Muzej 25. maj ponovo otvara vrata za publiku

Datum objave:31.10.2019

Pročitano:1131 puta

Datum održavanja: 05.12.2019

Lokacija: Beograd

Muzej „25. maj“, jedan od tri objekta koji čine kompleks Muzeja Jugoslavije, publika će ponovo moći da poseti u decembru. U obnovljenom prostoru biće otvorene dve izložbe – postavka „Devedesete: Rečnik migracija“, produkt istraživačkog rada autorskog tima ove institucije i „Projekat Jugoslavija“, primer dobre saradnje koju muzej ima s nezavisnim umetničkim platformama.
Na izložbi „Devedesete: Rečnik migracija“, koja će biti otvorena 5. decembra, učestvuje više od trideset savremenih umetnika, umetnica i umetničkih i aktivističkih kolektiva, koji se bave problemom migracija stanovništva u Srbiju i iz Srbije tokom pomenute decenije.

 


„Primarni cilj izložbe je mapiranje različitih formi angažmana od devedestih do danas, kroz koje su u polju umetnosti adresirani društveni, kulturni, politički i pravni problemi stvoreni ovim veoma složenim i traumatičnim migracionim procesima, dok je dokumentarno-istoriografski pristup stavljen u drugi plan. Osim umetničkih pozicija, u izložbu su uključene pojedine inicijative i organizacije iz sfere aktivizma i civilnog sektora, ali prevashodno one koje su u svoj rad uključivale saradnju sa savremenim umetnicima/umetnicama, ili koje su pokretali umetnici/pokretale umetnice“, objašnjavaju autorke-kustoskinje izložbe Simona Ognjanović i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije.


„Projekat Jugoslavija” realizuje „Kiosk – platforma za savremenu umetnost“ u saradnji s Muzejom Jugoslavije. Na izložbi, koja će biti otvorena 12. decembra, biće predstavljeni video-radovi koji sadrže intervjue 100 sagovornika/sagovornica različitih uzrasta i profila iz svih zemalja nastalih nakon raspada Jugoslavije. Umesto konkretnog pitanja, autorke su svakom od učesnika/učesnica ponudile po jedan od identifikacionih kartona (koji sadrži: opis, datum ili period iz kog potiče i poreklo) predmeta koji su deo fonda Muzeja Jugoslavije. 

 

„Na taj način smo pokušale da kolekciju materijalnih tragova prošlosti posrednim putem prevedemo u formu živih komentara, aktuelnih razmišljanja, ideja i potencijala za budućnost“, ističu autorke projekta Ana Adamović i Milica Pekić, iz platforme „Kiosk“.


Ovo je prvi put od kada je otvoren Muzej „25. maj“ da su sprovedeni ozbiljniji infrastrukturni radovi u objektu. Sve adaptacije izvršene su uz poštovanje originalnog projekta arhitekte Mihaila − Mike Jankovića, uz upotrebu odgovarajućih materijala.


Od početka radova do danas, u okviru kompleksa Muzeja Jugoslavije otvoren je i Centar za posetioce, u koji su smešteni biletarnica, kafe i suvenirnica. U park je postavljena i skulptura „Ptica“ poznatog jugoslovenskog vajara Vojina Bakića.


Muzej „25. maj“ sagrađen je 1962. godine u modernističkom stilu, kao jedan od prvih namenski građenih muzejskih objekata u Beogradu. Nalazi se među retkim primerima total dizajna u arhitekturi Beograda u kojima je pođednaka pažnja posvećena reprezentativnom spoljašnjem izgledu objekta i modernom uređenju enterijera.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :