuče za moju dragu itd. Na izložbi će takođe biti izloženo i deset crteža, koji su nastajale u isto vreme kad i skulpture, a rađeni su u stilu Cajine prepoznatljive figuracije i tematike bazirane na ironiji, anegdoti i dosetki.


U GALERIJI PODROOM biće otvorena izložba PETROVIĆ / PETROVIĆ / AJDUKOVIĆ /

 

Troje umetnika koji nikada nisu izlagali zajedno, a koriste iste ili slične medije, ukrstiće svoje poetike, narative, iskustva i želju da izlažu zajedno. Aleksandrija Ajduković, Dragan Petrović, Ivan Petrović.

 

 

Ulaz je slobodan, dobrodosli!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :