New Moment galerija predstavlja: OUTSIDE THE LINES / VAN LINIJA

Datum objave:15.11.2017

Pročitano:1315 puta

Datum održavanja: 14.11.2017 - 05.12.2017

Lokacija: Beograd

U New Moment galeriji nedavno je otvorena jedinstvena izložba pod nazivom Van linija koja objedinjuje selekciju radova šest savremenih umetnica internacionalnih karijera, koje su deo beogradske umetničke scene i spadaju u red najeminentnijih umetnica sa naših prostora.

 

Foto: Mina Šarenac

Ivona Pleskonja, Simonida Rajčević, Marina Marković, Lidija Delić, Ljiljana Šunjevarić i Daniela Fulgosi su, svojim radovima, donele potpuno novu energiju u New Moment galeriju, i lično ih predstavile gostima na svečanom otvaranju izložbe. Koncept izložbe je zasnovan na selekciji radova koji su različiti po sadržaju i mediju, ali ono što ih povezuje jeste princip istraživanja granica estetske i univerzalne prirode umnog i fizičkog prostora. Osnovno mesto dešavanja jeste „prostor izvan linija“, a on se kod svakog umetnika očitava na drugačiji način. Bilo da je to osetljivi trenutak preispitivanja sopstvenog identiteta, preispitivanje beskrompromisnog prihvatanja savremenih uslovljenosti ili put ka novom odredištu, simbolična vrednost linije kao granice je nešto što ne treba samo preći, preskočiti, probiti, već je učiniti irelavantnom i nevidljivom.

Logic Art Space i galerija New Moment imaju za cilj da, serijom izložbi savremene umetnosti koje su prodajnog karaktera, učine ovaj vid umetnosti dostupnom i razumljivom široj publici, podstičući istovremeno sugrađane da podrže razvoj ovog polja i stvore osnov za buduće generacije umetnika sa ovih prostora. Outside the Lines / Contemporary Artwork Selection Vol.1 je prva u nizu predviđenih izložbi i predstavlja zvanični početak saradnje Logic Art Space-a i galerije New Moment.

 


Radovi su selektovani od strane Lazara Sakana, vlasnika galerije New Moment i Nataše Radojević, osnivača Logic Art Space-a, internacionalne organizacije sa sedištem u Italiji, koja radi na poljima promocije i produkcije savremene vizuelne umetnosti.

Izložba u Hilandarskoj 14 će trajati do 5. decembra 2017. Godine, a svi zainteresovani posetioci mogu je besplatno obići svakod dana od 10: 00 do 17:00h.

O autorima izložbe:

Ivona Pleskonja slika ljude koji su u stanju duboke koncentracije, fokusirani na ostvarenje svog zadatka, spremni da „pređu granicu” kako bi postigli željene rezultate. Pomeranjem granica, oni nam otvaraju nove svetove, zadržavajući pažnju na posebnom momentu jedinstva tela, uma i duha. Ivona Pleskonja će ovom prilikom izložiti sliku velikog formata koji najavljuje novu seriju koju će Logic Art Space premijerno predstaviti u galeriji New Moment tokom sledeće sezone.

Simonida Rajčević se u seriji radova pod nazivom Čudni talasi (Strange Waves) bavi doživljajem otuđenosti i njen rad se može čitati kao materijalna refleksija unutrašnjeg sveta ranjive jedinke koja stupa u odnos sa realnošću. Apstraktnim okruženjem, autorka nas stavlja u poziciju „izvan granica/realnosti”, a fenomen otuđenosti za nju predstavlja odsustvo zajedničkih vrednosti i nizak stepen integracije.

Radovi Daniele Fulgosi iz serije Hodočašća (Pilgrimage) funkcionišu kao spontani linearni dijagrami koji ilustruju složen protok vremena i sadrže više referenci preuzetih iz kolektivne i individualne memorije, stoga ih možemo tumačiti i kao i neku vrstu retrospektivnog dnevnika.

Rad Lidije Delić, konceptualno i strukturalno, počiva na intermedijumskom istraživanju povezanosti i odnosa između sopstvenih unutrašnjih procesa i prostora koji nas okružuje. Umetnica smatra da svet oko nas možemo razumeti jedino kao gustu mrežu nedovršenih procesa, u kojoj su očigledno stabilne stvari samo odraz stabilnosti njihovih slika. Ona teži da otvori prolaz koji bi posetioca izveo iz jednog nivoa realnosti u drugi, iz fizičkog u čulni prostor, iz kolektivnog stanja u individualni fizički doživljaj.

Ljiljana Šunjevarić, na radovima iz ciklusa Seobe i Plaže, po principu aproprijacije i umetanja velikih grupa ljudskih tela u nejasnom kretanju u pejzaž, predstavlja egzistencijalni patos trenutka u kome se, na granici između mora i kopna, događa trenutak promene na putu ka novoj zemlji za život, gde su ljudi, predeli, kao i smer i odredište njihovog kretanja neprepoznatljivi.

Crteži Marine Marković nastali su posebno za priliku izložbe. Crtež je polazište svih Marininih radova, a fokus je na temama koje se tiču fenomena potrošnje, konzumerizma i postmodernog društva, odnosno sponama između zadovoljstva i bola.


Prijatelji izložbe: Ruski poslovni klub, advokatska kancelarija SOG, vinarija Despotika, Vanilica/Homemade cookies, Hendricks džin, DJP (Soul Print Recordings)


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :