Moby - Najveći vegan u svetu elektronske muzike

Datum objave:21.04.2008

Pročitano:4368 puta

By:Dejan Veljković

Richard Melville Hall rođen je 11. septembra 1965. u njujorškom Harlemu, a odrastao nešto severnije, u Darienu, u Connecticatu. Ubrzo po rođenju od oca dobija nadimak koji koristi do danas - po romanu Moby Dick, kojeg je napisao Herman Melville, njegov direktan predak. Prvi počeci njegovog bavljenja muzikom vezani su za punk bend Vatican Commandos, sa kojima je objavio tri EP-ja. Za neke od njih omote je uradio Rob Zombie (White Zombie). Pošto je bend prestao da postoji, 1985. Moby postaje house DJ u Beat and Media Bender’s Instant galeriji u Port Chesteru, u New Yorku. Nakon što je diplomirao sociologiju na umetničkom State University of New York, potpisuje ugovor o snimanju ploča za Instinct Records. U to vreme živi u umetničkoj komuni u Stamfordu. U prvom delu svoje karijere Moby je izbegavao elektronsku muziku. Bio je to deo punk bunta koji je u svom prepoznatljivom maniru propovedao da "ritam mašine, sintisajzeri i dance ritmovi smrde." 

Godine 1991. izlazi hit-singl Go. Za taj singl Moby je semplovao muziku iz serije Twin Peaks sa vokalom iz pesme Go benda Tones on Tail. Sa tom pesmom dospeva na Top 10 britanske liste singlova, da bi kasnije taj singl završio na prvom albumu The Story so Far (aka Moby). Iste godine remiksuje pesmu Chorus engleskog synth-pop dueta Erasure, dok 1993-u godinu provodi na turnejama sa različitim izvođačima među kojima su: Prodigy, Orbital, Aphex Twin, Richie Hawtin i John AcquavivaSledeći album Everything is Wrong izlazi 1995. godine za Mute Records. Prve kopije albuma išle su sa bonus diskom Underwater, na kojem je bio ambijentalni instrumental sa “podvodnom“ muzikom. Album je dobio pohvale kritike, ali je komercijalno prošao loše delom i zbog toga što ga je u Americi distribuirala kompanija Electra Records, koja suprotno nazivu ima više sluha za metal i indie rock sastave nego za elektroniku. Sledeće godine izlazi i prateći album Everything is Wrong – Mixed and Remixed, da bi ubrzo posle njega izašao i album sa B stranama singlova Rare: the Collected b-sides 1989-1993. Pesma Thousand sa tog albuma donosi mu svetski rekord za najbržu pesmu, koja u jednom trenutku dostiže brzinu od hiljadu bitova u minuti. 

Zatim 1996. godine izdaje electro/hard-rock album Animal Rights i odlazi na turneju sa Soundgarden i Red Hot Chili Peppers

Već sledeće godine pojavljuje se I Like to Score, kolekcija njegove muzike korišćene u filmovima, među njima i James Bond tema korišćena u filmu Tommorow Never Dies. Pošto su svi njegovi albumi do tog trenutka bili komercijalno neuspešni, Electra Records odbija distribuciju njegovih budućih izdanja i time se pridružuje društvu kompanija koje su napravile pogrešne procene o budućoj uspešnosti svojih pulena. 

Album koji je Mobija lansirao u komercijalnu stratosferu zvao se kratko i jasno Play i pojavio se u prodavnicama 1999. godine. Probio je sva očekivanja o zaradi. U Americi je prodat u dva miliona, a u čitavom svetu u preko deset miliona primeraka. Čak osam hit-singlova zadržalo se na top listama godinama. Neki od njih: Honey, Porcelain, Why Does My Heart Feel So Bad ili Natural Blues postaju hitovi poznatiji čak i od Mobija samog. Sledeće godine album je reizdat kao specijalno izdanje sa nekoliko novih pesama, a 2004. godine pojavio se i Play: The B-sides. Remiks pesme South Side koju je otpevao sa Gwen Stefani, tadašnjim vokalom grupe No Doubt, došao je kao singl. 

 Godine 2001. Moby osniva putujući Area: One Festival. Zamišljen je kao mešavina različitih muzičkih žanrova i na njemu prve godine nastupaju: OutCast, New Order, Nelly Furtado, Incubus, The Roots, Paul Oakenfold, The Orb, Carl Cox... Iste godine navukao je na sebe gnev Eminema kada ga je optužio da je mizoginist i homofobik. Eminem mu ne ostaje dužan i u pesmi Without Me naziva ga "ćelavim tridesetšestogodišnjim pederom". Sukob je kulminirao na dodeli MTV nagrada 2002. godine. U to vreme na istoj televiziji vodi emisiju Señor Moby's House of Music u kojoj pušta spotove nepoznatih izvođača elektronske muzike. U sledećih par godina Moby sarađuje i sa Sophie Ellis-Bextor, Britney Spears i Public Enemy.


Album Hotel izašao je 2005. godine. Za razliku od prethodnih ovaj album je ceo snimljen u studiju na živim instrumentima, a vokale je otpevao sam Moby uz malu pomoć politički veoma aktivne Laure Dawn. Raining Again i Lift Me Up su najpoznatije pesme sa tog albuma. 

Novembra 2006. godine izlazi prva kompilacija Go: The Very Best Of Moby. Osim očekivanih hitova i remiksa istih na njemu se nalazi i singl New York, New York, kojem je Debbie Harry (Blondie) pozajmila vokal. 

U maju 2007. godine Moby kreira web-site mobygratis.com sa kojeg nezavisni i neprofitni režiseri mogu da skidaju besplatnu muziku i da je koriste u svojim filmovima. 

Najnoviji Mobijev album Last Night izašao je prvog aprila (bez šale!), a prvi hit singl sa njega zove se Alice. U UK album se očekuje 12. maja. Ovog leta Moby je jedan od headlinera za čuveni Global Gathering Festival. Da je moguće dobiti vizu za Britaniju ubeđen sam da bi bar pola čitalaca ovog magazina tada posetilo ostrvo, jer je odabir izvođača takav da čoveka hvata vrtoglavica kad pročita samo deo od stotinak učesnika. Prytz, Sander, Felix, Tiesto, Armin, Morillo, Guetta, Corsten, Digweed, Sasha, Garnier, Sanchez, Sven, Zabiela, Fanciulli...  samo su mali deo svih izvođača koji će nastupiti u ta dva dana u julu. 

MOBY PRIVATNO
 

Moby je vegan. Ne jede meso, ribu, jaja, mlečne proizvode. Ne nosi stvari od krzna, vune, kostiju, kože, korala, bisera. Jede isključivo hranu biljnog porekla. Jednom je rekao - "Možeš li pogledati životinji u oči i reći: Moj apetit je važniji od tvoje patnje!" Izuzetno je politički, etički i društveno svestan i aktivan. Živi u italijanskom kvartu u Nju Jorku, preko puta Davida Bowiea. Bio je suvlasnik malog restorana i čajdžinice TeaNY, koji je držao zajedno sa bivšom devojkom. Kasnije se povukao iz posla, a njoj poklonio celokupno vlasništvo. 
U devetnaestoj godini probao je LSD i počeo da pati od napada panike koji se, po njegovim rečima, više ne događaju prečesto. Kada ga pitaju o drogama odgovara: "Ja sam liberalan. Ljudima treba dozvoliti da rade šta hoće. Ja branim stanovište da punoletni imaju svoj izbor. Ako neko želi drogu, to je njegova stvar, a ne stvar države". Osim svega toga Moby je veoma aktivan u udruženjima kao što su PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), MoveOn (politički pokret, demokratski orijentisan), kao i u raznim humanitarnim organizacijama u Africi.  

MOBY O SVOM EKLEKTIZMU

"Dok sam odrastao bio sam izložen pop muzici sa radija, uvrnutoj muzici koju je slušala moja majka i čudnoj muzici koju su slušali moji prijatelji i starija braća, i sviđalo mi se sve to. Međutim,  kad sam se prvi put obreo u svetu punka i new wavea, i to mi se dopalo. Odeš u klub u New Yorku i čuješ i punk-rock, i reggae, i dance muziku, i hip-hop, i new wave i svu tu različitu muziku zajedno, tako da nisam odbacio ništa od toga kada sam počeo da pravim dance muziku. Čak sam imao i problema zato što ljudi van dance muzike smatraju da ti treba da voliš samo dance. Očekuju da si besmrtno odan i lojalan svetu elektronske muzike. A ja kao što volim dance muziku isto toliko volim sve ostalo. Pretpostavljam da je to uticaj New Yorka, jer New York je tako šarenoliko i raznovrsno mesto za život da čini da sve to izgleda tako prirodno i normalno."


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :