NALIČJA STVARNOSTI: Izložba Petra Radlovica u Galeriji ULUS

Datum objave:18.09.2015

Pročitano:5404 puta

Datum održavanja: 24.09.2015 - 06.10.2015

Lokacija: Galerija ULUS, Beograd

Umetnost Petra Radlovića može se pratiti od sredine devedesetih kada je započeo izlagačku aktivnost. Geneza njegovog likovnog rukopisa, u rasponu od dve decenije, ima kontinuirani tok, a iskoraci u nova izražajna polja znak su stvaralačke vitalnosti. Zajednički imenitelj dosadašnjeg opusa je istraživački senzibilitet koji je u simbiozi sa kreativnom zapitanošću utemeljio likovnu fizionomiju koja danas ima snagu zrelog izraza.

 

NALIČJA STVARNOSTI: Izložba Petra Radlovica u Galeriji ULUS

 

Izložbeni ansambl u galeriji ULUS čine slike-objekti u kojima su iskazana najnovija umetnikova promišljanja. U ovim likovnim svedočanstvima autor se identifikuje sa svojim delom. Ta vrsta ličnog stava koji je vidljiv u svim aspektima radova otkriva ga kao studioznog posvećenika u poziv slikara. Od ideje sve počinje ali za Radlovića ona je više od toga, ona je temelj mentalne slike koja se postupno gradi i svoju materijalizaciju doživljava u delikatnom postupku realizacije. Preciznim oblikovanjem lesonita i kartona, njihovim spajanjem i drugim intervencijama autor stvara objekte koji slikarskim postupkom postaju otelotvorene zamisli. Kompleksan pristup u naizgled jednostavnim kompozicijama je uzročno-posledični proces, koji kao takav poseduje zaokruženu punoću. Radlović je umetnik koji uživa u slikanju, u analizi slika-objekata, u njihovom komponovanju i organizovanju površina, u građenju jedne slojevite vizuelne priče u kojoj svaki segment ima likovno utemeljenje... (Olivera Vukotić, izvod iz teksta u katalogu)

 

Biografija: Rođen (1973) u Beogradu. Završio FLU u Beogradu 1997. Magistrirao je 2002. god. na istom fakultetu. Doktorske umetničke studije je završio na FUD – Beograd 2013. godine. Dobitnik je pohvale Jesenje izložbe ULUS-a 2013. godine. Obrazovna redakcija RTS-a snimila je emisiju Ars Praktika: ''Petar Radlović – slikar'' 2012. godine. Boravio u Parizu 2003. u Cite-u. Član je ULUS-a od 1999. god. Dobitnik nagrade FLU za autoportret u mozaiku 1996. god. Javno je izlagao na četrnaest samostalnih izložbi i na više od trideset grupnih izložbi. Učestvovao na mnogim domaćim i međunarodnim likovnim kolonijama. Zaposlen na VŠSS – Beogradska politehnika. Živi i radi u Beogradu.

 

Samostalne izložbe:
2014. ''Nežnost'', Kulturni centar - Kuća Vojnovića, Inđija; 2014. ''Prostor za razmišljanje'', Galerija Terra, Kikinda; 2014. ''Tajne'', Zavičajni muzej Zamak kulture, Vrnjačka Banja; 2014. ''Noć i dan'', Galerija kulturnog centra, Paraćin; 2014. ''Laviri'', Centar za kulturu Galerija ''Sveti Stefan, d. s.'', Despotovac; 2104. ''Detalji iz života'', Istorijski arhiv u Pančevu, Pančevo; 2014. ''Zapisi iz Pariza'', Galerija Kulturni centar, Zrenjanin; 2014. ''Nijanse stvarnosti'', Galerija kulturni centar Laza Kostić, Sombor; 2014. ''Čuvar vremena'', Centar za kulturu, Mladenovac; 2013. ''Mačke i...'',Galerija Artcentar, Beograd; 2012. ''Predstavljeno i stvarno'', doktorski um. projekat, Galerija SULUJ, Beograd; 2010. ''Slike'', Galerija Kulturni centar, Kraljevo; 2009. ''Vreme'', Galerija Maržik, Kraljevo; 2002. ''Intimne metamorfoze'', Galerija FLU, Beograd; na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

 

Otvaranje u četvrtak 24. septembra u 19 h 

Izložba traje do 6. oktobra 2015.
Radno vreme: ponedeljk – subota od 10 do 20 časova.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :