Odlazak rok legende - Lou Reed

Datum objave:05.11.2013

Pročitano:4632 puta

Lou Reed, pevač i gitarista benda Velvet Underground i jedan od najuticajnijih tekstopisaca svoje generacije, preminuo je 27. oktobra u 71. godini.Lewis Allan Lou Reed rođen je 1942. godine u Bruklinu. Kao tinejdžer počeo je da se interesuje za rokenrol i bluz.
Godine 1965. Lou, John Cale, Sterling Morrison i Maureen Tucker, osnovali su bend The Velvet Underground. Objavili su četiri albuma: The Velvet Underground & Nico (1967), White Light/White Heat (1968), The Velvet Underground (1969) i Loaded (1970). Nastupali su u Warholovom klubu The Factory, a nakon njegove smrti, Reed i Cale posvetili su mu album Songs For Drella. Premda nisu imali mnogo komercijalnog uspeha, bend je stekao reputaciju jednog od najuticajnijih u istoriji rok muzike.

Nakon što je napustio grupu 1970. godine, Reed je započeo solo karijeru. Kultni status rok zvezde dobio je po objavljivanju albuma Transformer. Ostaće večito zapamćen po hitovima poput Walk on the Wildside, Perfect Day i Satellite of Love.
Tokom svoje karijere sarađivao je sa umetnicima kao što su Kate McGarrigle, Metallica, Antony and the Johnsons i David Bowie, kome je bio i inspiracija, upravo kao i Nicku Caveu, Nine Inch Nails, U2, Davidu Byrneu i Patti Smith. Bio je aktivan u solo karijeri do poslednjeg dana.

Redovno je komunicirao sa svojim fanovima, a poslednji Tweet postavio je na dan svoje smrti: fotografiju vrata sa posterom Lou Reeda.

R.I.P. Lou Reed


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :