Nešto nam se zlo privlači - kritika filma Mračna kula

Datum objave:14.08.2017

Pročitano:3103 puta

By:Pavle Zelić

Mračna kula: The Dark Tower
Uloge: Idris Elba, Metju Mekonahi, Tom Tejlor, Ketrin Vinik
Režiser: Nikolaj Arcel
Distributer: CON FILM D.O.O.


“Čovek u crnom bežao je kroz pustinju, a revolveraš ga je pratio.”

 

Sa ovom, jednom od najupečatljivijih i najčuvenijih rečenica u istoriji žanrovske književnosti i popularne kulture uopšte, započinje megalomanski serijal o Mračnoj kuli iz pera velikana horora i američke književnosti, jednog od najtiražnijih pisaca svih vremena – Stivena Kinga. Kroz sedam knjiga, svake sve veće od prethodne, King je ispričao ep koji ima malo pandana u moderno doba, i koji na neki način obuhvata celokupno njegovo delo, uvezujući ga u jednu modernu “Ljudsku komediju” kako je to činio Onore de Balzak, samo sa više interdimenzionalnih čudovišta, vampira, ukletih hotela i ubilačkih klovnova. Naime, većina romana koje je King pisao od studentskih dana, a posebno oni kapitalci kao što su “Isijavanje”, “To”, “Salemovo”, “Uporište”, “Insomnia” i “Srca u Atlantidi” su deo sveta u čijem centru se nalazi naslovna kula, metafizički simbol koji drži čitav univerzum, odnosno Kingov multiverzum na okupu.

 

Nešto nam se privlači - kritika filma Mračna kula | Pavle Zelić


Vesti o višestrukim pokušajima da se ovako kompleksna saga prenese na veliko platno ili pak male ekrane su podgrevane već godinama, i davale nadu nebrojenim ljubiteljima pisca i ovog njegovog najznačajnijeg dela da će među vazda neujednačenim adaptacijama njegovih naći i jedan konkretni spektakl epskih razmera. I… u velikoj meri, “Mračna kula” jeste upravo to.


Ovaj film otvara dosada neslućene mogućnosti razvoja jedne epopeje, čiji smo tek manji deo videli u ovom konkretnom filmu, ali koji svakako ostavlja mogućnosti za dalji razvoj koncepta. Štaviše, birajući da ne predstavlja direktnu interpretaciju konkretnih zapleta, već pak varijaciju na njih, filmska “Mračna kula” daje još veću slobodu autorima da rade ono što je sam King započeo.

 

Nešto nam se privlači - kritika filma Mračna kula | Pavle Zelić

 

Da se igraju sa bezbroj motiva, utemeljenih u relativno jednostavnom konceptu koji se dalje razgranava u rukavce i podzaplete. Naime, postoji kula, i svetovi ili paralelne dimenzije koji su pod njenom zaštitom, a izvan tog poznatog svemira je mrak, vatra i monstrumi. Čovek u crnom (Mekonahi) želi da sruši kulu i pusti zlo unutra, koristeći moći dece sa “sjajem” (paranormalnim sposobnostima) koje okuplja u središnjem svetu i muči ih. Efekti napada na kulu su vidljivi i na Zemlji koja trpi sve češće razorne zemljotrese, i gde u Njujorku živi dečak Džejk Čejmbers, najmoćniji medijum koji sanja čoveka u crnom ali i revolveraša – Rolanda Dešejna (Elba), poslednjeg u lozi vitezova sa revolverima koji štite kulu.

 

Nešto nam se privlači - kritika filma Mračna kula | Pavle Zelić


Rolandov “svet koji je krenuo dalje” u koji Džejk dolazi preko jednog od skrivenih portala je zaista fascinantno mesto, gde se svi oblače po poslednjoj modi iz američkog građanskog rata, imaju vidovnjake koji koriste naprednu tehnologiju, nepoznate drevne strukture – zabavne parkove iz našeg sveta i u konstrantnom su ratu sa demonima… Iako nam autori tek golicaju maštu sa time šta se sve još može naći na ovom mestu, ali i u skrivenim kutcima našeg sopstvenog sveta, i ono što se vidi je dovoljno neobično i atraktivno da pruži odlučnu zabavu u bioskopu.

 

Nešto nam se privlači - kritika filma Mračna kula | Pavle Zelić


Glavne prednosti filma su ipak pre svega dobar kasting, gde je otkrovenje mlađahni Tom Tejlor koji sa velikim dijapazonom emocija glumi moćnog i zbunjenog klinca Džejka. Idris Elba, velika nekako i dalje neostvarena zvezda je u retkoj prilici da samouvereno nosi film i ulogu kajanjem obuzetog Rolanda koji izneverava svoj zavet revolveraša zarad proste osvete ali pruža neočekivane komične momente kada se nađe na Zemlji, dok se Mekonahi očigledno dobro zabavlja kao ultimativni negativac…


U konačnom sledu, “Mračna kula” bi trebalo da bude tek zagrevanje za buduće filmove i serijale, i za fanove ove knjige koji će prepoznati mnoge motive ali i za one neupućene u Kingovu mitologiju, dobar početak u tom pravcu.


vrh strane
Komentari (2)
Pošalji komentar
Pavle Zelic
15.08.2017 15:29
Dragi Idris Elba, naravno da imam ogromno postovanje za uloge ovog stvarno velikog glumca, ali ne mogu da se otmem utisku da mu Holivud nije (jos) dao sansu da sam kao glavni junak nosi velike blokbaster filmove, da bas on bude u centru paznje, a ne sporedan lik, negativac... eto, mogao je biti Dzejms Bond recimo i da ne nabrajamo u koje projekte su ga jos smestali ali...
Idris Elba
15.08.2017 09:38
"Idris Elba, velika nekako i dalje neostvarena zvezda" o cemu vi pricate?!? Do ovog dela sam nekako i mogao da procitam recenziju...


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :