Ogledi o neposlušnosti: Interaktivna izložba Andrijane Danilović u KC Gradu

Datum objave:12.05.2016

Pročitano:3656 puta

Datum održavanja: 16.05.2016 - 29.05.2016

By:Bojana Ljubišić

Lokacija: KC Grad, Beograd

"Ogledi o neposlušnosti" samostalna izložba slikarke Andrijane Danilović biće otvorena u ponedeljak 16. maja od 20 časova. To je njena treća samostalna izložba pred beogradskom publikom posle postavke Tri, koju je prikazala u SKC-u 2012, kao i Buđenja i Anestezije 2014. godine. Pored toga par samostalnih izložbi Danilović je održala u unutrašnjosti od toga dve u Kragujevcu i u Gradskoj galeriji u Užicu te u Hrvatskoj u gradu Karlovcu.

 

Ana Danilović: Ogledi o neposlušnosti

Radovi koji čine postavku polaze od preispitivanja uloge pojedinca kao dela grupe. Različite pozicije – preuzimanja odgovornosti u odnosu na grupu, suprotstavljanje ili pobunu pojedinca ili male grupe jesu ono što predstavlja osnov iz koga se razvija autorkino istraživanje usmereno ka odgovornosti i slobodi. Iako su za ilustraciju teme iskorišćene ptice kao prepoznatljiv simbol, radovi blisko korespondiraju sa ikoničnim fotografijama na kojima su zabeleženi trenuci nepristajanja pojedinca na diktat većine ili njegovo utapanje u gomilu.

Ptica kao osnovna piktoralna jedinica ove serije veoma je konsekventno odabrana, jer ptica je ambivalentni simbol koji u potpunosti odgovara temi: ptica može biti simbol slobode, poput belog goluba i simbol mira, ali jato ptica može simbolizovati i inertnu masu u kojoj individualnost nije naglašena. Kroz pticu kao osnovnu jedinicu simboličkog rukopisa autorke može se na zanimljiv način pratiti translacija publici poznatih fotografija poput one gde čovek blokira kolonu tenkova na trgu Tiananmen.

 

Ana Danilović: Ogledi o neposlušnosti

Izložba osim prezentacije gotovih radova podrazumeva i interaktivni segment: elementi koji čine radove u formi unapred pripremljenih isečaka ptica i sl. biće dostupni posetiocima koji će ih u okviru naznačene površine aranžitati prema sopstvenom nahođenju. Proces nastanka podrazumeva da širu sliku mase (jata) u ovom slučaju na demokratičan način grade podjednako svi oni koji budu zainteresovani da se u ogled uključe. Sam ishod, odnosno finalni oblik rada je neizvesan i nepredvidiv, ali će makar na simboličkom nivou predstavljati potpuno oslobađanje od jednoumlja.

Zajednički kolaž nastajaće tokom celog trajanja izložbe i biti njen integralni deo u budućim postavkama, a izložba će biti otvorena sve do 29. maja do kada će publika imati priliku da aranžira nedovršeni rad iz ove postavke. Radno vreme galerije je od 14 do 20 časova.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :