Nišville organizuje programe povodom Svetskog dana džeza /Koncerti u šest gradova

Datum objave:26.04.2014

Pročitano:2891 puta

Datum održavanja: 30.04.2014

Nišville se i ove kao i prethodnih godina uključuje u obeležavanje Svetskog dana džeza – 30. Aprila i to koncertima koji će se istovremeno održati u šest gradova juga Srbije: Nišu, Leskovcu, Vranju, Vladičinom Hanu, Bosilegradu i Bujanovcu.

 

 

Ovi programi su ušli i zvaničan u program globalne proslave na oficijelnom sajtu International jazz day, u saradnji sa UNESKOM i Telonious Monk Institutom, a ove godine su segment projekta „Jazz – Multikulturalni izraz“ koju Nišville fondacija realizuje uz pomoć Delegacije Evropske Unije i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije.

 

U svih šest gradova, u prvom delu programa nastupiće sastavi koje čine učesnici projekta - mladi muzičari iz tih gradova , a u drugom delu programa, u četiri grada će nastupiti bendovi iz Niša: u Bujanovcu „Jam Station“, u Vranju – „Krembou“, u Bosilegradu – „Ventil“ i u Vladičinom Hanu – „Kafe Ball“. Svi programi su besplatni!

 

Programi počinju: u Bujanovcu od 18h – Sala Doma kulture, Vladičinom Hanu od 18h – Sala Doma kulture, Vranju u 19h – Galerija Narodnog muzeja, i Bosilegradu od 19h Sala Centra za kulturu.

 

U Leskovcu će celovečernji program, sa početkom od 20:00 u Kamernoj sali Leskovačkog kulturnog centra, izvesti učesnici projekta, inače učenici džez odseka muzičke škole „Stanislav Binički“ uz podršku svojih profesora.

 

Obeležavanje Svetskog Dana Džeza u Nišu će imati dva segmenta: prvi u 18 sati na bini kod TC „Kalča“ kada će nastupiti niški sastava „Moba“ i pevač Oliver Katić, i drugi u klubu „Feedback“ od 22 sata, gde će u uvodnom delu nastupiti učesnici projekta iz Niša iz Niša, a taj segment će po tradiciji biti biti završen džem sešnom.

 

„Moba“ i Oliver Katić će pretpremijerno izvesti deo programa koji će predstaviti i na otvaranju ovogodišnjeg Nišville jazz festivala.

Na pres konferenciji su govorili Oliver Katić ’ muzičar, Andrej Blagojević – project PR i Branislav Dejanović – project coordinator.

„Džez – multikulturalni izraz“ Nišville fondacija realizuje u saradnji sa muzičkim školama iz Leskovca i Niša, a projekat su kroz „Program podrške civilnom društvu 2011 - 2013“ finansijski podržale Delegacija Evropske Unije u Srbiji i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije. Ovaj projekat podrazumeva radionice za mlade muzičare u šest gradova juga Srbije, a osim muzičke edukacije, odnosno, otvaranja novih umetničkih vidika, osnovni cilj projekta je doprinos kulturnoj raznovrsnosti i toleranciji kroz efikasnije građansko učešće u promociji međukulturnog dijaloga i regionalnog pomirenja, ali muzička edukacija.

 

Glavni fokus projekta je organizovanje zajedničkih koncerata džez muzičke omladine u svih šest gradova kako bi se povećao međukulturni dijalog i svest o toleranciji različitosti između kulturnih uticaja različitih etničkih zajednica (srpska albanska, romska i bugarska) koji su doprineli sadašnjem kulturnom identitetu građana juga Srbije.

 

Zajednički koncert svih polaznika projekta u Nišu, biće održan u vreme predstojećeg Nišville jazz festivala u sklopu programa na „Youth stage-u“

 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :