NAJAVLJEN PROGRAM 33. BEOGRADSKOG DŽEZ FESTIVALA!

Datum objave:23.09.2017

Pročitano:3067 puta

Datum održavanja: 26.10.2017 - 30.10.2017

Lokacija: Dom omladine Beograd

Posle velikog uspeha prošlogodišnjeg izdanja Beogradskog džez festivala, koje je jednoglasno proglašeno za najbolje od obnove ove manifestacije 2005. godine – i to podjednako od strane publike, ali i domaće i međunarodne kritike – ove godine smo odlučili da ponudimo još hrabriji program, koji će predstaviti najsvežije umetničke tendencije u džez muzici današnjice.

Na ovo nas obavezuje stalna podrška naše, pre svega, mlade publike i njena želja da čuje najnovije velike autore, ali i potreba da se u vremenima koja su za kulturu teška, očuva i unapredi otvorenost naše sredine koja je uvek stremila najvišim dometima umetničke scene.

Ovogodišnje izdanje Beogradskog džez festivala zato treba da bude još jedan korak dalje u pravcu predstavljanja najvažnijih džez umetnika današnjice sa internacionalne scene. Ono što želimo da podelimo sa svojom sve mnogobrojnijom publikom, kao i sa međunarodnom kulturnom javnošću, jeste trenutak u istoriji džeza kad se rađa nova fuzija ovog pravca sa drugim muzičkim oblicima. Džez je danas, ponovo, najuzbudljivija i najkreativnija forma popularne muzike – i zato je vreme za vizije džeza i džez vizije.

Izbor umetnika se ove godine još više rukovodi ovim saznanjem, koje želimo da podelimo sa našom i svetskom javnošću. Orijentisali smo se, pre svega, na one vizionare savremenog zvuka koji su redefinisali džez u 21. veku, uspostavljajući aktivan odnos prema roku, posebno alternativnom, kao i elektronskoj plesnoj muzici. Ovakav pristup u izboru umetnika, vodi nas neumitno ka muzičarima mlađe i srednje generacije koji su širom sveta učinili ovaj ključni pomak, i ponovo pretvorili džez u aktuelnu muziku koja sa stavom opisuje svet oko sebe i svedoči o njemu.

 

Beogradski Jazz Festival

Beogradski džez festival će i ove godine trajati redovnih pet dana, sa tradicionalnim duplim koncertnim programom svake večeri, u salama Doma omladine Beograda i u Sava centru, tokom kojeg ćemo predstaviti preko 20 sastava iz celog sveta i naše zemlje.

Ključna imena ovogodišnjeg programa su veliki američki umetnici: izuzetni saksofonista i kompozitor Džošua Redman, kao stvaralac koji je mladoj generaciji utirao put tokom devedesetih i dvehiljaditih, Doni Mekaslin, koji je radio u sastavima Dejvida Bouvija (na njegovom testamentarnom, poslednjem albumu „Blackstar“), te supergrupa Young Philadelphians, u kojoj su glavne zvezde takve avangardne veličine kao što su Mark Ribo i Džamaladin Takuma. Njima se pridružuje i niz evropskih umetnika koje premijerno predstavljamo ovom prilikom, a koji se u potpunosti oslanjaju na novu eklektičnu estetiku: od vrhunskih ambijentalnih studija Matsa Ejlertsena i projekta „Rubicon“ iz Norveške, do neodoljivog poetskog pijaniste Jana Lundgrena iz Švedske; od ogromnih novih talenata Emila Parizijena iz Francuske i Đovanija Gvidija iz Italija, do dramatično savremenog tretiranja klavira Nitai Herškovica iz Izraela, nekadašnjeg saradnika Avišaija Koena, te do noćnih melanholija Volferta Brederodea iz Holandije; od naših velikih talenata Eyot iz Niša, do reionalne veličine kakav je Matija Dedić sa svojim izuzetnim internacionalnim triom, kojeg predstavljamo po prvi put u Beogradu.

Posebna iznenađenja za sve prave poznavaoce sakrivena su u noćnom programu tokom trajanja celog festivala: publika će imaćeti priliku da čuje posebno upečatljiv izbor mladih skandinavskih umetnika, koje ovom prilikom predstavljaju Jakob Bro iz Danske i Marius Neset iz Norveške, susret najboljih savremenih fri džez umetnika u liku i delu Petera Evansa iz SAD i Rodriga Amada iz Portugala, natprirodno osetljivu kanadsku pijanistkinju Kris Dejvis, rokerski uzbudljiv turski sastav Ilhana Ersahina, kao i izazovan izbor novih tendencija u savremenom srpskom džezu – projekte Tapan, Space Tigers, te Sanju Marković i njen „Ascension“. Stilska širina koju svi pomenuti neguju u svojim pristupima, odgovara duhu vremena i boji ga neočekivanim novim sadržajima i umetničkim uvidima. Ovaj niz brilijantnih talenata sa obe strane Atlantika, govori rečito o tome koliko je džez muzika koja se i dalje dešava.

Beogradski džez festival svedoči o ovom uzbudljivom novom trenutku u razvoju džez muzike, o trenutku u kom je ona ponovo našla sebe u novom milenijumu. Džez je sve življi, bogatiji i uzbudljiviji u novim vremenima, publika ga sve više prati i uživa u njemu sa novom strašću širom sveta, pa i Beogradu!

Pojedinačne ulaznice, kao i kompleti ulaznica za ceo glavni program i dvodnevni program u Sava Centru su u prodaji na blagajnama Doma omladine i Sava centra, kao i preko EVENTIM mreže (www.eventim.rs).

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDžF u manifestacije od posebnog značaja.

*******************************
UVODNI PROGRAM:

UTORAK 24.10.
VELIKA SALA DOB 20.00
Javier Colina & Josemi Carmona (Španija)

SREDA 25.10.

VELIKA SALA DOB 20.00
In memoriam: Milivoje Mića Marković

*******************************
GLAVNI PROGRAM:

ČETVRTAK 26.10.

VELIKA SALA DOB 19.30
Eyot (Srbija)
Jan Lundgren – A Tribute To Jan Johansson (Švedska)

AMERIKANA 23.00
Jakob Bro Trio (Danska)
Marius Neset Quartet (Norveška)

PETAK 27.10.
VELIKA SALA DOB 19.30
Wolfert Brederode Trio (Holandija)
Nitai Hershkovits (Izrael)

AMERIKANA 23.00
Marc Ribot & Young Philadelphians + Strings (SAD)
Kris Davis and Billy Drummond (Kanada)

SUBOTA 28.10.
VELIKA SALA DOB 19.30
Eva Klesse Quartet (Nemačka)
Giovanni Guidi “Inferno” (Italija)

AMERIKANA 23.00
Emile Parisien Quartet (Francuska)
Ilhan Ersahin’s Istanbul Sessions (Turska)

NEDELJA 29.10.
SAVA CENTAR 19.30
Mats Eilertsen “Rubicon” (Norveška)
Joshua Redman Trio (SAD)

AMERIKANA 23.00
Rodrigo Amado Motion Trio (Portugal)
Peter Evans Septet (SAD)

PONEDELJAK 30.10.
SAVA CENTRA 19.30
Donny McCaslin Group (SAD)
Matija Dedić: Three Sides of Jazz (Hrvatska)

AMERIKANA 23.00
Srpski showcase:
Sanja Marković “Ascension”
Space Tigers
Tapan


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :