Odravnjivanje: Prvi doktorat u formi stripa

Datum objave:24.10.2016

Pročitano:6530 puta

By:N. Zdravković

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga Centar za promociju nauke (CPN) u subotu, 30. oktobra predstavlja unikatno novo izdanje, „Odravnjivanje“ (Unflattening) Nika Suzenisa, prvi odbranjeni doktorat u formi stripa, koji je u aprilu 2015. godine objavio Harvard University Press. Suzenis je svoju disertaciju pod istim imenom odbranio 2014. godine na Učiteljskoj školi Univerziteta Kolumbija u Njujorku.

 

Odravnivanje

Kako navodi Harvard University Press, „Odravnjivanje“ je pobuna protiv primata reči nad slikama u tradiciji zapadne misli. Suzenis koristi modernu formu stripa, jedinstvenu po kombinovanju vizuelnog i tekstualnog pristupa, kako bi pokazao da su slika i reč nesamerljivi partneri u kreiranju i prenošenju značenja. Inspirisan satiričnom knjigom „Ravanija“ Edvina Abota iz 1884. godine, u kojoj je svet ravna ploča u kojem žive dvodimenzionalni likovi, Nik Suzenis u „Odravnjivanju“ vizuelni izraz vidi kao posebnu formu koja nas tera da podignemo pogled iz „ravnog“, ograničenog sveta teksta.

„Odravnjivanje“ je dobio više nagrada, među kojima je i prestižna nagrada Američke asocijacije izdavača za vrhunski akademski rad, i to u dve kategorije – za najbolje izdanje u okviru studija medija i kulture, kao i za najbolje izdanje u humanističkim naukama uopšte, gde strip nikada ranije nije bio ni nominovan.

 

Odravnivanje

Takođe, dobio je i Lynd Ward nagradu Državnog univerziteta u Pensilvaniji za najbolju grafičku novelu, a bio je i nominovan u kategoriji najboljeg akademskog rada 2016. za jednu od najprestižnijih nagrada u svetu stripa, Eisner Award koja se dodeljuje svake godine na velikom sajmu stripa u San Dijegu u Kaliforniji.

Na štandu Centra za promociju nauke u subotu 30. oktobra u 16 časova biće održana promocija „Odravnjivanja“. Na predstavljanju neobičnog doktorata u stripu govoriće urednik srpskog izdanja „Odravnjivanja“ i rukovodilac Grupe za izdavaštvo Centra za promociju nauke Ivan Umeljić, kao i prevoditeljka stripa na srpski jezik Marija Novaković.

 

Više na www.cpn.rs


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :