Nemam da platim i neću da platim - Premijera predstave: 25. maj @ Le Studio

Datum objave:24.05.2013

Pročitano:3103 puta

Pozorište koje je sišlo među radnike
 
Organizacija “Kroz prozor Fabrika” i pozorište “Le Studio” su osnovani sa ciljem da, pored razvijanja i negovanja umetničkog u pozorištu, deluju društveno odgovorno. “Mi verujemo u moć pozorišta da dotakne dušu i um, i tako doprinosi stvaranju boljeg društva.”Njihova najnovija predstava  „Nemam da platim i neću da platim“ stvorena je kao rezultat vere u moć pozorišta da menja svest i podstiče na razmišljanje . Delo je originalno nastalo u Italiji tokom sedamdesetih godina, kao satirična reakcija na tešku ekonomsku krizu tog vremena i loš položaj radničke klase. Međutim, mlada trupa “Kroz Prozor Fabrike” je odlučila da predstavu izmesti iz tog konteksta i smesti radnju u Srbiju danas. Iako je izvorno napisana kao komično delo, predstava takođe ima snažan element društvene kritike koji je upravo naglašen  premeštenjem  radnje u kontekst sa kojim gledalac može lakše da se poveže. Na ovaj način, predstava ne tera samo na smeh, već i na razmišljanje.

Sam proces adaptiranja ove predstave je upravo ono što je izdvaja. Postizanje autentičnosti je zahtevalo dug istraživački rad o životu i položaju radnika. U ovaj proces su pored glumaca, režisera i scenografa bili uključeni i stručnjak za ljudska prava i psiholog. Međutim, ekipa Kroz Prozor Fabrike je otišla i korak dalje. Umesto da se zadrže na čitanju tekstova, intervjua i pisanih radova, ova pozorišna trupa je ugovorila  sastanak sa radnicima iz Trudbenika i to neposredno iskustvo utkala u predstavu.

Sinopsis

Drama Daria Foa je u potpunosti adaptirana u srpski kontekst.
Predstava počinje sa dva protesta, jedan u supermarketu zbog poskupljenja robe, a drugi u fabrici zbog neuspešne privatizacije. Ovi spontani događaji pokreću dva ključna pitanja u akterima drame, dve radničke srpske porodice: Da li je moguće i dalje sedeti skrštenih ruku i čekati ili se ne može više, i moramo nešto preduzeti? I jedan i drugi izbor, imaju svoje razloge za i svoje posledice.

Muzika

Autor muzike je Kralj Čačka, muzičar koji često kroz svoj rad, nekad oštro kritički, nekad sa nostalgijom, čini komentar na srpsku svakodnevnicu, time provocirajući publiku, bar na razmišljanje.Poklapanje tematika i ambicija, učinilo je saradnju Kralja i Kroz prozor Fabrike na ovom projektu prirodnim ishodom.
U situaciji u kojoj je pozorište postalo stvar prestiža, i samim tim otuđeno od svojih gledalaca i od tematike kojom se bavi, lepo je znati da ovi ljudi nisu odustali od svog sna, pozorišta u kom se “servira” isključivo umetnost: “Upozoravamo vas: neudobno ćete sedeti, nećete imati prilike da paradirate u bundama, ali ćete doživeti nezaboravnu pozorišnu emociju. I vraćaćete se...”, poručuju vam iz Kroz Prozor Fabrike

Premijera “Nemam da platim i neću da platim” je zakazana za 25. 05 u 20h u “Le Studiju”. Karte možete rezervisati putem maila na lestudio.kpf@gmail.com ili putem telefona na 0641871731.
 
 
 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :