Neil Gaiman - Čarobnjak

Datum objave:05.03.2008

Pročitano:4918 puta

By:Dejan Stojiljković


Neil Gaiman, nova scenaristička zvezda Holivuda, dolazi iz Velike Britanije, gde je rođen je 1960. godine (u Portčesteru). Dva velika blockbustera - Sturdust, rađen po njegovom istoimenom romanu, i Beowulf, rađen prema starobritanskom epu (koji je adaptirao zajedno sa Rogerom Avaryem, scenaristom Pulp Fiction), predstavili su ga kao punokrvnog pripovedača divlje i neobuzdane mašte. Neil Gaiman je zanat pekao radeći u novinama, tako da su njegove prve knjige bile biografija novoromantičarske grupe Duran Duran i zbirka intervjua sa piscem Kimom Newmanom. Odatle i datira njegov cool rock look, koji objedinjuje frizuru frontmena gothic grupe, obavezne crne majice, kojih po sopstvenom priznanju ima na stotine, i “rokericu” od koje se ne odvaja.Nakon što mu je tezgrarenje po časopisima dosadilo, počeo je da radi scenarija za stripove (u čemu mu je mnogo pomogao zemljak Alan Moor). Gaiman je sa svojim prijateljem i istinskim genijalcem Daveom McKeanom kreirao strip Sandman, zahvaljujući kome je i stekao svetsku slavu i pomerio granice devete umetnosti i literature. 


Sandman je istovremeno hvaljen kao ultimativno remek-delo i strip koji je dostigao ogromne tiraže i uspeo da bude prodat čak i u zemljama gde ova umetnost nema gotovo nikakvu prođu. Za razliku od ostalih superherojskih epova Sandman je zaokružena celina i danas slovi za jedan od najuticajnijih stripova svih vremena, zahvaljujući čijoj pojavi je termin "grafički roman" dobio sasvim novo značenje.


Međutim, pored svog stripovskog opusa u koji se ubrajaju neka zaista izvanredna ostvarenja (kao što je, recimo, Marvelov superherojski ep "1602"), Neil Gaiman je poznat i kao izvanredan pisac. Njegovi romani: Dobra proročanstva (sa Terryjem Pratchettom), Nikadođija, Američki bogovi, Anansijevi momci, kao i kratke priče i novele naišli su na izuzetan prijem kod publike i hvalospeve kod kritike. Gaimanovi uzori među piscima su: Samuel R. Delany, Roger Zelazny, Robert A. Heinlein, Harlan Ellison, H. P. Lovecraft, Thorne Smith, Gene Wolfe, a naročito je zanimljiv njegov odnos prema Shakespeareu. Iako je rođeni Britanac, Gaiman danas sa porodicom živi u Americi, blizu Mineapolisa, Minesota. U Srbiji je većinu Gaimanovih knjiga objavila "Laguna" i on kod nas ima status kultnog autora. U međuvremenu, Gaiman je napravio još jedan korak ka direktnijem kontaktu sa svojom publikom, tako da redovno piše svoj internet dnevnik i odgovara na pitanja čitalaca i znatiželjnika na adresi: www.neilgaiman.com

 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :