Mirko Luković: Moderno i moćno, a najviše – krajnje iskreno!

Datum objave:16.12.2016

Pročitano:5038 puta

By:Milan B. Popović

MIRKO LUKOVIĆ CD GOLA VODA / MTV / HUSKEE

Novi solo album multitalentovanog umetnika Mirka Lukovića, svedoči da je njegov kreativni otisak danas znatno umerenijeg, pa i sofisticiranijeg energetskog koda. Čak i sada, Mirko ume da napravi umešno osmišljen rez, koji podseća na najblistavije ali i najbrutalnije radove sa početaka njegove karijere.

 

Mirko Luković

Uvodni dokument „Divlji“, reprezentativan je primer spoja novog i neuobičajenog urbanog pop zvuka koji Mirko sada prezentuje, i nekadašnjeg, energičnijeg, sa njegovim matičnim sastavom „Rare“. Naravno, akcenat je na modernom aranžmanu i u muzičkom ključu i u vokalnom melodijskom delu, koji ima dodirnih tačaka sa mejnstrimom, ali, to shvatite samo i isključivo kao kvalitet plus. Klavirski komad „Unazad“, u svojih kratkih ali veoma efektnih dve minute trajanja, sasvim ubedljivo argumentuje Lukovićevu raskošnost u širokom dijapazonu tematskih i atmosferskih inspirativnih odabira, te u instrumentalnom pristupu prezentovanja. Numera „Duže ne može da traje“ se ispostavlja kao jedan od najudarnijih zapisa na albumu. Najpevljivijih i najhitoidnijih, zasigurno. Na ostvarenju „Gola voda“, zabeležen je jedan ali sasvim dovoljno vredan duet.

Umetnička saradnja sa jednom polovinom sastava „V.I.P“., Reksonom, uspela je da adekvatno začini ovu umerenu energetsku poslasticu. Njihova godinama najavljivanja i iščekivana zajednička saradnja, u komadu „Ja to ne mogu da razumem“, ima taj prepoznatljivi hip trip hop senzibilitet, ali i on, kao takav, poprilično je prilagođen Mirkovom sveukupnom konceptualnom tonu. Hitična, u refrenu zarazna, gotovo ubojito soft rock, govori i da prekaljeni borci i Mc fajteri imaju emotivnu stranu ličnosti. „Zavuci se pod moju kožu“, na momente distorzirano reži, dok Lukovićev vokal moćno parira, što u strofama, što u refrenu. To je taj kratki, ali jasni i rezantni brutalni momenat o kojem sam govorio u uvodniku.

Ostaje otvoreno pitanje da li je Luković raskrstio sa nekadašnjim „Rare“ žanrovskim usmerenjem, ili je rad na njemu, ostavio za neka bolja vremena. „Huskee“ je konglomerat pop tehno opiljaka, elektro lupova, gitara, hipnotišućeg vokala i, naravno, specifične lirike-urbane poetike ovog, po tome prepoznatljivog autora. Ukupno četrdeset novih minuta studijske muzičke plovidbe koju je Mirko Luković osmislio u znoju i vodi tela svog, govori da je kreativni napor bio vredan truda, i vaše, slušalačke pažnje. Definitivno!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :