Na Balkanimi će biti prikazano 110 kratkih animiranih filmova

Datum objave:02.10.2016

Pročitano:4065 puta

Datum održavanja: 04.10.2016 - 08.10.2016

By:Marina Lučić

Lokacija: DKSG

Trinaesti Evropski festival animiranog filma, Balkanima biće održan od 4. do 8. oktobra u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu.

 

Balkanima 2016


Umetnička direktorka festivala Iva Ćirić je rekla da je od 420 pristiglih filmova izabrano 110 kratkih animiranih filmova u pet programa: takmičarski, studentski, dečji i dve Panorame (Evropska i Balkanska).

 

- Kriterijumi za odabir filmova su se prvenstveno odnosili na režiju i priču, kao i na likovni izraz. To su autorski filmovi koji prikazuju stil autora i njihov način razmišljanj -  rekla je Ćirić.


U glavnom takmičarskom programu biće prikazani kratki filmovi od onih sa velikom produkcijom do individualnih autorskih ostvarenja.

 

- Tako Balkanima daje šansu i filmovima koji nemaju veliki budžet ali zaslužuju da budu prikazani zbog autorskog pogleda u odnosu na određenu tematiku - nekada je to politika, nekada su to međuljudski odnosi i druge teme nama često poznate - istakla je umetnička direktorka festivala.

 

Aleksa Gajić i Iva Ćirić / Foto: Jovan Nedeljkov

Aleksa Gajić i Iva Ćirić / Foto: Jovan Nedeljkov


U studentskom takmičarskom programu su zastupljene škole i studenti pod nadzorom mentora i zbog toga smo ove dve takmičarske kategorije podelili u dva dela. U ovom programu biće prikazano devet filmova studenata sa Fakulteta primenjenih umetnosti sa odseka Animacija i studenata sa doktorskih studija Univerziteta umetnosti u Beogradu.


Novina ovogodišnje Balkanime je dečji program koji je ovaj put takmičarskog tipa. U saradnji sa Dečjim kulturnim centrom u Beogradu i radionicom animacije koju vodi Marija Lazarevski biće organizovan dečji žiri koji će dodeliti nagradu za najbolji film za decu po njihovom izboru. Dečji program biće održan u subotu 8. oktobra u 15 časova u Velikoj sali DKSG. Jedan od ciljeva festivala jeste da publika koja dođe na festival nađe film koji će uticati na njega. Balkanima kao festival daje podršku filmovima sa Balkana koji se mogu videti u programu Balkanske Panorame. 

 

U takmičarskom programu biće prikazana i tri srpska animirana filma, od toga dve premijere filmova „Ekvilibrijum“ autorke Mirele Srebrić i „Mesečeve Šuma“ Marije Lazarevski koje su svoje filmove završile zahvaljujući podršci Filmskog centra Srbije. Biće prikazan i film Miloša Tomića „O robovima i robotima“ nastao kao deo projekta Radiovizija..


Festival Balkanima biće otvoren u utorak 4. oktobra u 19 časova u Galeriji Doma kulture „Studentski grad“ video instalacijom „Glodanje svjetla“ autorke Jelene Maksimović, dok će istog dana u 19.30 u Velikoj galeriji biti otvorena izložba „12 sličica u sekundi“ strip autora Alekse Gajića, koji je ove godine i član žirija festivala.


Gajić je rekao da 12 sličica u sekundi upućuje na to da je u pitanju crtana animacija koja se često, zbog brzine i mogućnosti, animacija radi u 12 umesto 24 sličica u sekundi i to ljudima koji su iz ovog posla nedvosmisleno pokazuje da je u pitanju crtačka animacija.  Na izložbi će publika moći da vidi storibordove, ilustracije za likove, pozadine, testove, probe i druge faze izrade jednog 2D animiranog filma, najavio je on. Veliki deo izložbe na Balkanimi će biti posvećen estetici tj. kako sve to što se nacrta na kraju izgleda i „promrdano“. Kuriozitet izložbe će biti dve video instalacije i printovi na peni, tako da će izložba biti jako interesantna i drugačija, dodao je autor stripova „Technotise“ i „Bič božji“.  

 

Gajić je rekao da će na izloži publika imati priliku da vidi i crteže iz novog nastavka filma „Technotise: Edit i ja“ koji u procesu produkcije - „Technotise: Prorok 1.0“.  U pitanju je tematski i tehnički sličan rad. Tema filma je bliska budućnost na ovim prostorima prikazana kroz intrigantan, atraktivan, duhovit i avanturistički način. Radi se u skromnim uslovima, ali humor i ideja su okosnica filma, rekao je on i dodao da će na Balkanimi biti prikazan i interesantan projekat Radiovizija u produkciji RTS i Platforme.

 

Milan Milosavljević / Foto: Jovan Nedeljkov

 

Producent Balkanime i organizator Akademskog filmskog centra DKSG Milan Milosavljević istakao je da je ovogodišnju Balkanimu pored matičnog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržalo i Ministarstvo kulture i informisanja, kao i Sekretarijat za kulturu.  On je najavio da će na Balkanimi u subotu 8. oktobra biti organizovan program Media deska Srbije „Media dan: Prezentacija konkursne procedure“ gde će autori animiranih filmova, ali i svi ostali, moći da se upoznaju na koji način se podržavaju projekti i kroz koju konkursnu proceduru.


Stanje u domaćoj animaciji se poboljšava iz godine u godinu, a dokaz je broj srpskih filmova koji će biti prikazani na ovogodišnjoj Balkanimi, rekao je Milosavljević i dodao da Balkanima podržava ideju da autorska animacija ima svoje mesto i svoj festival u Beogradu koji joj pruža podršku. Milosavljević je istakao da ovogodišnja Balkanima ima najbolji program u poslednjih pet godina. Festival će ugostiti oko 30 autora iz Evrope, šest članova žirija, biće održan master klas o novim pristupima u 3D animaciji Mauro Karara, animatora iz Švajcarske, biće održan program koji će se baviti istorijom animacije sa ovih prostora a biće održana i radionica stop animacije španskog autora Koke Riobo Kortesa. Producent se zahvalio Ambasadama Belgije i Španije na podršci.


Najboljem filmu na festivalu biće dodeljen Grand Prix festivala, kao i nagrada za najbolji film sa prostora Jugoistočnog Balkana, a biće dodeljene i nagrade za najbolji studentski film i najbolju studentsku školu. SAE Institut će najboljem studentu pokloniti besplatan kurs 3D animacije, a Societe Generale Banka će najboljem dodeliti lap top.  


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :