Ola Horhe! - Radost resterećujuće svežine

Datum objave:28.07.2010

Pročitano:3343 puta

By:Tijana Djuričić

Na ovogodišnjem Beogradskom letnjem festivalu defile bendova iz Srbije, Hrvatske i Slobenije, dobro poznatih i tek otkrivenih muzičara, kao talas kulturnog osveženja pratio je neobične julske klimatske promene. Iako sa gnušanjem ponavljam reči ....urbano...tolerancija...centar regiona... (mučno ekspoloatisane u savremenom društvu a podcrtane kao ideje vodilje Festivala) i na ideju oživljavanja bliske prošlosti (Na novom talasu) gledam kao na zanimljivu ali nedovoljno inventivnu u realizaciji, moram priznati da me je BELEF 2010. iznenadio koncertom 25. jula benda/dua Ola Horhe.
,,Ola Horhe je elektro-akustični duo nastao u Beogradu 2007. godine. Čine ga pijanista Andy Pavlov koji koristi originalne analogne sintisajzer sa kraja 70-godina i multiinstrumentralista Attack El Robot na bubnjevima.’’
 

 Na novom talasu ili na starom talasu ili na večnom talasu... pre Na novom talasu Belef-a a na večnom Horhea (Ola – na kasteljanskom ili španskom označava talas ), jesenje julske večeri punog meseca, na letnjoj sceni Kalemegdanske tvrđave, pod vihorom vetra uz dobro raspoložene obožavaoce i nenamernu publiku (slučajne prolaznike koji su zainteresovano prilazili i divili se) vedrina a prenapregunutost zvuka, pobuđujući ritmovi i pozivajući tekstovi zaživeli su poput zanosne ritualne svetkovine.  
Osluškivajući Ola Horhe damare nekoliko puta (na nastupima u Šabcu - Nova srpska scena, MIKSER-u 2010 i Refract-u), neverovatnim se čini to da bez obzira na atmosferu, okruženje, ili lično stanje, uvek poprave raspoloženje i odvedu publiku nekim vijugavim stazama u nove svesnosti.
Kao kada doživite nešto što vas potpuno nadahne, začara ili jednostavnotoliko prijatno iznenadi tako da nemate reči već bivstvujete u slasti iskustva...Imate samo jaku želju da nastavite da igrate uz njihovu muziku (u njihovoj muzici) ili jednostavno da se prošetate prvim parkom sami po nekom novo otkrivenom unutrašnjem prostoru.Izuzetno inteligentno i talentovanao osmišljena muzika ...alternativna (ma šta to danas značilo)...elektro rok/retro - futurizam (moja omiljena smernica) a pitka...prijatna i tinejdžerima i onima odraslim uz pank ali i generacijama long play-a. Pokreće, podstiče na razmišljanje kroz radost i ritmičnošću navodi na buđenje uspavanih snaga.
Kako kolega iz hrvatskog Plana B kaže: ...na mračna pitanja i stremljenja dobijate cjelovite i vedre odgovore. To je prava vožnja, od središta zemlje do oblaka, od sna do slatke euforije. Pravi kremasti groove.
Desetak izvedenih pesama najava su prvog albuma instumentalnih i vokalno-intrumentalnih kompozicija na nekoliko jezika.
Zasigurno, ovaj album čekaju svi..oni koji su već otkrili ovaj neobičan sastav i podali se njihovim moćnim preplitanjima ali i oni koje tek očekuje više od iznenađenja – prilika da se prepuste silama zaboravljene večne muzike i da kroz spontano traganje uplove u lakoću esencije – zvuk, ritm, pokret...  
Ovakvim odabirima BELEF pokazuje da će osmišljene, dugoročne pretenzije možda jednoga dana i biti dostignute, a 25. jula na koncertu OLA HORHE su svakako bile prevaziđene.
I tako, predlažem da se svi nađemo za mesec dana na Košutnjaku i da na FOREST Fest-u uživamo u pomalo paganskom okupljanju slavlja muzike.
 
 
 
 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :