Održan BASS PASSION prvi vikend basa i kontrabasa u Beogradu

Datum objave:14.09.2015

Pročitano:4990 puta

By:Barbara Garčević

Lokacija: Dom omladine, Beograd

Prvo izdanje manifestacije koja za osnovnu temu ima predstavljanje muzike koju kreiraju basisti/kontrabasisti – BASS PASSION, održano je prethodne dve večeri (12. I 13. septembra) u prepunoj sali Doma omladine Beograda.

Ovo prvo izdanje Bass Passiona bilo je posećeno kontrabasisti i jazz umetniku MIHAILU MIŠI BLAMU.

BASS PASSION je muzička manifestacija koja spaja predstavljanje novih tendencija u kvalitetnoj umetničkoj i zabavnoj muzici sa edukacijom studenata muzike ili mladih muzičkih profesionalaca.

 

Održan BASS PASSION prvi vikend basa i kontrabasa u Beogradu

Bas kao instrument ili harmonska linija, neretko je u percepciji slušalaca u drugom planu. U novije vreme sve je više muzičara ovog usmerenja koji se ističu ne samo izvanrednom tehnikom sviranja, nego i nesvakidašnjom originalnošću u stvaranju nove muzike.


Tako je prve večeri BASS PASSION vikedna, publiku oduševio Đorđe Stijepović, kontrabas zvezda, jedan od najboljih slep kontrabasista sveta. Đorđe je sa svojim prijateljima, vrhunskim beogradskim muzičarima (Vasil Hadžimanov – klavijature, Peđa Milutinović – bubanj i Aleksandar Sedlar – gitara) izveo brojne numere u kojima je dominantan bio njegov instrument, ne ograničavajući se pri tom na određeni muzički žanr.

Druge večeri BASS PASSION manifestacije, predstavio se izraelski kontrabasista Adam Ben Ezra, svetska Youtube senzacija i basistički fenomen. Adam je pažljivim izborom svojih kompozicija, kao i nekih poznatih svetskih hitova, sam na kontrabasu, oduševio publiku u prepunoj sali Amerikana, Doma omladine Beograda, koja ga je dva puta izvela na bis.

Poslednji segment BASS PASSION manifestacije su radionice, koje drže oba muzičara u UK Parobrod, u kojima mogu da učestvuju studenti muzike, mladi profesionalci, budući nosioci muzičkog i kulturnog života Beograda i Srbije.

Cilj manifestacije BASS PASSION je da predstavi umetnike koji iskoračuju iz ustaljenih formi, da izvođača na kontrabasu ili bas gitari predstavi publici kao nosioce muzičke priče.

 

 

Đorđe Stijepović je jedan od najboljih slep kontrabasista sveta. Još tokom studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu bio je inicijator i učesnik brojnih džez, etno i rokabilly projekata (Havana Whisper, Atomic Sunset, Marsia, Shira Utfila, Kal...). Ubrzo po završetku fakulteta odlazi u San Francisko gde počinje saradnju sa američkim muzičarima. Širom sveta nastupao sa muzičarima kao što su Scotty Moore, DJ Fontana, Dale Hawkins, Wanda Jackson, Donovan, Billy Boy Arnold, Tommy Emmanuel, Ian Fraser poznatiji kao Lemmy iz Motorheada.

 

www.djordjestijepovic.comwww.fishtankensemble.comAdam Ben Ezra kaže da mu je misija da kontrabas stavi na vodeću muzičku poziciju umesto uobičajene prateće. Inspiraciju nalazi u radu svojih uzora Baha, Stinga, Čik Korije. Nastoji da pravi aktuelnu muziku i u tome koristi sva raspoloživa sredstva. Svoj izraz stalno proširuje, a kombinuje elemente džeza, latino i mediteranske muzike. Širom sveta prepoznatljiv po višeglasnom i perkusivnom tremanu kontrabasa.


www.adambenezra.com
Organizator BASS PASSION događaja je agencija „Neki fini ljudi art“, koja se bavi izvođačkom umetnošću, organizovanjem promotivnih događaja, edukativnih programa, i (po prvi put) muzičkih manifestacija, a iza koje stoji Miloš Milovanović, poznati novinar i prezenter TV B92, koji je inače po obrazovanju muzičar/ kontrabasista.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :