O3ONE - Program za jun

Datum objave:03.06.2009

Pročitano:4250 puta

By:O3ONE team

BDW
IŽLOŽBA: NONOBJECT Design Fiction / Part II
AUTOR: Branko Lukić
25.05 – 06.06.2009.
 
U okviru Belgrade design week-a 2009, u O3ONE-u će biti prikazana izložba dizajnera Branka Lukića. Nastavak izložbe održane u julu 2007, godine pod nazivom NONOBJECT, sada sa novim, do sada neizlaganim radovima.NONOBJECT je novi pristup u razmišljanju i dizajniranju objekata i iskustava. Cilj projekta je da postavi platformu za nastanak uzbudljivih rešenja, koja će živeti i u nečijem umu. Ideja projekta je istraživanje budućnosti iskustava potrošača kroz dizajn i uvođenje novog načina razmišljanja. Kroz ovaj pristup kreiranju i razmišljanju nastali su i novi non-objekti (predstavljeni na fotografijama/printovima i videu), koji će biti izloženi u O3ONE-u. Branko Lukić se bavi istraživanjem dizajna uobičajenih objekata, kao što su kašika, mobilni telefon ili prekidač, a njihova suština je da pokreću posmatračevu maštu.

„Design Fiction“ predstavlja potpuno novi žanr teorije i prakse dizajna. Žanr koji nudi nov način razmišljanja o dizajnu i inovacijama, koji spaja prostor između nas i objekata, nudi odgovore na pitanja šta je objekat, zašto želimo ono što želimo, zašto je funkcionalnost definisana na tako uzak način i ima nameru da oslobodi maštu od ograničenja potreba, ekonomičnosti, tehnologije, pragmatičnosti…

Uskoro će biti plasirana i knjiga NONOBJECT, kojom Lukić lansira potpuno novi žanr na svetskom nivou, Design Fiction (Dizajn Fikcija), a istražuje moć dizajna kada su pravila ukinuta i granice proširene. Fikcija dizajna, poput književene fikcije, otvara jedan maštovit prostor u kome više razmišljamo o objektima, okruženju, ljudima i neistaženim vezama između njih. Glavni cilj istraživanja dizajn fikcije je istraživanje limita materijalnog sveta - proizvoda - koji nas okružuju.

Branko Lukić je osnivač projekta NONOBJECT, a u svojoj karijeri bio je vodeći industrijski dizajner u dva najveća dizajn studija, FROGDESIGN i IDEO, u kojima je vodio projekte za klijente kao što su: Nike, Adidas, Samsung, Intel, Motorola, SAP, HP, Pepsi, Starbucks, Ford, Steelcase, Details, Nestle, kao i za još mnoge druge internacionalne kompanije. Razvio je mnoge patente i osvojio brojne nacionalne i internacionalne nagrade u polju dizajna i brendinga: Business Week IDEA Gold Award, Graphis Design Annual Award, International Design magazine Awards, red dot Awards, Good Design Award i druge. Tim NONOBJECT-a je kreirao i dizajnom pomogao neke od najznačajnijih srpskih brendova  -  dizajn flaše VODA-VODA, Next (sve boce), Gorki list, Vertikal Vodka (abNormal – prva boca na svetu bez grla), Or likere, V vodka, itd.
 
IZLOŽBA: AIR
AUTOR: Jelena Milo
8 - 20. jun 2009.
 
Izložbom AIR, autorka Jelena Milo predstaviće simulaciju stanja voda i vazduha u budućnosti. Prostorna instalacija interaktivnog karaktera zasniva se na podacima, predviđanjima i modelima različitih stručnjaka za klimatske promene. Kao direktnu repliku na sam naziv izlagačkog prostora i objašnjenje značenja i konteksta upotrebe reči „ozon“, Jelena Milo je prikazuje projekat koji se bavi raznim aspektima straha od ekološke katastrofe, zagađenja i nestanka čistog vazduha. Projekat je konceptualan i odvija se u tri segmenta koji se predstavljaju u formi videa, fotografije i preuzetih i produciranih objekata, i zapravo je, preko tematizacije upotrebe čistog kiseonika u rehabilitacione svrhe i načina zaštite organizma od zagađenja u vazduhu, tematizovao pozitivni afektivni naboj koji se vezuje za reč „ozon“ kao označitelj. Instalacija izložbe je prostorno specifična, sa inovativnim načinima kombinovanja različitih medijskih formata i prostornih aranžmana i veoma je bliska prostornim iskustvima i navikama obične publike.Jelena Milo rođena 1979. u Beogradu. Završila studije Kunstakademie Duesseldorf u Nemačkoj, 2004. godine, klasa prof. Magdalene Jetelove. Nagrade Platz Open Oktobar - Galerie Out In, Toronto, Kanada i Platz suf dem Peek & Cloppenburg Konkurs für Junge Kuenstler, Diseldorf, Nemačka. Imala dve samostalne izložbe i učestvovala u više od dvadeset grupnih izložbi.
 
Život se živi - trenuci se pamte...
Oživi život - izložba fotografija
LIPA - udruženje obolelih od limfoma i Roche
22 - 25. jun 2009.
 
Udruženje pacijenata obolelih od limfoma (LIPA), Srpska limfomska grupa (SLG) i farmaceutska kompanija Roche d.o.o. organizovale su tokom maja meseca konkurs za najbolju amatersku fotografiju, na kome su učestvovale osobe koje su bolovale od limfoma, članovi njihovih porodica i prijatelji.
 


Na fotografijama su zabeleženi trenuci koji ulivaju nadu, prikazuje potreba da se oživi život i pomere sopstvene granice. Svaku fotografiju prati priča koja na najbolji način oslikava „oživljeni“ život.
 
U O3ONE-u će od 22 - 25. juna biti prikazane najuspešnije fotografije i najzanimljiviji komentari istih pristigli na konkurs, a najbolje fotografije biće i nagrađene.


BEOGRADSKA INTERNACIONALNA NEDELJA ARHITEKTURE - BINA 09
RE...
26. jun - 4. jul 2009.
 


Ovogodišnja, četvrta po redu, Beogradska internacionalna nedelja arhitekture 2009 (BINA 09) – tematski naslovljena kratkim prefiksom RE... – posvećena je akutnom pitanju odnosa prema postojećem arhitektonsko-urbanističkom okruženju i mogućnosti njegove stalne REprodukcije, REkonstrukcije, REvitalizacije, REgeneracije, REafirmacije, REintegracije..., u žive tokove vremena.
U okviru programa će, kao i prethodnih godina, biti organizovane izložbe, predavanja, tematske šetnje, radionice, projekcije filmova, seminar i tribine. Jedna od tematskih izložbi sa pratećim predavanjem, kao do sada, biće postavljena u O3ONE-u, od 26. juna do 4. jula 2009. godine.
oche d.o.o

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :