Nišville odaje počast učesniku festivala Manu Dibangu, preminulom od Korona virusa!

Datum objave:27.03.2020

Pročitano:1268 puta

Legendarni francuski saksofonista kamerunskog porekla Manu Dibango, koji je nastupio na Nišville jazz festivalu 2010. godine, preminuo je juče u Francuskoj od posledica Korona virusa u 87. godini, objavio je Frans pres.

 

Foto: Nišville promo


Svetski poznat po numeri "Soul Makosa" iz 1972. godine, on je prva poznata ličnost u svetu muzike koja je umrla od posledice ovog virusa.
Zajedno sa Felom Kutijem i Hju Masekelom, Dibango je bio jedan od pionira Afro Bita, a njegov prepoznatljiv muzički stil predstavlja originalnu fuziju džeza, soula i tradicionalne afričke muzike.

Manu Dibango je sa svojim mnogobrojinim bendom "Soul Makosa" na Nišvilu 2010 održao koncert za pamćenje i ostavio nezaboravan utisak i na publiku i na kritiku. Tom prilikom je dobio i specijalnu nagradu festivala za poseban doprinos fuzije afro muzike sa džezom.


Nišville je inače početkom marta ove godine bio u vrlo aktivnim pregovorima za nastup Manu Dibanga, koji je bez obzira na pozne godine, sasvim vitalan i spreman planirao evropsku turneju za leto 2020, u postavi sa svojim sinom Džejmsom i sastavom "James BKS & The New Breed Gang".

 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :