Na Lake Fest stižu Stray Dogg, Sara Renar i DST

Datum objave:20.06.2016

Pročitano:4109 puta

Datum održavanja: 11.08.2016 - 14.08.2016

By:Marko Ristić

Lokacija: Nikšić

Lake Fest otkrio je još tri izvođača na ovogodišnjem festivalu, a to su alternativni rock bend iz Beograda Stray Dogg, hrvatska senzacija Sara Renar i nikšićka punk grupa DST.

 

Stray Dogg

Stray Dogg


Stray Dogg bend, predvođen kantautorom Dušanom Strajnićem, nastao je 2011. godine. Do danas su izdali tri albuma – ”Almost” 2011, ”Fire's Never Wrong” 2012, i poslednji album, ”Come Along Wind”, 2015. godine. Bend je svirao na svim većim festivalima u regionu, poput Exita, Love Festa, Sea Rock festivala, Americana Night festivala, Indirekta, MENT-a, ali i rasprodao svoje koncerte u „Amerikani” i Velikoj sali Doma omladine Beograda, maloj sali Lisinskog (Zagreb), kao i KIC- u Budo Tomović u Podgorici. Svirajući melanholični indi rock, privukli su pažnju i inostranih izvođaca, pa su tako usledile i saradnje sa američkim kantautorom Devendrom Banhartom (pesma ”Time”), kao i Lisom Hannigan sa kojom su snimili obradu pesme ”Courting Blues” (Attic Session). Stray Dogg, kao jedan od pionira novog Amerikana talasa, nastavlja da svira po Srbiji i regionu, ali i da probija te granice, svirajući ove godine svoje prve evropske turneje.

 

Sara Renar

Sara Renar


Sara Renar je (kant)autorka iz Zagreba. Svojom muzikom sve više izlazi van uobičajenog "devojka s gitarom" formata te izmiče strogom žanrovskom opredeljenju. Njene pesme doživjele su aranžmane rock sastava, blues akustike, trip hopa, brojne elektronske remixe , te čak i jazz zvuk. Godine 2014. nominovana je za Porina u kategoriji novog izvođača godine. Iste godine osvaja nagradu žirija festivala "Poezika" u Novom Sadu, nagradu za najbolju izvedbu na festivalu "ROCK OFF" u Zagrebu te nagradu žirija festivala "Kantfest" u Beogradu. Godine 2015. osvaja nagradu struke Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu. Debitantski album "Djeca" izdat 2013. izazvao je pozitivne reakcije publike i kritike, a EP "Jesen" izdat 2014. potvrdio je očekivanja proširivši zvučnu sliku. Sara nastupa samostalno i sa pratećim sastavom koji čine Zdeslav Klarić i Anže Kristan.

 

DST / Foto: Marko Ristić

DST / Foto: Marko Ristić 


DST (Društvo Skrivenih Talenata) je bend iz Nikšića osnovan 1992. godine, a prvi zapaženiji nastup imali su iste godine na crnogorskoj gitarijadi. Snimaju demo album "Prizemlje" 1995. godine i nastupaju kao predgrupa mnogim poznatim bendovima. Afirmaciju stiču albumom "Ubijanje idola" (1997), kada kreću da sviraju i van Crne Gore. Slede mnogobrojne klupske svirke i nastup u revijalnom delu Crnogorske gitarijade 2000. godine. Drugi album, "U taj sudnji čas", izdali su 2002. i ubrzo gostuju na svim većim festivalima u regionu (EX Yu Rocks – Bugojno, EXIT 04 – Novi Sad, Nisomnia – Niš...). U sklopu promocije materijala uspeli su da snime i 5 spotova. Krajem 2006. godine su izdali svoj treći (četvrti) album "Gubitak kontrole", koji je za sada izašao u Crnoj Gori kao samo izdanje i u Hrvatskoj za etiketu "Slušaj najglasnije". Pojavili su se i na kompilaciji Bombardiranje New Yorka, a u sklopu promocije poslednjeg albuma (za sada) svirali u Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i Bih. Trenutno rade na novim pesmama, od kojih će se neke uskoro i snimiti. Novi album stiže verovatno krajem ove ili početkom sledeće godine.


Do sada potvrđeni izvođači na festivalu su Manu Chao La Ventura, Rambo Amadeus & Five Winetous – Sextet, Bajaga I instruktori, Kerber, Yu grupa, TBF , Sivilo, Ritam nereda, Punkreas, Lačni Franz, M.O.R.T, Nikola Vranjković, Irish Stew, Mangrov, Kultur Shock, Gužva u 16-ercu i Goran Bare i Mare.


Generalni sponzori LAKE FEST-a su Elektroprivreda Crne Gore, Pivara “Trebjesa” Nikšić, opština Nikšić i Nacionalna turistička organizacija. Cena karte ostaje nepromijenjena i ona iznosi 10,00 evra za jedno veče i 25,00 evra za četiri večeri.
Šesto izdanje LAKE FESTa će trajati četiri dana i održaće se od 11. do 14. avgusta na Krupačkom jezeru u Nikšiću. Prvi dan festivala posvećen je desetogodišnjici obnove crnogorske nezavisnosti i ulaz je besplatan za sve posetioce festivala.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :