Barutana klub Beograd

Od klupice u parku do mini korporacije: Deset godina postojanja ZLA-ZLA

Datum objave:16.11.2014

Pročitano:16510 puta

ZLA-ZLA bio je u početku brend papirića sa flopovima koje je distribuisala njihova firma. Usledilo je proširenje tržišta i realna potreba za otvaranjem ZLA SHTEKA sa opremom i garderobom, po ugledu na svetske shopove. Svega toga ne bi bilo bez ortaka, kako u šali kažu, "saučesnika u zločinu", sa kojima dele "ljubav prema dimu".- Držeći buxnu na klupici u parku pre 12 godina, skapirali smo da je ponuda papirića za motanje u Srbiji jeziva i odlučili da počnemo sa uvozom i distribucijom neke od evropskih brend rizli sa flopovima. U početku je to bila strašna fizikalija, a na naše obraćanje vlasnicima trafika sa: “Dobar dan, želeli bismo da Vam ponudimo nešto novo što će olakšati motanje i imati sigurnu prodaju”, najčešći odgovor bio je: “Paljba! Ne želimo da nam se narkomani okupljaju oko radnje” - kroz smeh pričaju anegdote, dodajući da su već dve godine kasnije, 2004, "okupirali" više od 50 odsto tržišta papirića u Srbiji. Tada su odlučili da je vreme da naprave svoj brend ZLA-ZLA i postali generalni zastupnici španske kompanije MCM, koja proizvodi najbolje papiriće za motanje i prateću opremu na svetu SMOKING.

 

- Brend ZLA-ZLA je u početku bio je samo brend papirića sa flopovima koje je distribuisala tada naša jedina firma - objašnjavaju. - Tih dana smo se uselili u veći kancelarijski prostor iznad kojeg je stajala stara svetleća reklama prethodnih vlasnika lokala, i onog dana kada smo tu reklamu zamenili ZLA logoom, kako bi nama bilo lepo, ekipa iz kraja počela je svakodnevno da nam ulazi u prostor i pita: “Šta, konačno je otvoren ZLA shop?!” To je bio trenutak kada smo skapirali da je vreme da odemo korak dalje, otvorimo još jednu firmu koja će se ovaj put baviti opremom za pametnije motanje i konzumaciju svega što svaki bolji svetski smart shop ima u ponudi. Tako je nastao prvi ZLA SHTEK.

 

Svoje mušterije nazivaju ortacima jer, kako kažu, u trenutku njihovog ulaska u ZLA SHTEK postaju veoma bliski, kao "saučesnici u zločinu".

- Naši ortaci su svih profila: blejači iz kraja, ekipa u odelima, školarci i studenti, navijači, hipsteri, gejevi, profesori, razni bolesnici kojima je jedini spas ulje od kanabisa koje konzumiraju uz pomoć široke ponude vaporizera. Naravno, pojavi se i poneki policajac, kao što je pre neki dan došao pripadnik interventne brigade da kupi kartu za cert Who see klape! I svi oni dele jednu veliku ljubav sa nama - ljubav prema dimu!

Ljudi se naprosto indentifikuju sa njima upravo zbog te "ljubavi prema dimu", jer oni to rade sa nekim posebnim šmekom i dizajnom. Smatraju da je na neki način ZLA vid pripadnosti nekoj supkulturi, kao što je nekada bio punk, iako ih dostupnost ZLA-ZLA rizli na skoro svim boljim trafikama u Srbiji gotovo svrstava u trgovinski mainstream.

 

- Vremenom je za ZLA SHTEK počelo interesovanje i u drugim gradovima u Srbiji, tako da smo razvili novi oblik poslovanja pod imenom “labava franšiza”. To podrazumeva da neko ko nađe lokal u svom gradu uzima ekskluzivno od nas proizvode iz naše ponude, ima SHTEK u svom nazivu, a mi mu pošaljemo naš dizajn tim koji mu izradi vizuelni indentitet sličan našem i guramo ga marketinški preko svih naših socijalnih mreža i ostalih kanala kako bi u rekordnom roku razvio svoj biznis. Sve popularniji je i naš www.zla-zla.com on-line shop, koji omogućava i kupcu iz najudaljenijeg sela da u roku od 24h dobije sve iz naše ponude na svojoj adresi! Od pre šest meseci počeo je sa radom i naš EU online shop!

 

Na našu konstataciju da je verovatno veliki broj roditelja koji svoju decu ne bi voleli da vide u ZLA SHTEKU, odgovaraju da se samo tako čini na prvi pogled, ali da uslužuju i veliki broj roditelja u svojim radnjama.

 

- Dakle, mi u shtekovima ni na koji način ne aludiramo na korišćenje “opojnih droga”, ali u ponudi imamo: papiriće za motanje svih svetskih brendova, lule, nargile, precizne vage, bongove, duvane za nargilu, lulu i motanje, ZLA garderobu, snifalice itd. Stvari koje imamo u svojoj ponudi uvozimo legalno, tako da sve prolazi carinske, sanitarne i ostale preglede, uredno plaćamo porez i sve druge dažbine.

ZLA je od samog starta povezana sa muzikom i supkulturom. Čini se da nema nema benda ili ekipe sa kojom nisu sarađivali. Kažu da su spremni na saradnju sa svima osim sa onima koji su teška komercijala.


- Prti BeeGee, Bad Copy, Lollobrigida, Manu Chao, Who see, Bassivity, Eyesburn, Monogamija, Repetitor, Marko Nastić, Xperiment, MKDSL, Frau Casio, Marconiero, I Bee, Juice, Dječaci, Kid Rađa... sa svima njima smo sarađivali, ali i sa festivalima EXIT, WDF, Lovefest itd. Sarađujemo tako što printamo njihova izdanja rizli, radimo garderobu u kolaboraciji sa njima i podržavamo ih u njihovom radu kad god možemo.

Na pitanje hoće li vutra napokon biti legalizovana odgovaraju da bi to najbolje trebalo da znaju prijatelje iz LEKALIZACIJE! Mišljenja su da je vreme za to došlo jer je dobar broj zemalja na svetu dekriminalizovao marihuanu i omogućio korišćenje u cilju lečenja najtežih bolesti. Smatraju da će u budućnosti sigurno biti legalno i za rekreativnu upotrebu i raduju se donošenju tog zakona kako bi upotpunili ponudu ZLA SHTEKA.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :