Novi singl benda Ab Re - ONTI

Datum objave:18.05.2023

Pročitano:118 puta

Lokacija: Beograd

Novi singl koji najavljuje drugo po redu studijsko izdanje benda AB RE je pred nama. Dostupan na svim digitalnim servisima od 15. maja, a podržan i adekvatnim animiranim video spotom - ONTI je spreman da nam se predstavi u najboljem svetlu.

 


ONTI, mitološko biće iz mašte ili odraz naše svakodnevnice - bend će nam ostaviti da intimno odlučimo sami. A na pitanje o nastanku pesme rekli su nam sledeće: “Nema recepta za pravljenje pesama, ali one skoro uvek nastaju na probama, tokom dugih i zabavnih seški na neku od predloženih tema. Predložak za Onti je došao na gitari. Najpre je usvojena čvrsta melodijsko-ritmička osnova, a onda je usledila igra njenog mestimičnog razbijanja, dekompozicije, traženja paralelnih melodija, sitnih ali inspirativnih doskočica, i poentiranje u snažnom eruptivnom i soničnom refrenu. Tu je brzo došao i tekst. Pesma je dugo svirana na probama, uz povremene otklone. Da odstoji. Sve ovo je trajalo otprilike par godina. Za Ab Re je svojstveno da vremenska dimenzija nije preterano važna odrednica kada se radi o autorskom izražavanju. Proces traje dokle god je to potrebno.”


Poseban izazov za članove benda je bio pronaći adekvatan video izraz koji bi dostojno reprezentovao ovu, čak i za Ab Re standarde neobičnu kompoziciju. Miloš Tomić, poznati reditelj animiranih filmova ujedno i sam poznavalac i zaljubljenik u muziku, doživeo je ONTI kao svojevrsni izazov i prihvatio poziv za saradnju sa Ab Re na izradi animiranog videa. Rezultat je originalno i jedinstveno umetničko audio-video ostvarenje koje će nas uvući u svoj čarobni svet imaginacije, pozivima za gledanjem i slušanjem iznova i iznova, i još jedanput i opet i ponovo…


O procesu animacije i izrade video spota, izazovima sa kojima se pri tome sreo, inspiraciji i novom iskustvu, reditelj Miloš Tomić nam je ovom prilikom rekao sledeće:


„Kad god mi zazvoni nepoznat broj ili stigne poruka od nove osobe, ja poželim da je to poziv za početak nove dobre saradnje, novi spoj, izazov! U ovom slučaju, kao i uvek kada je u pitanju muzički spot, iskreno sam se ponadao da će mi se muzika svideti…to je prvi uslov, inače, kakvo bi to mučenje bilo: slušati sto puta tokom procesa pesmu koja te već na prvo slušanje nervira?!?
Iskreno, nisam do tada čuo za sastav AbRe, ne znam zašto su se i gde toliko krili?
Dobio sam 5 pesama da izaberem jednu, što nije čest slučaj. Grupe obično imaju jednu ili dve pesme za koju veruju da će biti hit.
Mene je „Onti“ najviše inspirisala, možda zbog troslojne muzičke strukture:-) od kabarea, preko progresiv roka do usijanog metala…pomislio sam da mi to pruža alibi da koristim različite animatorske metode, da nekoliko tehnika stop trika zakuvam u jedan animatorski „minestrone“!
Pokušao sam da ih ubedim da za spot malo skrate pesmu – 5 minuta je baš puno posla u animaciji – bili su tvrdoglavi, ima ih više i jači su ali ja i dalje mislim da bi spot bio gledljiviji i pesma veći hit da smo je skratili za skoro minut. Za dugo vreme trajanja pesme a kratko vreme na raspolaganju (i u okvirima budžeta) smislio sam da u ovaj spot „umutim“ i animirane materijale koji su, tužni, „ćutali“ po hard diskovima, polednjih 1o-tak godina.
Sve animacije sa razbijenim plastičnim komadićima napravio sam, pošteno, za ovu pesmu, po meri.
Ali sam takođe, što da lažem, prošao kroz 3, 4 svoja filma i pronašao animirane skice, neiskorišćene a uzbudljive kadrove za koje sam se nekad baš potrudio da ih napravim – pa zašto da se bace?!
Nanizao sam i razne svoje dnevničke animacije: topljenu napolitanku sa mora, krevet koji se, kao, sam namešta u nekom hotelu u Njemačkoj ili stop-trik jurnjavu kroz šumarak u Italiji tokom jednog art-residensa pre 5, 6 godina.
Našli su se tu i počeci nikad završenih filmova: češki projekat o disidentu pesniku „Magoru“ koji je iz zatvora pisao uspavanke svojoj deci kao i moj kućni, dnevnički film kada sam haos koji je moj sin ostavljao za sobom sređivao, 100x sporijom stop trik tehnikom umesto vikom.-)
Onda, sačuvao sam i crtane faze koje je Vuk Palibrk pre skoro 15 godina crtao za moj nesrećni film „Šarena laža“ ali sam sada te crteže cepkao, kolažirao, prebojavao po sasvim novoj logici, stvarno im uradio svašta!
Posebno srećnim učinila me je mogućnost da kadrove iz komercijalnih projekata (namenski filmić za Expo..) povadim odande i da im, u novim spojevima, višeslojnim ekspozijima, dam konačno pravi sjaj -i još jendom ih naplatim (smeh!).
Nije tu nabrajanju kraj, materijal je stvarno došao iz najrazličitijih izvora, zato i kažem „minestrone“ ali sam se ovde u montaži igrao kao nikada ranije. Skoro svaki kadar u spotu, spoj je dva ili čak tri sloja odvojeno pravljenih animacija. „Probijanjem maski“ u programu Premijer doživeo sam…puno iznenađenja! Bio sam srećan!


Pri kraju procesa, visoki sjaj udarili su i montažer Stefan Rokvić kao i kolorkolorista Nikola Marinković – bravo i za njih!-)
Na kraju bih još priznao gde sam sve nalazio materijale, te razbijene komade plastike – meni tako drage plastikanere: po napuštenim stanovima, zaraslim fabrikama, po divljim đubrištima ispod pančevačkog mosta i na pančevačkom buvljaku kada većina prodavaca ode a deo njih uz psovku ostavi neprodatu robu. Takođe, na obalama reka kada je nizak vodostaj a i ovako, svuda na putu, jer jedno moje oko stalno gleda šta se dešava dole. Ima li - a često ima, nešto zanimljivo, makar meni lepo.-)
Ipak, velika većina tih, već nekoliko puta animiranih predmeta čeka u kutijčini za bojler ispred vrata mog studija. Da ih ritualno izručim, sa pančevačkog mosta nazad na pomenutu deponiju. Biće to plastični vodopad, dostojan oproštaj od mog dragocenog materijala.
Saradnja sa AbRe-ovcima bila je vrlo jednostavna i drugarska, topla i često alkoholna (smeh).
Nadam se da će im ovaj spot pomoći da se (iako im to nije namera), pod stare dane, ipak proslave!-)

Bend je pesmu snimio u sopstvenoj organizaciji, u vlastitom tonskom studiju uz veliku pomoć producenta i tonskog snimatelja Lazara Arsovića, koji se zajedno sa bendom angažovao i na producentskom delu posla. Postupak snimanja je takodje zanimljiv za savremene uslove jer Ab Re i dalje insistira na snimanju uživo, gde ceo bend u studiju svira zajedno, dok se po potrebi naknadno vrše eventualne korekcije uz dodatna nasnimavanja po zahtevu aranžmana i produkcije. Na ovakav način snimak beleži autentičnu LIVE atmosferu, veruju članovi benda. Ovo uključuje neizbežno i sve nesavršenosti koje na ovakav način nastaju, ali upravo one omogućavaju autentičnost i živopisnost samog snimka.


Kao i prethodni, i novi album će biti objavljen pod etiketom Krokodil studija iz Pančeva.


Novim singlom Ab Re još jednom opravdava kompliment koji im je nedavno uputila kritika etiketirajući sastav Ab Re kao kao srpski “jazz in opossition” bend. Njihov muzički izraz ostaje mešavina različitih stilova i uticaja.


Dobrodošao ONTI, ili mi kod njega…


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :