Oči u oči sa evropskim nezavisnim filmovima za mlade

Datum objave:20.06.2016

Pročitano:3314 puta

Lokacija: Palić

Selekcija “Oči u oči” (Eye To Eye) predstojećeg 23. izdanja Festivala evropskog filma Palić predstaviće premijerno u Srbiji pet zanimljivih evropskih dugometražnih filmova koji su po temama namenjeni mladoj publici.

 

 

Cheer Up

Cheer Up

Biće prikazan “Cheer Up” (r: Christy Garland), odlična doku-drama o neuspešnim finskim navijačicama (cheerleaders) koja na pomalo uvrnut način zamagljuje granicu između smešnog i tragičnog. Ovaj dokumentarac prati najgori finski tim navijačica koji se bori sa tinejdžerskim problemima i konstantnim neuspesima.

 

The Lesson

The Lesson

Očekuje nas i “The Lesson” (r: Kristina Grozeva, Petar Valchanov), nagrađivana igrana drama o učiteljici u malom bugarskom gradu koja pokušava na primeru decu u razredu da nauči da ne kradu dok sa druge strane upada u teške finansijske probleme koji njen život odvode na stramputicu.

 

One of Us

Tu je i austrijsko ostvarenje “One of Us” (r: Stephan Richter) koje prati dvojicu tinejdžera čiji se život drastično menja nakon pljačke supermarketa kada momenat dečačke slobode sustiže surova životna realnost, kao i fascinantan dokumentarni film.

 

From Caligari to Hitler

 

Film  “From Caligari to Hitler” (r: Rüdiger Suchsland) baziran na istoimenoj proslavljenoj studiji sociologa Siegfrieda Kracauera iz 1947. godine o kinematografiji u republici Weimar (Nemačka između 1918. i 1933. godine), prepun neodoljivih inserata, od kojih mnogi, uključujući pomenuti nemi horor film “Kabinet doktora Kaligarija” (Robert Wiene), imaju danas kultni status.

 

Supernova

Supernova

Peti i poslednji film u ovom programu je “Supernova” (r: Tamar van den Dop), osvežavajuće neobična i vedra priča o odrastanju i seksualnom sazrevanju petnaestogodišnje devojke i jednoj saobraćajnoj nesreći koja će promeniti njen život.

 

Filmski festival na Paliću

Program “Oči u oči” vrednovaće žiri od pet mladih filmofila, polaznika filmske škole i filmskog kluba na Otvorenom univerzitetu u Subotici. Nagrađeni film biće prikazan mladoj publici u oktobru ove godine u saradnji sa srednjim školama u Subotici, Novom Sadu i Beogradu, gde će publika imati prilike da razgovara sa autorom nagrađenog filma na teme stvaranja filma, odrastanja i problema mladih u savremenom društvu.

Projekat “Eye To Eye” podržan je od strane Evropske Komisije kroz program Kreativna Evropa i potprogram MEDIA. Program se realizuje u saradnji sa francuskom kompanijom Wide Management kao nosiocem projekta. “Oči u oči” je panevropska inicijativa posvećena mladoj publici srednjoškolskog i studentskog uzrasta sa ciljem veće vidljivosti evropskog nezavisnog filma.

Predstojeći 23. Festival evropskog filma Palić održaće se od 16. do 22. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici. Biće prikazano preko 100 filmova raspoređenih u 13 programskih celina uz prisustvo velikog broja gostiju iz cele Evrope.
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :