Nevena Ivanović: NEO design je mini brend sa velikim ambicijama!

Datum objave:02.06.2016

Pročitano:10650 puta

By:Marina Đorđević

Na nedavno održanim domaćim nedeljama mode odjeknulo je ime jedne mlade dizajnerke. Nevena Ivanović je diplomac modnog dizajna na Fakultetu za umetnost i dizajn iz Beograda. Iako još uvek nije "uzela" diplomu, iza sebe ima već nekoliko ozbiljnih kolekcija i sopstveni dizajnerski brend. NEO design je brend koji je nastao nedavno, tokom pripreme njene diplomske kolekcije, a već je stigao da osvoji nekoliko nagrada i priznanja. Osim toga, Nevena radi i kao stilista na editorijalima u saradnji sa drugim kreativcima na polju modne industrije.

 

Nevena Ivanović

Nevena Ivanović


Razgovarali smo sa Nevenom o njenom brendu koji je privukao pažnju javnosti, koga ima na umu dok stvara, kao i gde možemo kupiti NEO design kreacije.

 

Nevena Ivanović: PINS

Brend PINS


Kada je počelo tvoje interesovanje za modu i kako je nastao NEO design?

Ne mogu da kažem kada se to tačno desilo, jer imam osećaj da je to jedino interesovanje koje oduvek imam, ali verovatno još sa prvim crtežima i lutkama. Neke ozbiljnije ideje da se zaista bavim modom, došle su sa 13 godina kada sam sama realizovala svoju prvu kolekciju koja je imala više od 20 modela. Zahvaljujući nekim divnim ljudima, pored moje porodice, koji su mi pružili maksimalnu podršku i koji su verovali da dete od 13 godina zaista zna šta želi, nastale su moje prve prave kreacije. Tada, kada su te skice postale stvarnost, sve se promenilo. Znala sam da osim mode, za mene, ne postoji ništa drugo. Tokom studija, pre dve godine, udružila sam se sa još tri prijateljice da bismo oformile zajednički brend PINS kroz koji smo imale priliku da izrazimo našu viziju mode u Srbiji. Brend smo plasirale u vidu nekoliko zajedničkih revija, izlaganja i predavanja na temu mode. Iako je ova saradnja bila više nego uspešna, ipak smo rešile da svaka osnuje svoj lični brend kojim će izraziti sopstvenu individualnost. Tako je u mom slučaju nastao NEO design, mini brend sa velikim ambicijama.

 

Nevena Ivanović: NEO kolekcija

NEO kolekcija 


Na koji svoj dosadašnji uspeh si najviše ponosna?

Ako izuzmemo tu moju prvu reviju koju zaista smatram uspehom, mislim da su moji najveći uspesi došli upravo ove godine kroz pobedu na B future takmičenju na Belgrade Fashion Weeku i ulazak u finale takmičenja Fashion Talent Design Competition na Serbia Fashion Weeku. Ali pak, činjenica na koju sam najponosnija je ta da je platforma za dizajnere NOTJUSTALABEL.com moju kolekciju ENSONEO proglasila kolekcijom nedelje i to u trenutku kada je prvi put i predstavljena javnosti! Smatram da je to veliki uspeh, jer kada je tvoj rad zapažen i na takav način krunisan od strane svetski priznate platforme kao sto je NJAL, to zaista znači da se svaki uloženi rad i trud isplate.

 

Nevena Ivanović: Ensoneo

Serbia Fashion Week: ENSONEO


Šta te najčešće inspiriše?
Često me inspirišu kulture nekih dalekih naroda, plemena, status žene u odnosu na muškarca, nove tehnologije, neke interesantne činjenice iz nauke, tradicija, muzika, snovi... Zapravo, sve ono što uspe da mi poremeti tok misli i što me fascinira može biti polazna tačka za neki novi dizajn ili fotografisanje.

 

Nevena Ivanović: Ensoneo kolekcija


Kakav je osnovni koncept brenda NEO design i kome su tvoje kreacije namenjene?

NEO je brend koji onima koji se osećaju drugačije pruža priliku da tako i izgledaju. To je brend koji neguje individualnost i ostavlja niz mogućnosti onome ko ga nosi da odeću prilagodi sebi. Pored multifunkcionalnosti koju propagira, NEO pruža i osećaj povezanosti sa tradicijom, što ne znači da donosi retro izgled, već jednoj aktivnoj osobi pruža mogućnost da se istakne i da se oseća moćno, zaštićeno i privlačno u modernoj odeći koja teži ka vanvremenskom. Svi komadi odeće nastaju kroz niz eksperimentalnih tehnika i sve što pravim često se graniči sa unikatom, jer neki od komada ne mogu biti ponovljeni ni uz sav trud. Smatram da je bitno da se to zadrži u duhu brenda, jer samo na taj način možemo negovati individualnost koja često manjka u modernom društvu.

 

Nevena Ivanović: Ensoneo kolekcija


Šta bi navela kao nit koja povezuje tvoje dve, na prvi pogled, potpuno različite kolekcije - Creature i ENSONEO?

Ono što povezuje, ne samo ove dve kolekcije nego i sve prethodne, jeste moja ljubav prema nakitu i aksesoarima, kao i ideja o održivoj modi. U kolekciji Creature bavila sam se reciklažom plastike i na taj način dobila inovativne materijale od kojih je nastao nakit, dok su forme odeće veoma slične onima iz ENSONEO i bave se deformacijom ženskog tela. Moja pasija prema nakitu i aksesoarima u obe kolekcije prikazana je kroz implementaciju istih u odevne forme, i upravo to je tema koja me intrigira i na kojoj zasnivam jedan deo svog dizajna. Drugi segment mog dizajna se zasniva na funkcionalnosti, praktičnosti, potrebama moderne žene i muškarca za stalnim kretanjem. Nazovimo to deformisanom vizijom savremenog nomadskog života.

 

Nevena Ivanović: Ensoneo kolekcija


S obzirom na to da radiš i kao stilista, u kojoj meri učestvuješ kada je kroz fotografije potrebno predstaviti tvoje kolekcije?

Tada se zapravo dohvatim i posla stiliste. Iako dizajnerima to ponekad ne deluje kao neophodno, učešće stiliste u predstavljanju kolekcije, bilo kroz fotografije ili kroz reviju, veoma je bitno. Često se u svom timu nametnem i kao umetnički direktor, jer ta vizija je ono što vodi ceo tim na putu od ideje dizajnera do realizacije čitavog projekta. Bitno je da postoji neko ko će usmeravati kreativnost svog tima ka najboljim rezultatima!

 

Nevena Ivanović: Ensoneo kolekcija

 

Kakvi su tvoji planovi u bliskoj budućnosti?
Pored toga što sam shvatila da treba da prestanem da planiram i da se prepustim onome što mi život donosi, dok u svemu dajem svoj maksimum, ipak su neki planovi na vidiku. Na jesen me očekuje prva samostalna revija na 40. BFW i revija u okviru SFW koju sam osvojila kao finalista konkursa za mlade dizajnere. Nakon tih revija logičan sled bi bio i prodajni studio, ali ipak, da ne planiram previše, za sada ću se skoncentrisati na ove revije. 

 

Nevena Ivanović: Creatures kolekcija

Creature kolekcija 

 

Kako zainteresovani mogu doći do tvojih kreacija?
Moje kreacije dostupne su za sada samo putem interneta, na Facebook stranici i Instagram profilu, ali se nadam da će se uskoro naći neko mesto na kome će zainteresovani moći moje kreacije da pogledaju, probaju i kupe. To bi zaista bilo ostvarenje sna za mene! 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :