Neki novi super klinci – kritika filma Spajdermen: Povratak kući

Datum objave:09.07.2017

Pročitano:6445 puta

By:Pavle Zelić

Spajdermen: Povratak kući – Spiderman: Homecoming

Režija: Jon Vats

Uloge: Tom Holand, Marisa Tomei, Majkl Kiton, Robert Dauni Džunior

Distributer: CON FILM D.O.O.

 

Spajdermen

Spajdermen je verovatno najveći „mali“ superheroj na svetu. Superheroj koji se, i pored nadljudskih moći ne bori sa pretnjama po opstanak čovečanstva i univerzuma, već je u pitanju tinejdžer koji žonglira emotivne zavrzlame, školsko društvo i obaveze sa sukobima sa pitoresknim negativcima kakve ni Betmen nema. Naravno, enormna popularnost junaka ga je u stripovima pa i filmskim adaptacijama otrgla od tog jednostavnog koncepta i bacila u grotlo dešavanja na maltene kosmičkom nivou, ali su zato kreatori „Povratka kući“ ukapirali ono što je odavno nedostajalo svim uglavnom solidnim pa povremeno i odličnim filmskim adaptacijama ovog junaka. Setili su se da je on balavac.

 

Spajdermen


Toni Stark iliti Ajronmen, koji je bio glavni odgovorni za ubacivanje nedoraslog derana u najspektakularniju scenu bitke bilo kog superherojskog filma – obračun na aerodromu u „Kapetanu americi: Građanskom ratu“ je i u „Povratku kući“ i dalje u ulozi mentora i nevoljne očinske figure mlađahnom Piteru Parkeru. Stark u štreberu obdarenom supersnagom i drugim osobinama pauka prepoznaje sebe, ali mu ne veruje dovoljno da ga uputi u sve mogućnosti odela koje mu je podario. Posle meseci pomaganja bakicama da pređu ulicu i polu-uspešnog sprečavanja sitnih krađa, Spajdermen oseća da može da učini više, a voleo bi i da impresionira društvo, pogotovo simpatiju Liz. Avaj, kako krene da se bori protiv pravih zlikovaca, tako i zabrlja. Toliko da Ajronmen mora da interveniše. Kažnjen oduzimanjem odela i bez njegovih gedžeta, Piter mora da se u prostoj trenerci sa avijatičarskim naočarima bori u odsudnom konfliktu koji je pre svega ličan i duboko potresan.

 

Spajdermen


Sve je u novom Spajdiju podređeno izgradnji likova za koje se lako vezujemo. Tom Holand, koji je u „Građanskom ratu“ svojim detinjim oduševljavanjem svime pa i svojim nominalnim neprijateljima preuzeo ulogu same publike se pokazuje kao pravi izbor za noseću ulogu celovečernjeg filma. On jeste klinac sa poremećajem pažnje, koji bi da bude i junak, ali i da uradi pravu stvar, da osvoji devojku ali i takmičenje iz opšte kulture, i naravno, ode na matursko veče iz podnaslova – „Homecoming“. Sa njemu suprotne strane je Kitonov Lešinar, još jedan mali čovek koji samo pokušava da uradi šta može kako bi obezbedio bolji život svojoj porodici i ljudima koji od njega zavise. Na neki način, ako ne bi razvio moralne principe, i Parker bi mogao tako da završi, malo po malo se udaljavajući od zakona i pravde, a sve iz najbolje namere.

 

Spajdermen


Ekipa tinejdžera koji okružuju Parkera su dobro odabrani, i ispunjavaju uloge vernog debelog prijatelja, bogatog kretena, nadrndane alternativke, itd. ali sa malim preokretima i efektnim glumačkim rešenjima. U odraslijim ulogama su zato iskusni Dauni Džunior, Tomei, a posebno je originalno rešenje Kiton, koji je u Oskarom nagrađenom filmu „Čovek ptica“ delimično glumio i naslovnog superheroja koji je negativ supernegativca kakav je u „Spajdermenu“.


Takođe, ovaj film, naravno u PG-13 verziji, koristi mnoge postmoderne metode koje su uveli smeli megahitovi kao što je „Dedpul“ ili „Čuvari galaksije“. Od poigravanja sa pop-kulturnim referencama, preko promišljenog soundtrack-a, do meta momenata kao što su edukativna obraćanja Kapetana Amerike, i uopšte celog sveta u kojem su superheroji sada normalna stvar (devojke u školi se igraju igre koga bi: ubila, udala se za i po***la, a treba izabrati između Ajronmena, Tora i Hulka - pogađajte sami rezultat).
Naposletku, ovo je pre svega zabavan film, koji poziva na nastavke i unosi dah svežine u ponekad preambiciozno zamišljenim superspektaklima kakvi su filmovi o superherojima postali.
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :