Barutana klub Beograd

Nova kolekcija suvenira ''Beograd 1961'' / Beoizlog Kulturnog centra Beograda i kućica na Cvetnom trgu

Datum objave:15.10.2021

Pročitano:591 puta

Lokacija: Beograd

Povodom obeležavanja 60 godina od održavanja prve konferencije šefova država i vlada nesvrstanih zemalja u Beogradu, septembra 1961. godine, Kulturni centar Beograda je osmislio kolekciju "Beograd 1961". Autor koncepta i dizajna kolekcije suvenira je Ljubica Suna Čehovin.

 Osnovni motiv i polazište dizajna ove kolekcije su osnivači Pokreta nesvrstanih - Tito, Naser, Sukarno, Nehru i Nkrumah, čiji se likovi i originalni potpisi nalaze na majicama.Iako ovi veliki državnici više nisu živi i danas je živ trag koji su ostavili, ideja koja inspiriše i vizija koja i dalje postoji i nadahnjuje.

U Parku prijateljstva na Novom Beograd, koji je osnovan kao spomen-park symbol borbe za mir i jednakost svih Naroda na svetu i dalje postoje stabla koja su oni zasadili daleke 1961. godine. Zato je drveće drugi motiv na majicama ove kolekcije.

 Tokom oktobra centralni izlog Beoizloga Kulturnog centra Beograda u Knez Mihailovoj ulici i kućica na Cvetnom trgu biće posvećeni obeležavanju jubileja – 60 godina pokreta Nesvrstanih.

Beoizlog je otvoren 1991. godine kolekcijom "Beograd" čiji je autor bila Suna Čehovin sa idejom da savremeni umetnici stvaraju specifične suvenire Beograda – "umetnost za svakodnevnu upotrebu".

 Suna Čehovin je pionir specifičnog koncepta dizajna suvenira koji popularizuju baštinu. Ta spona nasleđa i savremenosti sa razumevanjem načina njene realizacije, jedna je od najlepših i najslojevitijih dizajnerskih ideja izniklih u Beogradu.

Kulturni centar Beograda useljen je u prostor nove zgrade Doma štampe na Trgu Republike u kojima je i danas, upravo 1961. godine.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :