Muzički spektakl Alana Platela zatvara 52. Bitef

Datum objave:22.08.2018

Pročitano:2443 puta

Lokacija: Beograd

Posebno interesovanje publike, naročito one naklonjene muzičkom pozorištu i muzici, uopšte, sigurno će izazvati predstava koja će i svečano zatvoriti festival u beogradskom Sava Centru.


Radi se o produkciji kompanije ballets C de la B iz Belgije pod nazivom Rekvijem za L. Čuveni koreograf Alan Platel, jedna od najvećih međunarodnih zvezda ovogodišnjeg Bitefa, u saradnji sa kompozitorom Fabiriciom Kasolom i uz učešće muzičara iz različitih delova sveta, kreira svoju sopstvenu verziju Mocartovog Rekvijema. U ovoj verziji, mešaju se muzički uticaji i žanrovi, uključujući džez, operu i popularnu afričku muziku, suočavajući nas sa smrću, na način koji je u isto vreme i tužan i veseo.

 

Predstava Revijem za L, foto: Chris Van Der Burght

Rekvijem za L, je pre svega muzička predstava. Kompozitor Fabricio Kasol je radio na muzici Mocarta, na Rekvijemu, i to sa četrnaest muzičara iz Afrike, iz Južne Afrike, kao i sa muzičarima iz Evrope. Zajedno sa njima on je kreirao potpuno novu interpretaciju tog celokupnog Mocartovog dela, nakon čega se obratio meni da tu muzičku izvedbu postavim na scenu", izjavio je ovaj autor.

U strategiji Bitefa, koja u poslednjih nekoliko godina podrazumeva rad na stvaranju nove publike festivala, Rekvijem za L zauzima važno mesto. Posebne aktivnosti će se usmeriti ka pobuđivanju interesovanja učenika muzičkih škola i fakulteta da prisustvuju izvođenju ovog neobičnog scensko-muzičkog spektakla.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :