Natalija Mijatović i Blažo Kovačević izlažu u Nacionalnoj galeriji u Beogradu u oktobru

Datum objave:31.07.2017

Pročitano:3623 puta

By:Barbara Garčević

Tokom oktobra 2017. godine u Nacionalnoj galeriji u Beogradu (Dositejeva 1) desiće se dve zanimljive izložbe: Natalije Mijatović i Blaža Kovačevića. Oboje rade na državnom univerzitetu Njujorka u Bingamtonu. Natalija je šef katedre za umetnost i profesor slikarstva, dok je Blažo profesor umetnosti i dizajna, kao i umetnički direktor Muzeja univerziteta.

 

Izložba u Nacionalnoj galeriji u Beogradu

 

Natalijina izložba se otvara 2. oktobra 2017. i nosi naziv Sneyg. Likovni svet Natalije Mijatović je industrijski pejzaž, njen konstantni interes za ljudske tvorevine i objekte, čiji identitet karakteriše tiho odsustvo samih ljudi. Ona obitava u nenaseljenim
talozima pejzaža, urbane erozije i sivih fasada soc-realističke arhitekture istočne Evrope. Mnogobrojni velovi tankih providnih preliva svode industrijske strukture na patinu taloga, koji prizivaju prostor i vreme. Radove na papiru karakteriše svedena ekonomija linearne mreže, jednostavnog kolorita i prirodnog reljefa papirnog substrata. Brižljivo kultivisane površine slika na drvetu odišu tišinom mirnog vodenog ogledala, bez tragova ljudske ruke.

 

Izložba u Nacionalnoj galeriji u Beogradu

 

Kovačevićev umetnički rad je rezultat njegovog interesa za konflikt koji je se manifestuje kroz istraživanje i sukobljavanje vizuelnih elemenata, materijala koji se potiru, ideja i postupaka u tenziji, kao i umetnosti i tehnologije. Sociološki fenomeni su lajtmotiv u njegovom radu.  


Blažo Kovačević predstavlja se izložbom Prisiljeni (Incited), koja se otvara 16. oktobra, a gde se posebno fokusiraju na:
• Gubitak privatnosti - kroz bezbednosne kontrole, bodi skenere, rendgen snimke ličnih stvari.
• Trgovinu ljudima - gde se telo doživljava kao roba i transportuje se ilegalno, ili gotovo legalno
preko granica.
• Telo kao oružje – kada se koristi za teror na stanovništvom, vojne ili političke ciljeve.
Kovačevićev rad otvara vizuelnu platformu za promišljanje problema ljudskih prava, kroz tehnološki i
estetski pristup svojstven umetničkom izrazu.


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :