OBITUARY na LEGACY festivalu

Datum objave:05.04.2008

Pročitano:4729 puta

By:Chris Balt

Florida je nekada bila mirna, dok nije stigao death metal…  
 
Grad Tampa, topla Florida, bogata Amerika, kraj devedesetih. Mlađa „braća” onih skejtera i pivopija iz San Franciska, koji su nekoliko godina pre „izmislili” thrash, speed metal, htela su da budu u centru pažnje. Kao što su njihova starija braća iz Friska (a onda i iz ostalih delova Amerike i sveta) želeli da sviraju nešto novo i drugačije, i ovi klinci s kosama do dupeta s Floride imali su nameru da pomere tu granicu za pedalj dalje. Nije thrash metal bio dovoljan da ih ponese, iako su ga izuzetno poštovali, ni black metal, provokator tradicionalista, niti speed metal, koji se tada možda više „primio” u Evropi, već su želeli da daju samo svoj, upečatljiv, floridski autentičan  doprinos ekstremnoj metal muzici kroz svoju prizmu viđenja sveta.Tadašnji osamnaesto-devetnaestogodišnjaci počeli su da sviraju nešto što je kasnije dobilo naziv „death metal” (ekstremniji od svih metal pravaca), a Tampa Bay Florida postalo je njegovo rodno mesto. Ti klinci su svirali u iznajmljenim garažama, svaki bend je imao svoj prostor, razmenjivali su ideje, ploče, instrumente, pili pivo zajedno; jednostavno nisu želeli da postanu deo čelika, betona, stakla među gusto načičkanim skyscraperima Tampe i turistička ponuda tople Floride. Hteli su da se odupru toj sredini na sebi svojstven način. Cela scena je vrlo brzo postala primećena u svetu teškog metala.
Jedni od predvodnika tog novog zvuka bili su John Tardy, pevač neverovatno dubokog glasa, njegov mlađi brat Donald na bubnjevima i gitaristi Trevor Peres i Allen West, kojima se kasnije priključio basista Daniel Tucker. Ova petorka je 1985. godine bend nazvala Xecutioner i pod tim imenom nastupala nekoliko godina po klubovima, ali je neposredno pre snimanja debi albuma, 1989. godine promenila ime u Obituary. Kada se pojavio taj prvi LP nazvan Slowly We Rot, sa čak četrnaest pesama u 35 minuta, kritika i fanovi su ga proglasili ultimativnim albumom nove vrste metal muzike. Do tada se nešto tako brzo, teško i brutalno nije moglo čuti, a ovaj bend je gotovo postao sinonim za death metal.

U svakom slučaju fanovi će imati prilike da čuju Obituary na Legacy festivalu, 30. maja u novobeogradskoj EXPO XXI hali i da se uvere zašto su ovi nekadašnji klinci iz kraja svojevremeno bili najveća noćna mora svih roditelja iz tada još uvek mirnog i ušuškanog Tampa Beya.
 
 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :