NEW MOMENT: Dvadeset četiri slikara, crtača i vajara i slikarska grupa Irwin!

Datum objave:06.03.2015

Pročitano:6595 puta

Lokacija: Galerija New Moment, Beograd

Tokom sledeće nedelje galerija New Moment svečano otvara svoju jedinstvenu postavku koja obuhvata ekskluzivne radove najvažnijih savremenih umetnika iz regije koji su stvarali poslednjih 50 godina. Vredna dela Vladimira Veličkovića, Miodraga Dade Đurića, Ere Milivojevića, Milije Belića, Mrđana Bajića, kao i čuvenog hrvatskog skulptora Dušana Džamonje i slovenačke slikarske grupe Irwin, itd biće predstavljena na prvoj stalnoj postavci.

 

NEW MOMENT: Dvadeset četiri slikara, crtača i vajara i slikarska grupa Irwin! | Izložba | Milija Belić | Beograd | 2015

 

Ljubitelje umetnosti očekuje više od dvadeset vrednih dela velikana domaće i regionalne moderne scene, a stalna postavka je samo deo novina koje donosi galerija.

„U narednom periodu imamo želju da galerija postane savremena institucija koja će negovati i pomagati umetnost i umetnike, a manje će se zasnivati na komercijalnim efektima. Naravno, i oni će biti u žiži, jer galerija od nečega mora da se održava, ali to neće biti njen prioritet,“ izjavio je Lazar Sakan, vlasnik New Moment galerije.

 

NEW MOMENT: Dvadeset četiri slikara, crtača i vajara i slikarska grupa Irwin! | Izložba | Miodrag Đurić | Beograd | 2015

„Magnetično mesto“, kako galeriju New Moment naziva uvaženi sociolog Ratko Božović, i ove sezone ponudiće svim ljubiteljima umetnosti bogatu kulturnu sezonu i nastojaće da prati tokove savremenih umetničkih tendencija. Uz stalnu postavku najavljene su i četiri izložbe savremenih autora iz zemlje i inostranstva. Stalna postavka je prodajnoj karaktera i očekuje se da se stalno dopunjuje umetničkim radovima visokog kvaliteta.

Galeriju New Moment ove godine će obeležiti i kontinuiran otkup umetničkih radova afirmisanih domaćih, regionalnih i stranih autora, kreiranje kataloga stalne postavke, kao i veb sajt galerije i mogućnost on-line posete izložbi.

 

NEW MOMENT: Dvadeset četiri slikara, crtača i vajara i slikarska grupa Irwin! | Izložba | Mrđan Bajić | Beograd | 2015

Nekoliko puta godišnje, galerija će održati aukcijske prodaje umetničkih radova, ali za razliku od aukcija opšteg tipa na prodaju će biti izloženo samo deset do dvadeset umetničkih radova visokog kvaliteta.

Novina je i da galerija New Moment planira da okupi i određeni broj umetnika, kulturologa i kolekcionara u sopstveni Klub ljubitelja, a selektovani umetnici imaće priliku i da izlažu monografske studije. 

 

Autori stalne postavke:

Jože Ciuha (1924)
Branko Filipović Filo (1924-1997)
Julije Knifer (1924-2004)
Petar Omčikus (1926)
Dušan Džamonja (1928-2009)
Miodrag Đurić Dado (1933-2010)
Ljuba Popović (1934)
Vladimir Veličković (1935)
Radomir Damnjanović Damnjan (1935)
Ilija Šoškić (1935 )
Dušan Otašević (1940)
Đorđije Crnčević (1941-2013)
Slavoljub Radojčić Caja (1942)
Era Milivojević (1944)
Slobodanka Stupar (1947)
Aleksandar Cvetković (1947)
Marija Dragojović (1950)
Gordan Nikolić (1951)
Milija Belić (1954)
Mrđan Bajić (1957)
Zdravko Joksimović (1960)
Uroš Đurić (1964)
Siniša Ilić (1977)
Marina Marković (1983)
Slikarska grupa IRWIN, Slovenija

O autorima stalne postavke

Vladimir Veličković – član francuske Akademije nauka i umetnosti, počasni doktor Univerziteta u Kragujevcu, jedan od najeminentnijih srpskih slikara i predstavnik nove, moderne figuracije.

Miodrag Dado Đurić – velikan crnogorske umetnosti, jedan od najznačajnijih umetnika našeg vremena koji je stvarao i izlagao u celom svetu. Važio je za predstavnika današnje figurativne umetnosti, svrstavali su ga među najoriginalnije umetnike sa ovih prostora.

Era Milivojević – srpski umetnik čije su osnovne umetničke discipline fotografija, kolaž, performans I video umetnost.

Milija Belić – srpski multimedijalni umetnik, bavi se slikarstvom, skulpturom i kompjuterskom animacijom.

Mrđan Bajić – srpski vajar, crtač I professor umetnosti. Izlagao je na mnpgim evropskim i svetskim izložbama.

Dušan Džamonja – bio je jugoslovenski vajar, rođen u Makedoniji i član SANU. Za sobom je ostavio večan beleg u spomeničkoj arhitekturi Jugoslavije, poput Spomenika žrtvama ustaško-fašističkog terora na Mrakovici, Spomenik revoluciji u Moslavini, Spomen kosturnica palih jugoslovenskih boraca.

Slikarska grupa Irwin - osnovana 1983. u Ljubljani. Članovi grupe su Roman Uranjek, Dušan Mandić, Miran Mohar, Andrej Savski i Borut Vogelnik. Posvećeni su retroprincipu, što za njih predstavlja način ponašanja i delovanja. 


vrh strane
Komentari (1)
Pošalji komentar
krunic milena
06.03.2015 19:30
cestitam na izvanrednim slikarima i njihovim delima


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :