Barutana klub Beograd

NEMAM TI KAD: Novo izdanje hip hop grupe WHO SEE

Datum objave:29.11.2015

Pročitano:5573 puta

By:Milan B. Popović

WHO SEE CD NEMAM TI KAD / POWER RECORDS / LAMPSHADE MEDIA


“Nemam ti kad” featuring Sean Price, žustro, od samog starta, kreće gromoglasno i beskompromisno, pa i explicitno reciklira crnogorsku ali i regionalnu stvarnost, realnost i svakodnevnicu. „Nemam kad za duge rečenice, nemam više vremena“, provlače se stihovi čuvene pesnikinje Desanke Maksimović kroz „repčugu“ ovih momaka u nekoliko navrata, i to samo pokazuje koliko je vreme od pre pola veka bilo slično ili različito od ovog sadašnjeg, koje svi vidimo i osećemo, svako na svoj način.

 

NEMAM TI KAD: Novo izdanje hip hop grupe WHO SEE | Recenzija Milan B. Popović | 2015

 

Drugi muzički dokument na ovoj kompaktnoj disketi jeste naslov „Đe se kupaš“? U njemu se oni na jedan romantično urbani način obraća devojci, i to deluje na tren grubo, ali ljubav kao polazište i osnova može argumentovati tvrdnju da se ovde radi o romansi, ali u sadašnjosti, gaženom strogim korakom jednog montenegrosa, tačnije njih dvojice i nje jedne. Oni su komunikativni u svom repovanju, oni jednostavno razgovaraju, tačnije repuju, veoma su raskošni u svojim reperskim rolama. Oni govore i o siromaštvu i o bogatstvu. Širok je dijapazon njihovih poetskih otkidaja. Grubi su, dominantni, bez dlake na jeziku. Što na pametan um, to na drum. Kod njih nema šale. Ovo je čista realnost, slika i prilika današnjice. U trećem zvučnom komadu „Pušti đaola“ je interesantan komad i ostavljam vam ga da ga sami otkrijete. Ima tu ceo niz interesantnih tematskih odabira koji vam mogu biti zanimljivi i zaokupirati vašu pažnju dovoljno za slušanje ovg CD-a, ne samo jednom, već više puta, i to na opciji – repeat.

 

U dokumentu „Zabolje me glava“, oni su donekle u rege vodama, donekle u elektro trans miljeu, ali i dalje svoji i autentični. Ova pesma „Zabolje me glava“ je urađena u saradnji sa Baby Dooks. Govori o raznim dozvoljenim uglavnom, opijatima, posebno o alkoholu. „Who see“ i „Nemam ti kad“ na ovom izdanju koji su objavili „Power music“ records i „Lampshade media“ records, u sebi sadrži impresivnih 14 numera što je u svetu hip hop orjentacije gotovo uobičajena pojava, stim što „Who see“ jesu jedan od boljih primera i modela umetničkog delovanja. To svakako treba naglasiti i podsetiti, jer je istinski tako i tačno. „Podstanar“ je surova ispovest, ma koliko refren bio raskošan i naizgled poletan i raspevan. Pre bih rekao da je to od – muke. Sedma redna pesma na disku „Nemam ti kad“, „Legalizacija“ u saradnji sa Kid Rađa, obrađuje nanovo opijate, ali u jačem, težem obliku ovoga puta. U njoj se poziva da se određena biljka konačno bude legalizovana. Legalizacija, debeli lad i zajebancija jeste refren ove pesme, ali su strofe veoma ozbiljne i do detalja skeniraju marihuanu i uspoređuju je sa legalnim cigarama koje su štetne a mogu se kupiti na svakoj trafici ili u svakoj prodavnici.

 

Trinaesta pesma na ovom disku „Milost i slava“, urađena u saradnji sa DJ Raidom, jesu jedna moćna indastrijal elektro vožnja koja vam ne dozvoljava da ispadnete iz dobrog smera a kamoli da iskočite iz ovih rep moćnih šina. Ovaj komad, „Milost i slava“, ujedno je – ukoliko mi dozvolite toliku slobodu- i najveći hit i najinteresantniji zapis sa celokupnog dugosvirajućeg CD-a „Nemam ti kad“, dua „Who see“. Dobar je i poučan i završni komad „Prevaspitaj Đecu“, u saradnji sa srpskim, beogradskim rep umetnikom Kendijem (kojeg posebno poštujem) i Random. I taj komat, „Prevaspitaj đecu“ je pravi dijamant vredan slušanja ovog albuma od prve do poslednje pesme. Posebno mi je drago što mi je materijal ove CD zbirke rep poetike zadržao pažnju i čuo završnicu koja upućuju na novo očekivajuće izdanje veoma dobre hip hop grupe „Who see“. Vredi poslušati! Tačka. Kraj!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :