Barutana klub Beograd

Nyjah Huston osvojio prvo mesto na SLS Nike SB Pro Openu u Barseloni

Datum objave:23.05.2017

Pročitano:3219 puta

By:Andrej Pečnik

Kakav sjajan način da bi se započela sezona! Treći internacionalni SLS Nike SB Pro Open u Barseloni je imao sve: Nine Club skorove, SLS profesionalce, kao i head-to-head rivalstva do poslednjih pokušaja. Na kraju, kada se sve završilo, Nyjah Huston uzima prvo mesto nakon svog dominantnog nastupa, u borbi protiv preko 50 najboljih svetskih street skateboardera. Pred energičnom masom na Skate Agora BDN plazi i gledaocima iz 92 zemlje, koji su gledali prenos uživo na ETN-u, ovaj dvadesetdvogodišnjak iz Kalifornije, po drugi put osvaja ovo takmičenje i time obezbeđuje Golden Ticket za SLS Nike SB Super Crown Svetski Šampionat u septembru.

 

 


Sada, već treću godinu, Barcelona Pro Open nam servira zvanične internacionalne vozače koji su uspeli da se kvalifikuju za 2017 Street League Skateboarding Nike SB Svetsku Turneju. Takmičari iz 12 zemalja, borili su se na kalifornijskoj Skate Agora BDN stazi – koja je dostupna lokalnim skaterima tokom cele godine na SLS sertifikovanoj Skate Plazi – samo za visoke uloge: Dva najbolje rankirana takmičara, koji nisu SLS profesionalci, zaslužila su svoje mesto na turneji, dok su SLS Profesionalci koristili svoje šanse grabljenjem poena u šampionatu i Golden Ticket-a za finale u LA-u.

Još uvek zagrejan od prošlonedeljne pobede na Red Bull Hart Lines takmičenju u Detroitu, Huston protutnjio je kroz polufinale bez ijedne greške u svojoj vožnji, gde se susreo sa prošlogodišnjim Pro Open pobednikom, Shane O'Neillom i Brazilcem Felipe Gustavom. U finalu, O'Neill je odmah napravio prvi Nine Club skor – svojim tehničkim switch bigspin flip to frontside boardslide niz rail trikom. Huston je trebalo debelo da zapne i odradi trikove kojima bi strateški odgovorio.

 Kako je već osvajao Barcelona Pro Open 2015. godine, Huston odlučuje da to isto ponovi - nakon dve savršene vožnje osvaja po 8.7 poena u svakoj, sa trikovima kao što su backside 5-0 i nosegrind na planter railu, backside 360 kickflip preko bank-to-bank, kickflip backside disaster na quarterpipeu, backside 180 nosegrind to pop out, kao i fakie overcrook 5-0 i kickflip backside lipslide niz rail.

Kada se takmičenje prešaltalo na Best Trick pokušaje, Huston i O'Neill su bili jedina dva skater koja su imali šansu da pobede. Na kraju, Huston je vodio završnu reč nakon što je sleteo gap kickflip to frontside Smith grind na bank-to-bank railu i ogroman fakie kickflip traveling blindside preko volcano bencha za ukupno 35.00 poena na kraju – zbog čega odnosi pobedu.

 


"Osećaj nakon pobede je sjajan, bilo je napeto takmičenje, kao i uvek. Mislio sam da će Shane da pobedi tim svojim poslednjim trikom. Osećam se zaista jako i zdravo ove godine i telo dobro sve izdržava – tako da ću da nastavim istim tempom," rekao je Huston nakon što je osvojio prvo mesto, dok trenutno snima za svoju ulogu u filmu svog sponzora za patike, Nike SB.

Do današnjeg finala u Barseloni, stigao je i Hustonov timski kolega Matt Berger, kome je ovo prvi SLS nastup od povrede koju je imao 2015. Matt je odradio sjajne tehničke trikove, kao što su frontside 180 to switch backside 50-50 na volcano benchu, backside 180 to switch Smith grind (koji se takože zove Bennett grind), kao i bigspin to backside lipslide, bigspin to frontside bluntslide fakie i bigspin kickflip to frontside boardslide fakie preko raila.

"Dobro sam se osećao na dasci, ali dolazak na skate takmičenje je potpuno drugačije iskustvo. Kad stamen na skate, počnem da vozim u upadnem u taj vibe, odmah se dobro provodim – tako i danas," rekao nam je Berger i dodao: "Plus, cela Barselona je kao jedan veliki skate park, prosto samo voziš skate unaokolo i nailaziš na savršena mesta."

U polufinalu, sjajno je vozio i Monster Energy vozač Chris Cole, koji je oduševio publiku svojim tehničkim trikovima -l frontside bluntslide to backward nosegrind na ledge, kao i ogroman backside kickflip preko volcana. Njegov timski kolega Ishod Wair izvukao je frontside kickflip to lipslide i backside overcrook niz rail, dok je 2016 Thrasher Skater of the Year, Kyle Walker odradio backside 180 to nosegrind i backside Smith grind revert down the Hubba. Evropski Monster vozač Marek Zaprazny iz Slovačke odlično se pokazao u polufinalu svojim trikovima - nollie heelflip over the bank-to-bank, kickflip backside nosegrind i switch backside tailslide na volcano bench.

 Dva nova pro vozača izdejstvovali su svoje mesto na Street League ovog vikenda, što ih je izdvojilo od ogromne mase – 30 SLS vozača koji nisu pro: Dashawn Jordan iz Arizone i Yuto Horigome iz Japana, koji je zauzeo treće mesto. Oni se pridružuju Davidu Bachinskyju i Louie Lopezu, koji su već zaslužili svoje mesto još u martu na zvaničnim SLS North American kvalifikacijama, Tampa Pro - Monster Energy. Pored toga što je osvojio Golden Ticket za SLS Nike SB Super Crown Svetski Šampionat, Huston je takođe na samom vrhu SLS liste, sa 177 poena u šampionatu.

Sada, kada je vikend pun rasturanja skate svetske klase u Barseloni gotov, svi pro vozači, već se spremaju za prvi stop 2017 SLS Nike SB Svetske Turneje na legendarnom olimpijskom parku u Minhenu, u Nemačkoj, 24. juna. Hoće li Huston zadržati svoje vođstvo i osvojiti titulu i ove sezone? Ostanite u toku!


Sledeći stopovi na 2017 Street League Skateboarding Nike SB Svetskoj Turneji:
24. juna - SLS Nike SB World Tour: Stop One | Olympic Park | Munich, Germany
13. avgusta - SLS Nike SB World Tour: Stop Two | UIC Pavilion | Chicago, IL, USA
15. septembra - SLS Nike SB Super Crown World Championship | Galen Center at USC | Los Angeles, CA


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :