OTISAK VREMENA: Izložba grafika Ane Milosavljević u Galeriji ULUS

Datum objave:27.06.2015

Pročitano:7771 puta

Datum održavanja: 01.07.2015 - 14.07.2015

By:Olivera Vukotic

Lokacija: Galerija ULUS

Najnoviji grafički listovi su u domenu autorkinog prepoznatljivog likovnog rukospisa i izvedeni su u tehnici kolografije. Dosledna postavljenim postulatima umetnica ostaje posvećena gradu kao svojoj primarnoj fascinaciji. U njenom ranijem stvaralaštvu preovlađujuće su bile apstraktne forme koje su simbolizovale arhitekturu grada, a u najnovijim radovima u pitanju su lični doživljaji metaforički predstavljeni u detaljima-tragovima iz urbanog života.

 

OTISAK VREMENA: Izložba grafika Ane Milosavljević u Galeriji ULUS | Beograd 2015

„U pitanju je pogled savremenog čoveka čiji život diktiraju specifične kulturne i društvene okolnosti, koje Ana Milosavljević artikuliše u vidu vizuelnih znakova. Ove grafike mogu da se čitaju kao dnevnički zapisi svakodnevnice, jer se sastoje od beleženja utisaka, misli, natpisa sa fasada, citata, izreka, fragmenata tekstova iz novina, haiku poezije, datuma, brojeva, pojedinačnih slova.


Pored igre reči, brojeva i slova, na grafikama Ane Milosavljević, igra se odvija i na nivou procesa koji je spontan i sa neizvesnim krajnjim rezultatom, što je naročito karakteristično za kolografiju, tehniku kojoj se umetnica nakon dužeg vremena ponovo okreće, a koja joj omogućava slobodu nad materijalom. Pristup je donekle isti kao ranije, ali je sada ipak zreliji, umetnica više ne polazi od precizne koloristične skice, već se prepušta igri materijalom i bojom, kroz dodavanje i oduzimanje, kombinaciju raznih organskih i neorganskih materija, itd. Zbog ove naglašene teksture, grafike izvedene u ovoj tehnici karakteriše taktilnost koja pojačava opšti utisak koji umetnica želi da postigne...“ segment teksta iz kataloga, Mirjana Dragosavljević, istoričarka umetnosti.

 

OTISAK VREMENA: Izložba grafika Ane Milosavljević u Galeriji ULUS | Beograd 2015

Biografija: Ana Milosavljević je rođena 1979. godine u Sokobanji, živi i radi u Beogradu kao samostalni umetnik, bavi se grafikom, slikarstvom, grafičkim dizajnom. Diplomirala je 2004. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na katedri za grafiku u klasi prof. Zvonka Tilića, a potom magistrirala 2008. na istoj akademiji. Takođe, 2000. godine je završila Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Član ULUS-a je od 2006. do sada je imala dvanaest samostalnih i izlagala na preko sto dvadeset izložbi u zemlji i inostranstvu (Srbija, USA, Brazil, Italija, Danska, Poljska, Meksiko, Bugarska, Rumunija, Makedonija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora...)


Dobitnica više nacionalnih i internacionalnih nagrada i diploma za grafiku (2013. Druga nagrada na VI International Biennial of Small Graphics Tetovo; 2007. Druga nagrada na IV Competition and Exhibition of Ex Libris “Acque termali”, Acqui Terme Italia; 2004. Nagrada XII Bijenala studentske grafike SCG; 2004. Godišnja nagrada za grafiku Akademije umetnosti, Novi Sad i td.

Galerija ULUS

tel. 011 26 23 128
Kustos: Olivera Vukotić
Radno vreme: ponedeljak - subota od 10 do 20 časova.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :