Nova lica Bitefa

Datum objave:12.08.2016

Pročitano:3660 puta

Datum održavanja: 24.08.2016 - 02.10.2016

Lokacija: Beograd

Jubilarni 50. Bitef održaće se od 24. septembra do 2. oktobra pod sloganom Na leđima mahnitog bika. Ono što privlači posebnu pažnju u vezi sa konceptom selektorskog tandema Anja Suša i Ivan Medenica, jeste činjenica da će se ove godine beogradskoj publici u okviru glavnog programa predstaviti isključivo autori (reditelji i koreografi) koji do sada nisu prikazali svoj umetnički rad na Bitefu.

 

Scena iz predstave Jašući oblak / Foto: Joe Namy

Scena iz predstave Jašući oblak / Foto: Joe Namy

 

Ovaj, naizgled, radikalan potez, zapravo je suštinski ukorenjen u tradiciji institucije koja je za pola veka postojanja odigrala veoma značajnu ulogu u afirmaciji mnogih značajnih svetskih i regionalnih pozorišnih umetnika, kao što su Ježi Grotovski, Bob Vilson, Oliver Frljić, Miloš Lolić i mnogi drugi. Iako uz epitet nova lica obično idu mladi, neafirmisani umetnici na početku karijere, ove godine ćemo uživati u predstavama i velikog broja svetskih zvezdi koje prvi put gostuju na Bitefu.

Tako će gledaoci imati priliku da 30. septembra u 21:30 u Narodnom pozorištu u Beogradu pogledaju predstavu veoma cenjenog, libanskog umetnika Rabija Mruea, Jašući oblak, koji je afirmaciju stekao radom u pozorištu, ali i angažmanom na polju vizuelnih umetnosti.

 

Scena iz predstave Urnebesna tama / Foto: Georg Hochmuth

Scena iz predstave Urnebesna tama / Foto: Georg Hochmuth

Na Bitefu će 26. septembra u 19.30 u Jugoslovenskom dramskom pozorištu gostovati i bečki Burg teatar, sa predstavom Urnebesna tama, u režiji Dušana Davida Paržižeka, nastaloj po drami jednog od najznačajnijih dramskih pisaca mlađe generacije na nemačkom govornom području, Volframa Loca. 27. septembra u 19:30 u Ateljeu 212, beogradskoj publici predstaviće se i nemačko-švajcarski reditelj Milo Rau, sa predstavom Saosećanje. Istorija mitraljeza, koja je nastala u produkciji čuvenog berlinskog Šaubinea. Evropska kritička javnost, gotovo nepodeljeno, velike zasluge za uspeh ove predstave pripisuje i glavnoj glumici, Ursini Lardi.

Na repertoaru glavnog programa 29. septembra u 19:30 u Pozorištu na Terazijama biće prikazana i predstava francuskog reditelja i kompozitora Žorisa Lakosta, Svita br. 2, čiji rediteljski postupak podrazumeva veoma neobičnu, muzičku orkestraciju govornog teksta koja za rezultat ima nešto što možemo podvesti pod formu muzičkog pozorišta. Na festivalu ćemo prvi put imati priliku da se upoznamo i sa radom Čoja Kafaija, čiji multimedijalni projekat Soft Machineistražuje status savremenog plesa širom Azije. Predstava će biti izvedena 28. i 29. septembra u Narodnom pozorištu u Beogradu, sa početkom u 21:30 časova.

 

Bitef / Foto: Law Kian Yen

Konačno, kineski koreograf  Tao Je i njegovo Plesno pozorište Tao, upotpuniće sliku savremene azijske plesne scene predstavom 6 & 7, koja će svečano otvoriti festival 25. septembra u 19:30 u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Novo lice ovogodišnjeg festivala predstavlja i mladi umetnik Igor Koruga, koji se sa Anom Dubljević u umetničkom projektu Samo moje, koji će biti izveden u Bitef teatru 29. septembra u 21:30 bavi istraživanjem negativnih osećanja pojedinca kao nezanemarljivim odlikama današnjeg svakodnevnog života kapitalističkog društva. Bitefov tim, sastavljen je od velikog broja istinskih zaljubljenika u pozorište. Ove godine, marketing sektor obogaćen je jednim novim licem, mladim kolegom, Urošem Rankovićem.

Prodaja karata počinje 1. septembra na blagajni Bitef festivala koja je smeštena u Pozorištu na Terazijama (Terazije 29), dok se ulaznice mogu rezervisati od 15. do 30. avgusta putem mail adrese blagajna@bitef.rs i telefonom +381698992400.

Više o festivalu na www.bitef.rs.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :