Muzika za širok osmeh i ples

Datum objave:09.10.2016

Pročitano:4637 puta

By:Bojana Marinković

Milan Saitović Booden-Maya, di-džej, modni dizajner, muzički producent, uzgajivač cveća i student dizajna zvuka na Univerzitetu u Gracu. Većina ga zna kao DJ Master Flowa iz Novog Sada, koji pušta electro swing i pokušava da popularizuje plesni jazz zvuk u Srbiji i regionu, ali pre nego što je počeo da se bavi muzikom, školovao se za dizajnera i završio industrijski dizajn tekstila i modelovanje odeće na Akademiji umetnosti u Nišu.

 

DJ Master Flow

DJ Master Flow 


Već na prvom samostalnom učešću osvojio je nagradu za najbolju reviju, međutim tada ulazi i u muzičke vode, te postaje muzički saradnik kompanije Levi’s. Od tada do danas prešao je dug razvojni put od hip-hopa, r’n’b i house muzike do kombinacije swinga i jazza koju sad pušta. Nastupa po klubovima širom Srbije i Evrope, a omiljeni festival mu je Nišville, gde je ranije radio kao organizator radionica za mlade jazz muzičare, a sada kao manager Midnight Jazzdance bine.


Trenutno radi na više projekata, putuje i nastupa, a kratke predahe pravi u domu u Temerinu, koji mu često služi samo da prepakuje kofere, uzme nove ploče i provede kratko vreme sa ljudima koje voli.
 
Za početak, kako stižeš da se posvetiš svim tim obavezama i gde pronalaziš inspiraciju?
Ponekad se i sam zapitam kako sve postižem. Malo spavam, u toku dana odrađujem sve obaveze koje se ne tiču kreativnog rada, a noću sam kreativan. Inspiraciju pronalazim u emotivnom životu. Nisam zanatlija, pa ne mogu muziku da pravim po potrebi. Sve sve što mi se događa u privatnom životu, bilo da je dobro ili loše, oseti se u muzici koju radim, no možda bi o tome više od mene mogli da pričaju oni koji me dugo poznaju.

 

DJ Master Flow
 
Kako to da si se odlučio baš za jazz?
Jazz je zahvaljujući mom ocu bio prisutan oko mene od malena. Ploče, knjige, časopisi, na neki način bilo je logično da i ja krenem tim putem kada dovoljno sazrim. Moja prva ljubav je hip-hop, ali kako sam odrastao, nekako mi je to postala muzika za klince. Kada sam 2009. počeo da radim electro swing, mislio sam da će me to držati celog života. Sada me interesuje plesni jazz zvuk i trenutno sam u takvim projektima. Uvek mogu da sednem i uradim electro swing stvar, to mi je postalo kao vožnja bicikla.
 
Može li ova vrsta muzike da zaživi u Srbiji?
Sve može da zaživi samo treba prvo edukovati ljude. Upravo zbog toga je Nišvill jazz festival napravio Jazzdance binu, na kojoj radim kao stage manager. Edukujemo pre svega mlade ljude da postoji muzika u kojoj ne mora da bude jak bas da bi to teralo na igru i ples.

https://www.mixcloud.com/MasterFlow/


Na kojim projektima trenutno radiš?
Radim nekoliko remiksa trenutno. Skoro da je završen jedan koji pripremam za poznatu pop pevačicu iz Srbije. Uskoro počinjem da radim remiks za poznatu italijansku pevačicu Giorgiju Todrani, a tu je i saradnja sa takođe poznatom hrvatskom pop pevačicom i pevačem. Ne bih da otkrivam detalje, da ne ureknem. Uskoro će sve to biti dostupno javnosti. Ne smem da zaboravim i sjajnu saradnju sa beogradskim kvartetom Milana Petrovića, za koje spremam jazzdance remikse njihovih autorskih stvari i čemu se veoma radujem.
 
Najavio si početak rada JazzySad trija. O čemu se radi?
Za sada samo trio koji će, nadam se, u skorije vreme prerasti u sound system. Trio sačinjavaju Nagy Lehel, inače saksofonista Milan Petrović Quarteta, perkusionista Peđa Mihajlović i ja. Odlučio sam da posle dugo vremena počnem da sviram, tako da u triju, osim što sam standardno iza gramofona, sviram i klavijaturu.

 

DJ Master Flow
 
Nišville jazz festival, na kojem radiš kao menadžer Midnight jazzdance bine, svake godine bori se za opstanak. Hoće li ove godine biti bolja situacija?
Svake godine, uprkos manjku novca, uspevamo da napravimo sve bolji festival. Nišvill jazz festival je mesto gde sam sazreo kao profesionalac i veoma sam zahvalan ljudima iz organizacije što su imali poverenja u mene i moj rad. Pitanje o kulturi i kulturnim manifestacijama u Srbiji je velika priča, možda je bolje da sačekamo i vidimo na delu novog ministra kulture, jer ono šta je prošli radio za vreme svog mandata nije bilo dobro.
 
Učestvovaćeš na after žurkama Skopje Jazz festivala, koji ove godine traje od 13. do 16. oktobra. Gde ćeš nastupati i šta si pripremio za makedonsku pubiku?
Imaću odvojene nastupe u dva prostora, stoga će i setovi biti različiti. Gosti u Public Roomu moći će da uživaju u mom electro swing setu, dok ću u Vinyl Cafeu vrteti funk, soul, disco i jazzdance ploče.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :