Novi konkurs za pisce i strip crtače iz Srbije za rezidencijalni boravak u Švedskoj!

Datum objave:12.05.2015

Pročitano:6047 puta

Datum održavanja: 07.06.2015

Lokacija: Švedska

CREATE IN RESIDENCE je multidisciplinarni međunarodni program koji je inicirao Švedski institut. Posvećen je rezidencijalnim boravcima autora iz Srbije u partnerskim organizacijama u Švedskoj, kao i švedskih autora u Srbiji. Program Create in Residence predstavlja novi model organizacije rezidencijalnih boravaka kroz saradnju partnera iz Švedske i iz Srbije, s fokusom na kulturnu razmenu, profesionalni i lični razvoj umetnika iz Srbije i Švedske, interdisciplinarni rad i pažljivo planiranje svakog od rezidencijalnih boravaka prema potrebama njihovih korisnika i specijalnosti organizacija koje će ih ugostiti.

 

Novi konkurs za pisce i strip crtače iz Srbije za rezidencijalni boravak u Švedskoj! | 2015

Format rezidencijalnog boravka u okviru ovog programa tretira se kao važan instrument javne diplomatije i međunarodne saradnje. Ujedno to je i platforma kroz koju je sam format rezidencija stavljen u novi kontekst putem razvijanja novog modela saradnje koji može biti primenjen i u drugim kreativnim granama i geografskim oblastima. Program Create In Residence je “krovni” projekat koji je tokom svoje prve, pilot faze (septembar-decembar 2014.) bio fokusiran na tri centralne oblasti – književnost, strip i dizajn – kroz programe Writers in Residence i Designers in Residence.

Create In Residence se nastavlja i u 2015. godini. Srpski partneri na projektu su beogradska udruženja Krokodil (književnost i strip) i Nova Iskra (dizajn), a pored Švedskog instituta, švedski partneri su Baltički centar za pisce i prevodioce iz Vizbija (književnost), Švedsko udruženje za strip umetnost (strip) iz Malmea, a u sferi dizajna IASPIS, Stpln, Univerzitet u Malmeu i Form / Design centar.

Udruženje KROKODIL s ponosom objavljuje konkurs za rezidencijalne boravke u Švedskoj namenjen piscima i strip-crtačima svih generacija i umetničkih stilova iz Srbije. Dva pisca i jedan strip-crtač biće u prilici da provedu po mesec dana na ostrvu Gotland u Baltičkom centru za pisce i prevodioce (pisci) i u Malmeu, u Švedskom udruženju za strip-umetnost (strip-crtač) tokom jeseni 2015.

Baltički centar za pisce i prevodioce (BCWT) je međunarodni rezidencijalni centar za pisce i prevodioce. Smešten je u hanzeatskom gradu Visbi na ostrvu Gotland u sred Baltičkog mora i nudi radni prostor, mesto međunarodnih susreta i stimulišuće okruženje za književne profesionalce. BCWT sačinjavaju dve kuće s 11 garsonjera-soba, bibliotekom na više jezika i zajedničkim prostorijama. Ova organizacija je ugostila više od 4200 pisaca i prevodilaca iz čitavog sveta. Izraženo u knjigama - preko 3500 knjiga je tu nastajalo, bilo da su pisane ili prevođene.
http://www.bcwt.org/user/bcwt/index2.html

Tokom boravka u Švedsko udruženje za strip-umetnost u Malmeu, umetnik dobija radno mesto u strip-studiju zajedno s drugim strip-profesionalcima. Takođe mu je omogućeno da uzme učešće u aktivnostima bliskim strip-stvaralaštvu, poput umrežavanja s drugim umetnicima, susreta, izložbi i festivala stripa.
http://serieframjandet.se/seriecenter/

Mesečne stipendije za obe rezidencije iznose 10.000 švedskih kruna, odnosno 1.100 EUR.

Program Kuća za pisce je započet oktobra 2012, a do sad je ugostio 30 autora iz 12 evropskih zemalja. Među njima je, zahvaljujući dosadašnjoj saradnji sa Švedskim institutom i Udruženjem pisaca Švedske, u Beogradu boravilo i 8 autora iz ove nordijske zemlje i to iz oblasti fikcije, esejistike, publicistike, prevodilaštva i stvaralaštva za decu. Od 2014. godine Kuća za pisce uključila se u program Create In Residence, i prošle godine u Švedskoj su boravili pisci Bojan Babić i Jasmina Topić, kao i strip autor Saša Rakezić.


Aplikacioni online formular može se naći na adresi
http://tinyurl.com/createinresidence-literature

Konkurs je otvoren do 7. juna. Konačni rezultati konkurs biće objavljeni 22. juna.

https://eng.si.se/
http://kucazapisce.krokodil.rs/
www.novaiskra.com
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :