Obeležavanje 10 godina postojanja KC Magacin u Kraljevića Marka

Datum objave:08.06.2017

Pročitano:2656 puta

Datum održavanja: 09.06.2017 - 11.06.2017

Lokacija: KC Magacin

Kulturni centar Magacin u Kraljevića Marka 4-8 obeležava od 9. do 11. juna deset godina rada.

 


Celokupan program izložbi, predstava, performansa, projekcija, video i audio radova, radionica i otvorenih proba koje će se dešavati u kulturnom centru Magacin, možete naći ovde.


Ovaj jedinstveni kulturni centar u našoj zemlji od 2007. godine funkcioniše kao otvoreni prostor za umetnike, umetničke organizacije, studente, neformalne grupe i sve one kojima je prostor potreban po principu otvorenog kalendara. Godišnje u njemu radi preko 60 organizacija iz polja savremenog umetničkog stvaralaštva koje prosečno produkuju tri dešavanja dnevno, skoro 1000 programa godišnje.


U prostoru bivšeg skladišta izdavačke kuće Nolit, organizacije nezavisne kulturne scene stvorile su dinamični prostor performansa, eksperimenta, plesa, debate, intervencije, kritike, stvorile su mesto zbog koga Beograd može biti ponosan i zbog kog može stati rame uz rame sa brojnim gradovima u Evropi i regionu koji su napuštene gradske resurse iskoristili za otvaranje novih mogućnosti umetničkog stvaranja, susreta i razmene. 

 

Uprkos fascinantnim rezultatima i nakon 10 godina postojanja Magacin je i dalje nelegalan. Organizacije koje u njemu rade pod stalnim su pritiskom i u strahu od zatvaranja centra. Umesto da učini sve da ovaj prostor podrži, sačuva i neguje, gradska vlast se pokazala kao najozbiljniji izvor nesigurnosti i neizvesnosti. Zbog toga trodnevni program u petak 9. juna u 18:30h otvara panel diskusija "Modeli novih institucija nezavisne kulture – kakve nam institucije trebaju, primeri iz regiona i slučaj Magacin" na kojoj ćemo sa kolegama iz Skoplja i Zagreba, ali nadamo se i sa gradskom sekretarkom za kulturu Ivonom Jevtić i v.d. direktorom Doma omladine Beograda Nenadom Dragovićem, koji još nisu potvrdili učešće na tribini, razgovarati o mogućnostima da jedan ovakav prostor opstane.


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :