Mladi pesnik Ivan Marinković ‒ dobitnik nagrade „Timočka lira“ za 2020. godinu

Datum objave:28.12.2020

Pročitano:2283 puta

Datum održavanja: 26.12.2020 - 26.12.2020

Lokacija: Knjaževac

U subotu, 26. decembra 2020. godine je u Domu kulture u Knjaževcu održano finalno pesničko veče u okviru 59. Festivala kulture mladih Srbije, nakon čega je saopšteno ime 27. dobitnika pesničke nagrade “Timočka lira” koju dodeljuje Radio Beograd 2 najboljem pesniku do 30 godina starosti.

 

(Izvor: Radio Beograd 2)


Žiri koji je radio u sastavu Stana Dinić Skočajić (predsednica), Obren Ristić i Sonja Milovanović, jednoglasno je odlučio da prvo mesto pripadne Ivanu Marinkoviću (30) iz Požarevca, za pesmu “Zdravica”. Ivan piše poeziju od srednje škole, inspirisan je bitnicima i ukletim pesnicima kao i svojim rodnim gradom. Do sada je svoju poeziju objavljivao u zbornicima i antologijama, a sledeće godine, kao deo nagrade “Timočka lira”, Radio Beograd 2 objaviće mu prvu pesničku knjigu.

Na anoniman konkurs „Timočka lira“, prijavljuju se mladi autori koji nemaju objavljenu zbirku poezije, a na ovogodišnji poziv odgovorilo je 95 autora sa po tri svoja rukopisa. Među dvanaest finalista koji su imali zadatak da u Domu kulture u Knjaževcu recituju svoju poeziju, izdvojile su se i Kristina N. Vuletić, koja je dobila drugu nagradu za pesmu “Slobode”, i Višnja Begović koja je za pesmu “Podseti me preko skajpa” ponela treću nagradu. Pohvaljen je i četrnaestogišnjak, Sanjin Lazić, najmlađi učesnik ovogodišnjeg Festivala,


Pored dobitnika nagrada i pohvaljenog autora, selektor Vasa Pavković je među finaliste uvrstio i talentovane pesnike kao što su Stefan Miladinović, Kosta Kosovac, Ilija Ivanov, Milica Krunić, Minja Vujović, Milica Milovanović, Stefan Mladenović i Simona Kanjevac. Publici je u Domu kulture predstavljena i knjiga prošlogodišnje dobitnice “Timočke lire” Sare Stanojević, “Nekoliko ogromnih toplina”. 

 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :