Organizujte nezaboravno putovanje u Rim u sopstvenoj režiji

Datum objave:29.06.2019

Pročitano:2146 puta

Rim – večni grad, pun neverovatnih zdanja, bogat istorijom i kulturom, važi za značajnu svetsku prestonicu. Velelepna Italija jedna je od bitnih turističkih predstavnika upravo zbog rimske istorije i tradicije, koja se gradi više od 28 vekova. Karakterisitčna sredozemna klima, geografski položaj, razvijena saobraćajna infrastrutkura, čine da Rim poseti više miliona ljudi godišnje.


Putovanje u Rim moguće je realizovati na različite načine. Ono što je danas najpopularnije jeste kupovina avio karte do Rima i nazad. Radi se o brzom, pouzdanom i udobnom prevozu, bez mnogo sati provedenih u prevozu, umora i tenzije. Avio karte do Rima su odlična opcija za turiste, bilo uz turistički aranžman, ili samostalni odlazak na putovanje. Mnogo je razloga zašto je važno posetiti Rim.

 


Kulturne i istorijske znamenitosti Rima

 

Kao grad koji je nastao 753. godine pre nove ere, pružio je veliko kulturno i istorijsko nasleđe savremenom životu. Kroz nastanak kraljevstva, zatim Rimske republike, a kasnije i Rimskog carstva, iznedrilo se dosta znamenistosti. Ono što se u Rimu ne propušta jeste Koloseum – najveći amfiteatar ikada koji je izgrađen na otvorenom, za potrebe borbi gladijatora. Tu se broji i Mikelanđelov trg Kampidoljo i Palata Senatorio, kao predstavništva vlade grada. Postoji veliki broj drugih trgova, među kojima se izdvajaju Trg Venecija, Farneze, cveća, Španski trg, Kiđi, Barberini i slično. Njih karakteriše veliko prostranstvo za obelicsima u sredini. Predstavnik vremena baroka jeste Fontana di Trevi. Spomenik Viktoru Emanuelu II i grob Neznanog junaka, simbol su stradalih u Drugom svetskom ratu. Tu je i Univerzalna rimska izložba, okrug koji datira iz tridesetih godina 20. veka.


Panoramsko razgledanje Rima, gotovo je neizostavan deo putovanja u prestonicu Italije. Bilo da se odlazi na putovanje u Rim preko turističkih aranžmana, ili u samostalnoj režiji, navedena zdanja treba posetiti. Vatikanski muzeji – predstavništvo Rimokatoličke crkve i njenog poglavara, crkva Svetog Petra – najveća crkva na svetu, kao zdanja istorije i kulture imaju veliku svetsku vrednost i ne sreću se na drugim mestima. Rim, Tivoli i Vatikan su mesta koja se često povezano obilaze, pa se celokupna italijanska istorija upoznaje i doživljava na poseban način. Sikstinska kapela: predstavništvo slikarskih freski čuvenog Mikelanđela, Botičelija, Peruđina i mnogih drugih. Može se videti „Strašni sud“ iznad oltara, svetski poznata Mikelanđelova „Pijeta“ i Berninijev trg ispred kapele. Mnogo je crkvenih, kamenih i modernih zdanja koja su nikla u „večnom Rimu“.


Avionski prevoz – povoljne avio karte do Rima

 

Prevoz avionom danas je vrlo popularan, zbog pozitivnih karakteristika koje olakšavaju putovanje u bilo kom pravcu. Radi se o najbezbednijem i najsigurnijem načinom prevoza putnika sa jednog mesta na drugo, uz udobno i ugodno putovanje. Avio karte Beograd Rim dostupne su na brojne načine: direktno na aerodromima, putem telefonskih i rezervacija putem interneta, odnosno „online“. Veliki je broj putnika koji se odlučuje za kupovinu avio karte do Rima, jer je potrebno znatno manje sati putovanja nego da se izabere autobus, automobil ili neko drugo prevozno sredstvo. Usluge u avionima su na sjajnom nivou, kako u okviru ekonomske, tako i u biznis klasi.


Avio karte od Beograda do Rima kreću se između 150 i 180 evra u jednom pravcu, u zavisnosti od avionskih kompanija. „Low cost“, odnosno niskobudžetne kompanije daju nižu cenu karata, bez dodatnih pogodnosti i usluga. Cene se razlikuju u zavisnosti od vremena poletanja i sletanja, odabrane avio kompanije, klase i dodatnih avionskih usluga. Posebno su povoljne povratne karte, jer se odobravaju popusti za rezervaciju putovanja u oba pravca. Konkretne cene avio karata za let Beograd Rim možete potražiti na zvaničnom sajtu kompanjie Air Serbia.


Poželjno je izvršiti rezervacije za avion Beograd Rim bar dva meseca unapred, kako biste imali željeni termin za odlazak i povratak na raspolaganju. Najbrže je to uraditi putem interneta, čak je moguće pronaći sajtove sa vrlo niskim cenama. Bitno je ažurno pratiti cene, jer se mogu promeniti iz sata u sat, pa možete putovati po izuzetno niskim cenama. Usluga prtljaga se obično dodatno naplaćuje, za šta postoji poseban pravilnik. Aerodromske procedure su standardne, pa je samo putovanje jednostavno za realizaciju.


Rim raspolaže sa tri moderna aerodroma. To su: Međunarodni aerodrom Leonardo da Vinči, Đovan Batista Pastine i Rim-urbe. Odlično su povezani sa svim delovima Rima, jer je veliki broj taksista dostupan, kao i dve linije rimskog metroa. Tu je i sistem javnog prevoza: autobusi, trolejbusi i tramvaji, koji su po vrlo povoljnim cenama dostupni i za pravce ka aerodromima, predstavništvima kulture, istorije, mode i noćnog provoda.


Čari Rima

 

Prestonica Italije poznata je kao odličan centar kulturnih, umetničkih i muzičkih manifestacija, kao i visoke mode. Poznati su mnogobrojni tržni centri, ispunjeni odličnim brendiranim buticima, uglavnom skupocenim i opremljenim komadima sa poslednjih revija modnih pista poznatih kreatora. Svakodnevnica je ispunjena brojnim kulturnim događajima – koncertima, izložbama, prestavama i događajima na otvorenom. Muzeji su izuzetno posećeni tokom cele godine, Španski trg u proleće, a Trg Navona u vreme praznika.


Čari italijanske kuhinje osećaju se širom Rima: dominacija testenina, pica i kvalitetnih vina, podrazumeva se da će ispuniti bar neko veče zainteresovanih turista. Noćni provod je poznat kao neponovljivo iskustvo: obilje diskoteka, odličnih kafića, klubova i restorana, daju potpun užitak u rimskim noćima za svakog posetioca. Važan je muzički centar u kome se nalazi Nacionalna akademija Santa Čečilija, koja datira iz davnog 16. veka. Mnoštvo opera, koncertnih sala i prostora dostupno je za uživanje u kvalitetnoj, bilo tradicionalnoj ili svetski popularnoj muzici. Mnogi događaji u Rimu mogu se selektovati u zavisnosti od perioda godine u kome se dešavaju, pa turisti preferiraju odlazak baš u određeno, popularno doba.


Tako, za Dan Republike Italije, 2. juna, u Rimu se organizuju brojni događaji, koji se ne viđaju u drugim periodima godine: predsednički govor i rezidenciju, vojnu paradu, akrobatske spektakle aviona, posebno uređenje i dekoraciju grada, kao i mnogo toga drugog interesantnog posebno zaintrigiranim turistima. Rim je posebno zavijen u ruho ljubavi, romantike i strasti u vreme „Dana zaljubljenih“, tačnije u februaru.


Rim je grad koji nudi bogatstvo svetski poznatih sadržaja za turiste. Dominacija visoke mode, umetnosti, kvalitetne muzike, posebnih životnih stilova, navika i ishrane, razvijala se širom sveta, još od perioda Rimskog carstva. Ovaj grad je najjednostavnije posetiti avionskim prevozom, jer omogućava relativno povoljne cene karata, posebno za povratne vožnje, uz maksimalnu udobnost i ugodnost tokom putovanja. Vrlo brzo ćete uz Beograd Rim avion biti u „večnom gradu“, i doživeti nedvosmisleno sjajna i vredna iskustva. 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :