Nišville 2014 IZLOŽBE

Datum objave:04.08.2014

Pročitano:3861 puta

Lokacija: Nisville jazz festival

U sklopu ovogodišnjeg Nišville jazz festivala biće predstavljeno više izložbi fotografija, ilustracija, stripa, kao “live art” performansa.

 


Sreda, 13. Avgust 17:30 – Galerija Art55 (Ćirila i Metodija 17a)

 

“Jazz from the South” – Predrag Todorović, Izložba fotografija sa Nišvilla 2013

 

Mladi fotograf iz Kragujevca Predrag Todorović, student master studija Odseka fotografije i Digitalne umetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, prošle godine je prvi put bio na Nišville Jazz Festivalu i napravio seriju fotografija. Svoje impresije i fascinaciju festivalom izrazio je finalnom selekcijom crno belih fotografija, u čemu mu je pomogla njegova mentorka na fakultetu, renimiranana srpska fotografkinja Goranka Matić. Ova postavka je neposredno pre ovogodišnjeg festivala, već predstavljena u Kragujevcu ( kafe – klub „Oblomov“) i u Beogradu (Kulturni centar Beograda), a niška postavka je samo nastavak uspešne saradnje Nišvila i Galerije Art55.
 


Sreda, 13. Avgust 19:00 – Salon 77 u Tvrđavi

 

“Ejmi Vajnhaus – Amy Winehouse” – izložba tabli grafičke novele i promocija izdanja izdavačke kuće “Darkwood”

 

Beogradski izdavač “Darkwood”, posle stripova "Bili Holidej" i "Bar kod Džoa", predstavlja novo izdanje posvećeno muzici i džezu– grafičku novelu o velikoj i tragično preminuloj soul pevačici Ejmi Vajnhaus. Autori ovog strip albuma su Havi Fernandez (crtež), Kristof Gofet, Patrik Odlin (scenario) i Luka Merli (boja). Promociju će pratiti i izložbena postavka printova tabli ove grafičke novele koju “Darkwood” objavljuje samo godinu dana po originalnom izdanju. O izdanju će govoriti belgijski strip autor Filip Pake, kao i strip scenarista i kritičar, i organizator niškog međunarodnog strip festivala NiFest 2014 Zlatibor Stanković.

Sreda, 13. Avgust 14:00 – Nišville pres centar, 14-17. avgust kod Salona 77 u Tvrđavi

 

„Srbi u svetu“ - izložba fotografija autora iz dijaspore

 

Izložba pobednika konkursa „Srbi u svetu“, predstavlja fotografije koje prikazuju život naših građana širom sveta. Konkurs su organizovali Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Nišville Jazz Festival, u saradnji sa Kancelarijom za mlade i OCD „Proaktiv“ . Na konkursu na kome je učestvovao veliki broj Nišlija u dijaspori, prvo mesto i ekskluzivni status VIP fotografa Nišvil džez festivala 2014, osvojio je Dejan Jovanović, grafički dizajner i fotograf iz Čikaga, drugo mesto pripalo je Dušanu Ivanoviću, diplomiranom novinaru i fotografu koji će posetiocima Nišvila pokazati kako je kroz svoj objektiv video zemlje u kojima je poslednjih godina boravio: Holandiju, SAD, Maltu i Rusiju, dok je trećeplasirana Viktorija Stojanović, profesorka engleskog jezika i članica „Kola srpskih sestara“ iz Kumanova, Republika Makedonija. Izložbu fotografija posetioci Nišvila će posle predstavljanja u press cetru moći da vide na Youth Stage-u, preko puta Salona 77 uTvrđavi.
 


Sreda 13 – nedelja, 17 avgust, Otvoreni koridor – šetališna staza u Tvrđavi

 

“Sav Taj Nišville” - Nikola Ćirić, izložba fotografija sa Nišvila

 

Nikola Ćirić je rođen 1.3.1992. godine u Nišu. U svom rodnom gradu je završio srednju Umetničku školu 2011. godine, smer za grafički dizajn. Iste godine je upisao Fakultet umetnosti, odsek za primenjene umetnosti, smer - grafički dizajn, takođe u Nišu. Učestvovao je na brojnim konkursima i izložbama, od kojih su neke: Svetski bijenale studentske fotografije u Novom Sadu 2013. godine, gde je kao jedan od izabranih učesnika izlagao, Simpozijum Umetnost i Papir u Čačku 2014. godine, gde je bio učesnik kolonije i gde su njegovi radovi izloženi. Prošle godine je radio i kompletan grafički dizajn za italijansku firmu „Arpeggio” koja se bavi dizajnom tekstila2013. godine,
 


Četvrtak 14 – nedelja, 17. avgust od 20:00 do ponoći, Otvoreni koridor – šetališna staza u Tvrđavi

 

„Zeleni strip atelje“ – nastajanje izložbe strip tabli i ilustracija - „live drawing“!

 

U saradnji sa striparnicom “Južni Darkwood”, Nišville organizuje druženje sa domaćim strip autorima i ilustratorima (Igor Krstić, Mijat Mijatović, Danko Dikić, Dušan Cvetković i Toni Radev) koji će crtati na temu džeza. Svi prolaznici će moći da im se pridruže i kroz crtež ostave svoje muzičke, Nišville utiske.


Četvrtak, 14. Avgust 17:30 - Nisville press centar (Galerija “Paviljon u Tvrđavi”),

 

“Jazz Icons” - Maria Zafirkova & Dimitar Traychev – Izložba slika

 

Akademski umetnici iz Bugarske Maria Zafirkova i Dimitar Traychev predstaviće zajedničku postavku portreta legendi džeza pod nazivom “Jazz Icons”. Dimitar radi portrete muškaraca, a Maria – žena. Iako različiti po stilu i tehnici, radovi ovo dvoje umetnika su veoma kompatibilni, pa je ovakva zajednička postavka veoma uspešno predstavljana širom Evrope i u SAD. Oboje su imali po desetak samostalnih izložbi i učešća na više desetina grupnih izložbi u velikom broju evropskih zemalja. Dimitar je diplomirao na Stroganov Design Academy u Moskvi, a bio je dugogodišnji umetnički direktor Stalker Graphic design Studija. Marija je završila UMPRUM Akademiju u Pragu, a tokom karijere je radila kao grafički dizajner magazine “Sea World” i “Moira”. “Džez ikone” će biti postavljene u Nišville press centru (Galerija “Paviljon u Tvrdjavi”) a otvaranje je zakazano za četvrtak.

 


Petak, 15. Avgust 18:30 - Nisville press centar (Galerija “Paviljon u Tvrđavi”)

 

“Graphicology” – Philip Paquet - Izložba jazz grafičkih novela

 

Poznati belgijski strip autor, ilustrator, slikar i muzičar, ali pre svega storyteller - Philip Paquet, čije su jazz grafičke novele (posebno ona o Luisu Armstrongu) stekle svetsku popularnost, predstaviće svoje radove, odnosno, vizelni deo multimedijalnog projekta “Graphicology” koji realizuje zajedno sa Brussels Jazz Orchestra. Paquet je izabrao svoja četiri već postojeća stripa sa džez tematikom i uradio dva poptuno nova, a za sve to je šest autora napisalo muziku koju BJO izvodi na sceni dok se strip priče emituju na video zidovima. Ceo projekat će biti izveden iste večeri u sklopu glavnog programa Nišvilla, a Paquet će tridestak tabli svojih grafičkih novela dodatno predstaviti i u Nišville press centru.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :