Muzika našeg tela

Datum objave:20.01.2017

Pročitano:5549 puta

By:Nataša Milojević

Lokacija: KC REX

Ana Vrbaški i Marko Dinjaški su umetnici koji već nekoliko godina promovišu veštinu stvaranja zvuka sopstvenim telom, poznatu kao body percussion. Ova veština uključuje elemente bit boxa, savremenog plesa, pevanja i svih oblika istraživanja mogućnosti celokupnog tela da stvori zvuk. Umetnički par obilazi našu zemlju i region upoznavajući publiku sa body percussionom. U subotu 21. januara će ova divna veština biti prezentovana i beogradskoj publici u 16 časova u Kulturnom centru Rex.

 

Telo kao instrument

Šta publika dobija na vašim prezentacijama?


Ana:
Prisutni dobijaju priliku da isprobaju veštine body percussiona, baveći se onim što nam je najbliže, onim što je uvek prisutno, našim telom i glasom, i samo ovim osnovnim instrumentima da stvaramo muziku. Tako radimo i na disanju, memoriji, koordinaciji, koncentraciji, sinhronizaciji i različitim kapacitetima našeg pamćenja i telesnim sposobnostima – a, takođe se i dobro zabavljamo!

Ko može da se bavi body percussionom?


Ana: Svako. Tehniku smo prikazivali i isprobavali na različitim festivalima, počevši od Zmajevih dečjih igara sa decom do rada sa iskusnim muzičarima, glumcima i plesačima. Body percussion je otvoren za sve željne da se kreću i pevaju.

Šta je vas dvoje pokrenulo da se odlučite za body percussion?

Ana: Nas je body percussion zarazio. Upoznali smo se sa njim pre nekoliko godina i od tada iz dana u dan otkrivamo njegove nove mogućnosti.

Vas dvoje ste muzičari i performeri. Za vas bi se moglo reći da živite umetnost. Da li prezentovanje ove tehnike doživljavate kao svoju misiju?

Marko: Možda na neki način. Muzika se razvija i menja sa razvojem i promenama čovečanstva, a ljudsko telo se prema nekim teorijama često smatra i prvim muzičkim instrumentom. Pesma i ples primitivnih kultura bili su praćeni snažnim udarcima stopala o zemlju, tapšanjem dlanova i udaranjem po grudima. Drugim rečima, čovek se od davnina izražava koristeći ono što mu je priroda dala: glasom stvarajući melodiju i pokretanjem udova stvarajući ritam. Zahvaljujući ovoj veštini koja datira iz preistorijskog perioda, nauka je mnogo odmakla u razumevanju antropoloških, socioloških i bioloških funkcija čoveka, a od nedavno dobija sve veću popularnost zahvaljujući, ne samo vizuelnim i estetskim efektima, već i različitim pozitivnim uticajima koje ima na psihički i fizički razvoj čoveka.


Ana: Mi želimo da pokrenemo što više ljudi da se bave ovom tehnikom kako bi ona zaživela i ostvarila svoje umetničke potencijale u našoj zemlji, a samim tim ćemo i mi dobiti nove kolege za saradnju.Sve informacije oko prezentacije možete dobiti putem telefona 063/8700581 (Marko Dinjaški) ili e-maila nelomarko@gmail.com.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :