Moondance: Pet godina doslednosti i kvaliteta

Datum objave:08.08.2017

Pročitano:3848 puta

By:Ivana Antović

Lokacija: Trogir

Kula Kamerlango s početka 15. veka sama po sebi bila bi dovoljno zanimljiva za turistički obilazak. Podignuta na samoj obali, svega 50-ak metara od starog grada, nekada je služila tome da čuva stanovništvo od upada nepoželjnih moreplovaca. Postoje podaci da je u Srednjem veku od najviše kule pa sve do obližnjeg Čiova podizan lanac kojim je sprečavan prolaz čamcima i brodovima.

 

Moondance festival Kula Kamerlango


Šest vekova kasnije događa se isto, a simbolični, nevidljivi lanac ovoga puta opasan je oko čitave kule. Tu, unutar Kamerlanga, odvija se svojevrsna muzička borba da se očuva ono malo što je ostalo neukaljano komercijalizacijom. O line-upu strogo brine Pero Fullhouse, osnivač Moondance festivala.

Pero se iz godine u godinu trudi da izvođači koje dovodi budu zanimljivi ljudima koji pasionirano prate scenu u Hrvatskoj, ali i turistima koji cene ugd zvuk. I ovoga puta line-up je pažljivo napravljen, jer dolaze izvođači čija su imena sinonim za techno u istinskom obliku. Primetno je da proces pripreme narednog festivala traje tokom cele godine.

Obzirom da cijeli koncepcijski posao radim sam, to je praktički 24/ 7 posao. Zapravo prije bih rekao da je to poziv, jer da se radi o bilo kojem drugom poslu koji traži toliko odricanja i s kojim se susrećeš s toliko problema, odavno bih ga napustio. Pošto ne mogu odvojiti svoj DJ-ing i ljubav prema technu od Moondance festivala, kroz njega sam kanalizirao svu svoju kreativnu energiju i iskustvo skupljano godinama – objašnjava Pero.

 

Moondance festival Kula Kamerlango

Kaže da nikada nije imao dilemu oko izbora izvođača, u smislu da bi komercijalnije ime dovelo više ljudi, što bi pak i u finansijskom smislu bilo isplativije. Dosledan je u stavu da se u Moondance priči ne radi o novcu, ali kako nijedan organizator ne želi da bude u minusu, osmislio je samoodrživi model.

Hrvatsku su preplavili strani festivali koji uglavnom gledaju financijski interes, pa su im i takvi line-upovi, što je legitimno. Ja sam odlučio ići totalno suprotnim putem, želio sam da je muzika na prvom mjestu i da tu ne bude kompromisa. I nakon prva tri izdanja ljudi su to primjetili, tako da sad imamo stalne goste, muzički obrazovanije, puno je starijih i sve više stranaca iz svih krajeva svijeta. Iako smo mali festival, prepoznati smo kao drugačiji i to je ono što me veseli. I ne, ne pomišljam o nikakvom komercijalnom imenu, dapače. Odlučno idem još dublje, beskompromisno prema izvođačima koji zaslužuju biti dio Moondance priče – napominje Pero, dodajući da festival već ima odličnu reputaciju, koja s njegovim dugogodišnjim radom na sceni i poznanstvima otvara sva vrata prema potencijalnim imenima.

 

Moondance festival Kula Kamerlango

Pre dve godine, kada je drugi stage bio na Batariji, terenu NK Trogir, razmatrana je ideja o tome da festival ipak ima samo jednu binu, ali da traje duže. Moondance je od prošle godine proširen za jedan dan, što automatski znači da se test 2016. pokazao ispravnim, odnosno da publici koja dolazi više odgovara trodnevno mini-letovanje u Trogiru.
Nekom prilikom Pero je u šali kazao da “postoje zemlje koje imaju festivale, ali da festivali imaju Hrvatsku”, osvrnuvši se na činjenicu da poslednjih godina gotovo nijedan vikend ne može da prođe bez nekog novog muzičkog događaja. Postavlja se pitanje može li domaća publika sve to da isprati i kome su oni zapravo namenjeni. Što se Moondancea tiče, svakako da su stranci dobrodošli, ali Pero nastoji da pre svega domaću (sada već mladu domaću) publiku uči onom osnovnom - kvalitetu.

Strani festivali su uglavnom za strance, jer domaći to u principu ne mogu priuštiti. Mi imamo techno scenu još od 1994. i Moondance je prvenstveno bio namjenjen domaćim techno frikovima koji žele čuti kvalitetan techno, a da ne moraju iskeširati bogatstvo. Inzistirao sam na kvaliteti izvođača, ali i zvuka, vizuala, redara, tako da se dobar glas ubrzo pronio i izvan granica Hrvatske. Danas je Moondance u položaju da skoro svako značajnije techno ime želi doći na ovaj festival. I naravno, sve je više stranaca koji uviđaju da je Moondance ipak malo drugačiji i od onoga što vani viđaju. Opuštenost i prijateljski vibe je nešto što su mnogi festivali u trci za profitom jednostavno izgubili. Moja tvrdoglavost u vezi line-upa se isplatila i tako će biti i ubuduće – kaže Pero.

 Trud je i te kako nagrađen, pa osim stranaca partijanera, koji čine nešto manje od polovine ukupnog broja posetilaca, za Moondance odlično znaju i oni koji pored programa ocenjuju i prostor. Tako ga je 2015. godine Pulse Radio, jedan od najuticajnijih portala posvećenih elektronskoj muzici, svrstao među devet najlepših svetskih festivalskih lokacija; zatim The Spaces, izuzetno cenjeni magazin o arhitekturi, dizajnu i umetnosti, uvrstio u sedam čudesnih evropskih festivalskih prostora, da bi naredno priznanje došlo od uglednog magazina Forbes, koji je festival u kuli Kamerlengo proglasio jednim od sedam najboljih u Evropi.

Za petogodišnjicu postojanja organizacija ide nekoliko koraka dalje. S obzirom na to da Moondance potencira na live nastupima, podršku producentima predstavljaće i radionice u saradnji s EMI Institutom. Radionicama će biti obuhvaćene teme poput sinteze zvuka i postavke live nastupa u Abletone 9 programu, korišćenje Electron Octatracka za live nastup, kao i sam put od DJ-a do live izvođača.

Da, to je jedan od smjerova u kojem želim da ide Moondance. Što više live nastupa s mašinama. Iako se ove godine namjestilo da imamo tek tri, za dogodine planiram dosta više. Slijedom toga pala mi je ideja da ubacim i taj edukativni dio gdje bi već postojećim producentima dao priliku da nadograde svoja znanja kako o hardwareu tako i o softwareu, a mladima da ih zainteresiram i da krenu u pravom smjeru. Kontaktirao sam onda Marina Gospića, vlasnika EMI učilišta, jedinoga takvog tipa u Hrvatskoj, i ubrzo smo našli zajednički jezik. Tako će da dva dana u popodnevnim satima od 17.00 biti organizirane radionice u klimatiziranoj trogirskoj gradskoj vjećnici, s predavačima Petrom Dundovom, Lucretiom iz The Analogue Copsa te već spomenutim Marinom. Vidim da je interes izniman - ističe Pero.

Moondance festival Radionice

“Moondance meets Tresor” ostavljen je za subotnju završnicu, a specijalni gost tokom festivala biće i Videogeist, jedan od najboljih svetskih video umetnika, koji će noć uoči festivala osvetliti Kamerlengo s prednje strane, a zatim nastaviti instalacije tokom trajanja Moondancea. Pero kaže da uvek razmišlja o tome kako da unapredi festival.

Samo nove ideje mogu iznjedriti uspjeh. Teško se boriti s mega festivalima koji imaju ogromne budžete i zato moram biti kreativan i ponuditi nešto drugačije – objašnjava Pero. Suradnja s Tresorom je nastala prošle godine kad sam napravio prvi njihov nastup u Zagrebu za 25 godina Tresora. Iznimna mi je čast dovesti vjerojatno najvažniji klub u povijesti techna na Moondance.
S Philippom Geistom - Videogeistom sam u kontaktu već nekoliko godina i planiramo ovo već dugo. Ove godine se sve posložilo, tako da će Philipp mapirati kulu i pretvoriti je u nešto čarobno što svakako treba vidjeti.

 

Moondance festival Line up

 

Pobornike kvalitetne elektronske muzike iz regiona Moondance privlači pristupačnom cenom ulaznica od 250 kn za tri večeri, a obezbeđene su i povlašćene grupne 5 + 1 gratis ulaznice, što znači da je cena 209 kn po karti. U zavisnosti od dana, pojedinačne dnevne regionalne ulaznice koštaju od 130 do 150 kn.

Tradicionalni afteri, na kojima nastupa sam krem hrvatskih i regionalnih DJ-eva, dobijaju pojačanje u vidu pre partyja na plaži ispred novootvorenog Brown Beach House hotela, koji počinje u sredu 9. avgusta od 18h. Kao i prethodne godine, posetioci će zabavu nakon kule u Trogiru moći da nastave u Bamboocha baru, ispod apartmana “Medena” u Segetu Donjem.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :