Mirisi cimeta u Bitef teatru

Datum objave:02.03.2010

Pročitano:4652 puta

By:Dina Radoman

Sutra 03.03.2010. Bitef teatar proslaviće rođendan premijerom plesne predstave „Mirisi cimeta“. Na pres konferenciji održanoj tom prilikom imali smo priliku da se susretnemo sa koreografom Gajem Vajcmanom koji je na opušten i neposredan način govorio o načinu na koji je radio i onome što ga je pokrenulo da napravi ovu predstavu.

Inspiracija je došla je iz Solomonove Pesme nad pesmama, Biblijske poeme koja govori o portazi za ljubavlju. Gaj nam je govorio o ritmu koji ova poema tvori kada se čita, o tome kako ju je čitao na raznim jezicima, tumačio i o svom prvom susretu sa njom. Bilo je to davno kada je bio dečak i sa ocem išao u sinagogu gde mu je bilo dosadno da sluša rabina pa je uzeo Bibliju koju je našao ispred sebe, nasumično je otvorio i počeo da čita ovu poemu koja je izuzetno slikovita i koja se kao film razvija pred vašim očima, žena, ulice Jerusalima, ona traži svoju ljubav, stražari... seća se uzbuđenja koja je poema u njemu proizvela i treme da ne bude uhvaćen kako čita i ne sluša službu.

Gaj je takođe govorio o velikom trudu, napretku i radu plesača sa kojima je sarađivao u Bitef dance company. Radujemo se dolasku ovako značajnog koreografa da radi kod nas i tome što moderan ples u Beogradu konačno ima svoju kuću u Bitef teatru. Nadamo se da će beograđani uživati u „Mirisima cimeta“.

 

 

Koncept i koreografija – Gaj Vajzman

Scenograf – Ascon de Nijs

Igraju: Sanja Ninković, Milica Pisić, Nevena Jovanović, Milica Jević, Nikola Tomašević, Nemanja Naumoski i Luka Lukić

Muziku estonskih kompozitora( Arvo Part, Lepo Sumera, Mart Matislill, Erkki-Sven Tuur) uživo izvode: Martina Dimić, Dušan Egerić, Boban Stošić i Ivan Marjanović

Premijera : 3.mart 2010. u 20h, Bitef teatar

Reprize : 4, 5. i 19. mart


 

Gaj Vajcman je poznati izraelski koreograf, koji živi u Holandiji gde ima svoju plesnu kompaniju – Club Guy and Roni.Našoj pozorišnoj publici poznat je kao autor predstave Jezik zidova, izvedene u Beogradu na 40.Bitefu i Poetični zidovi, izvedene na 5. Beogradskom festivalu igre.


“Predstava o vremenu kad je ljubav još bila mlada”

 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :